Просвітлення «України»

01.02.2006

      «У березні минулого року я обіцяв, що будуть зміни — сьогодні я вам їх демонструю, — сказав генеральний директор і художній керівник Національного палацу мистецтв «Україна» Микола Мозговий. — Світло в нас, уже тепер не збрешеш, найкраще, хоча б судячи з того, що ми вичитали в iнтернеті, його купуючи. Елтон Джон та інші світові знаменитості працюють на такому світлі. То, може, і нам фортане, і до нас цього року завітає хтось iз них, а щоб вони не застали нас зненацька, ми от підготувалися. І взагалі за 35 років існування цього палацу, про таку радість він і не мріяв...». Микола Петрович скомандував демонструвати журналістам його новопридбане світлочудо, і наступні чотири хвилини (час, необхідний для повної демонстрації можливостей усіх 80 софітів) ми прожили у шоу-казці: з північним сяйвом, зі світлом далеких зірок, очима коханих, біля вічка калейдоскопа під дискотечні пульсації. Звичайно, важко описати світлове шоу, яке тепер і без виконавця чи балету на сцені можна спостерігати із задоволенням. Хто не бачив — вартує подивитися, хто спостерігав (хоча б по телевізору) один із концертів світового турне Елтона Джона (2005, 2001), Мерліна Менсона (світове турне 2005), Пола Маккартні (сольне турне, США, 2005), Алісії Кейс (сольне турне, США, 2005), Кайлі Міноуг (телевізійний сольний проект, Великобританія, 2003), «Роллінг Стоунз» (світове турне, 2005, 2002—2003), «Дюран Дюран» (світове турне, 2005), «Гарбрідж» (світове турне, 2005), «Пінк Флойд» (світове турне 2005, 2003), «Ю Ту» (світове турне, 2005), «Металіка» (світове турне, 2003), а також на фестивалях «Євробачення» та всеможливих презентаціях MTV, у фільмах «Ванільне небо, «Мулен Руж», «Міс Конгеніальність» чи інших видовищних акціях — може скласти уявлення. Та, звісно, цікавіше буде самому помітити, що з обох боків сцени, під екранами тепер з'явилися так звані «динамічні голови», які освітлюють глядацький зал, а освітлення збоку-згори-спереду стало значно яскравішим і втілить найвибагливіший творчий задум.

      Новим обладнанням, придбаним тільки цього місяця і, за словами Мозгового, тільки за власні кошти, вже захоплювалися ті, хто прийшов послухати Ігоря Завадського. Щоправда, на його концерті задіяли, хоч і безкоштовно (для проби), але тільки частину з, як каже Микола Петрович, «фраєрського наборчика всього того, що може ввімкнутися». Начальник планово-економічного відділу «України» Маргарита Салова розповідає «УМ», що оренда Палацу в зв'язку з нововведеннями (світло входить у вартість оренди) збільшилася приблизно на 20 відсотків. Так, у звичний набір на вечір, окрім іншого, входить користування 24 прожекторами, а також послугами персоналу, які працюють зі світлом. За додаткове світло, залежно від кількості софітів, до базового рахунку — в середньому це 55 тисяч гривень, додають ще приблизно 25 000 (нагадаємо максимальна кількість глядачів, яку вміщає «Україна», становить 3 417 місць). Планово-економічний відділ затрачені кошти планує повернути вже протягом 5 років. Маргарита Салова говорить, що одразу після встановлення нового обладнання заявки на додаткове світло подали організатори одного з найближчих концертів «Хороші пісні».

      Чого вартували американські «цяцьки», дирекція не зізнається: «Якщо питатимете, скільки це коштує, то ми вам все одно не скажемо», — каже Микола Мозговий. Інші працівники Палацу «Україна» розповідають «УМ», що без Миколи Петровича нову техніку придбати, мабуть, не вдалося б: він вивчав пропозиції, звіряв ціни, домовлявся, словом, це точно коштувало вагон і маленьку тачанку з'їдених нервових клітин. Звичайно, був тендер, попри те, що компаній із потужними можливостями навіть у світі — раз, два і три (перемогла американська компанія-виробник High end System та її авторизований дилер в Україні — фірма «Феєрія»), і були незадоволені, яким продати свій товар не вдалося. «Значить, я кажу сьогодні і назавжди, — в притаманний йому категоричний спосіб заявляє Мозговий, — нічого додаткового ми на стелю чіпляти вже не будемо, бо вона й так обвалитися може». Зі старим обладнанням, за словами генерального директора, «Україна» розбереться згідно з законом.

      Керівник служби постановки світла НПМ «Україна» Борис Гордієнко, який брав участь у організації цьогорічного «Євробачення», розповідає «УМ», що старе обладнання, яке, власне, замінили, своє вже відпрацювало — його встановили 9 років тому, коли робили перший капремонт. «Але більшість виконавців, які приїздили на гастролі, вже не могли отримати те, що вимагала їхня програма на повну. Тому на зміну 24 старим прожекторам прийшли 48 дуже хороших нових, загалом їх 80, а для чудового концерту я б рекомендував задіювати 60—70». За сценою справді значно побільшало проводів різної товщини та, власне, самої техніки: скромно стоять поруч дві «машини снігу й піни», під замком закриті 4 машини мильних бульбашок, є також дзеркальні кулі, генератори диму, «конфеті» — багато чого з'явилося в «Україні» і в Україні теж уперше.

      «А на місці он тієї бандури в центрі зали буде новий пульт Euphonix з найбільшим саундом», — говорить Микола Мозговий. Словом, подайте нам ще Брітні Спірз!