Віталій Кличко: Я хочу підтримувати бокс, а не ділків навколо нього

01.02.2006
Віталій Кличко: Я хочу підтримувати бокс, а не ділків навколо нього

(Володимира СТАДНИКА.)

Складна драматургія

      Не секрет, що останніми роками український бокс втрачає свої позиції у світі. І чи не в першу чергу — через те, що ми не можемо навести лад у власному домі. Точніше, у Федерації боксу України, яку розривають кадрово-організаційні конфлікти. Адже якщо заслуга у перших міжнародних перемогах наших юніорів належить регіональним боксерським школам, то коли кадети переходять у дорослий бокс, свою роль має відіграти ФБУ. А якраз на цьому етапі в нас і настає падіння конкурентоспроможності. Чому? Причин є багато, і одна з них полягає в тому, що амбіції деяких людей не відповідають рівню їхнього професіоналізму й порядності. Ті, хто справді робить конкретні корисні справи для розвитку вітчизняного спорту, розчинилися в масі діячів, для яких бокс є засобом покращення свого матеріального становища.

      «УМ» уже писала, що напередодні Нового року позачергова конференція Федерації боксу відсторонила від обов'язків скандально відомих президента ФБУ Володимира Рябіку та віце-президента Ігоря Гайдамаку, яких неодноразово звинувачували у незаконних діях на своїх посадах. Почесним президентом тоді обрали всесвітньо відомого боксера Віталія Кличка, а виконуючим обов'язки — Юрія Андрійчука.

      Зауважимо, що в цивілізованих країнах посадовці самі залишають високі пости, якщо на них падає навіть тінь підозри. У нас же навіть за наявності відвертих фактів шахрайства люди до останнього чіпляються за корито, яке їх годує.

      На 28 січня було заплановано чергові позачергові (як вам це подобається?) збори ФБУ. Представників ЗМІ вирішили не запрошувати. А громадська організація, яка не має бажання максимально сприяти журналістам у висвітленні подій на своїй конференції, вже викликає підозру.

      Кожна зі сторін-конкурентів мала свої плани на це засідання. Кличко-старший збирався позбутися звання «почесний» і стати повноцінним президентом ФБУ з набором відповідних владних функцій і засобів впливу. Варто зауважити, що впродовж останнього місяця Віталій взявся за справу серйозно: знайшов джерела фінансування і разом із представниками своєї команди, Юрієм Андрійчуком і Володимиром Продівусом, розробив програму розвитку національного боксу.

Чемпіон не витримав бруду

      У принципі, Кличко міг піти революційним шляхом і не шукати компромісу зі старою командою. Однак Віталій вирішив бути поміркованим і не загострювати ситуацію. Він готувався прийняти владу  минулої суботи на звітно-виборчій конференції ФБУ. Кличко хотів, щоб усе було чесно, але в підсумку відчув, що його намагаються обдурити. Адже стара боксерська влада насправді не збиралася відходити, а організувала повноцінний захист своїх позицій.

      Рябіка та Гайдамака за останній тиждень зуміли заснувати в регіонах кілька додаткових федерацій. А декого з тих, хто виступав на боці Кличка, позбавили права голосу. Зокрема, мандат делегата не отримали представники Чернігівської, Закарпатської та Волинської федерацій боксу.

      Зрозумівши, що стара влада ФБУ намагається сфальсифікувати конференцію, Віталій Кличко звернувся до присутніх:

      — Коли я десять років тому залишав Україну, я бачив яка корупція у Федерації боксу. Коли я повернувся через десять років, нічого не змінилося. Вони думають лише про себе, а спортсменів і тренерів зневажають. Працювати з цією командою я не бажаю. Я хочу створити прозору й потужну організацію, яка працюватиме для дітей і в якій не крастимуть державні гроші. Ну а поки я залишаю зал. Я не хочу з ними працювати.

      Зрозуміло, що уславлений боксер на Заході звик до цивілізованих методів розв'язання проблем. А вдома відчув «кидалово» не лише в політиці, а й у спорті.

