Небо в клітинку — і дошки в клітинку

08.02.2006

      В'язні отримали можливість зробити хід конем у своїй біографії, взявши участь у Всеукраїнській олімпіаді з шахів та шашок і вигравши... автомобіль чи свободу

      На шпальтах газет дуже багато розповідається про спорт великих досягнень, а ось висвітлення спортивних акцій соціальної спрямованості, на жаль, відбувається за залишковим принципом. А даремно, адже в цій царині ми іноді виявляємося «попереду планети всієї». Принаймні організувати шашково-шаховий турнір серед засуджених саме українці примудрилися першими у світі.

      Про цей неординарний захід «УМ» розповів провідний тренер Мінмолодьспорту Іван Захарчук:

      — З ініціативи Державного департаменту з питань виконання покарань та Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту упродовж жовтня-грудня минулого року ми провели гуманітарну акцію — очно-заочну олімпіаду з шахів та шашок серед в'язнів установ виконання покарань у Луганській та Львівській областях. До цієї акції приєдналися й провідні майстри України з шахів і шашок. Загалом перший турнір охопив 19 колоній і суттєво сприяв збереженню розумових здібностей, ментальності та інтелекту засуджених. Тому керівники профільних відомств Василь Кошинець і Юрій Павленко дали доручення у третій декаді лютого підбити підсумки першої олімпіади і дати старт другим масовим змаганням з шашок та шахів.

      Цього разу буде охоплено вже всі області України. Якщо в першому чемпіонаті, на Луганщині та Львівщині, взяли участь близько двох тисяч в'язнів, то тепер до мудрих видів спорту буде залучено 12-15 тисяч осіб, позбавлених волі. Друга така олімпіада триватиме упродовж 2006 року і завершиться, як і попереднього разу, на Миколая, 19 грудня.

      Вважаю, що акція має значний ефект. Скажімо, торік на фіналі підліткам у колонії було вручено два комп'ютери. На свято приїхали близько 60 батьків дітей, які оступилися, але не втрачені для нашого суспільства.

      Цього разу нам буде легше, адже вже є досвід і цікаві напрацювання, з'явилися меценати, готові підтримати цей проект. Скажімо, найкраща колонія з шахів і шашок одержить приз — автомобіль, будуть й індивідуальні призи.

      Незабаром підіб'ємо підсумки попередньої олімпіади, і багато хто дізнається про приємний сюрприз. Здогадайтеся, що може стати найприємнішим сюрпризом для засудженого?..

      Як і минулого разу, в цьому році зіграє свої сеанси Василь Іванчук, сподіваюся, що підключимо до благородної справи й інших відомих майстрів. Очікуємо, що цього року партії із засудженими зіграють близько десяти гросмейстерів у шахах і чотири — у шашках. Також суперниками засуджених стануть і посадовці. Минулого разу, скажімо, «губернатор» Луганщини грав сеанс проти двох «довічників», і один із них боровся аж до 42-го ходу.

      P.S. Ближчим часом «Україна молода», яка буде інформаційним спонсором другої очно-заочної олімпіади з шахів та шашок у виправних колоніях, розповість про щасливчиків, які одержали приємний сюрприз від Держдепартаменту з питань виконання покарань, і в такий спосіб «зробили хід конем» у своїй біографії — скоротили терміни ув'язнення.