      Позавчора в телефонній розмові з кореспондентом «УМ» Віталій Кличко так прокоментував конфліктну ситуацію:

      — Мене вперше запросили на засідання ФБУ, після того як я понад десять років тому пішов із любителів у професіонали. І що я бачу? Взаємні претензії тренерів і представників областей, звинувачення на адресу керівництва у невиконанні обіцянок, критика за різноманітні порушення... Скажу відверто, спостерігаючи 20 хвилин за тим, як ніхто не слухає один одного, як у залі панує напруга, я вирішив виступити і сказати, що мені тут робити нічого. Я завжди підтримував дитячо-юнацький спорт і ніколи — чиновників та функціонерів. Мені хотілося, щоб ФБУ працювала не в інтересах окремих особистостей, а на розвиток нашого виду спорту. А в тому, що я побачив у залі, не було помітно турботи про бокс — це була боротьба за збереження власних повноважень.

      Тепер я не кажу, що залишуся осторонь розвитку боксу, але я бачу це в іншому вигляді. До цього питання я обов'язково повернуся у майбутньому, а зараз у мене інші пріоритети. Хоч як би все складалося найближчим часом, я не буду бездіяльним, бо маю можливості реально допомогти моєму виду спорту, а не ділкам навколо нього.

      До слів Віталія варто додати, що разом із ним збори залишили знані спортсмени і тренери, зокрема, Михайло Мацих та Володимир Золотарьов, а також більша частина представників обласних федерацій. Вони сповнені рішучості створити нову боксерську федерацію, яка і працюватиме на розвиток боксу.

Далі буде

      Після того як Кличко грюкнув дверима, конференція в урізаному складі продовжила роботу. Делегати підтримали кандидатуру секретаря Ради нацбезпеки Анатолія Кінаха на посаду почесного президента ФБУ, а також одностайно (!) переобрали президентом федерації нардепа Володимира Рябіку. Звісно, що самого Кінаха на засіданні не було. До речі, Анатолій Кирилович уже виконував обов'язки почесного президента ФБУ в минулому році, але на жодному із засідань керівників українського боксу не був присутній. Цього разу він теж вирішив жодним чином не втручатися у ситуацію, хоча, мабуть, варто було б.

      Натомість Рябіка заявив, що учасники конференції, які підтримали його кандидатуру, планували обрати почесними президентами... обох — Кінаха й Кличка. Але кандидатура Віталія відпала буцімто через те, що він пішов із зали. «Кличкові нав'язали одну думку, яка не відповідає дійсності. Тому фактично Віталій діяв не на користь нашого боксу», — вважає Рябіка. Як бачимо, він вважає, що є люди, які ризикують використовувати чемпіона світу у своїх цілях, і сам не проти «побоксувати» з Кличком.

      А в понеділок із представниками Кличка зустрічався міністр молоді, сім'ї і спорту Юрій Павленко — той, хто може стати арбітром у черговій суперечці в одній зі спортивних федерацій. Вчора у прес-службі Мінмолодьспорту «УМ» підтвердили цей факт, спростувавши чутки, що рішення суботніх зборів анульовано. Кореспондентові «України молодої» сказали, що міністерство не має права втручатися у роботу громадської організації, якою є ФБУ, але водночас не може залишити ситуацію без контролю, адже це впливає на спортивні результати боксерів.

      На зустрічі з Павленком Юрій Андрійчук повідомив про те, що федерація під проводом Рябіки на сьогоднішній день уже не має належної для всеукраїнської організації кількості осередків, тому й не може бути національною. У зв'язку із зазначеною заявою Мінмолодьспорт планує звернутися до Міністерства юстиції з проханням перевірити викладені факти. Також міністерство спільно з Національним олімпійським комітетом запланувало спеціальне розслідування ситуації в ФБУ.

      Отже, конфлікт триває. А  страждає весь український бокс, який застиг у підвішеному стані.

 

ЦІКАВО ЗНАТИ

      Обидва провідні учасники конфлікту за лідерство в ФБУ — політики.

Володимир Рябіка — народний депутат, колишній активіст СДПУ(о), нині — один із лідерів виборчого списку Партії політики Путiна.

      Віталій Кличко — лідер виборчого блоку «Пора»-ПРП, кандидат у народні депутати та в мери Києва.