«Наркомани на велосипедах»

27.01.2006
«Наркомани на велосипедах»

Нiмеччина «ласкаво запрошує».

      Зрозуміло, що матчі фінальної частини світової першості, яка цього літа відбудеться на полях Німеччини, викликають підвищений інтерес у футбольних вболівальників. Українці — не виняток. До того ж статки багатьох із наших співвітчизників дозволяють подивитися на форум кращих збірних світу з трибун стадіонів. Тож позавчора представники ФФУ на спеціальній прес-конференції розповіли, як нашим фанам можна отримати квиток на матчі «мундіалю» за участю збірної України.

      Отже, Міжнародна федерація футболу виняткове право розподіляти перепустки на стадіони надала національним федераціям. Точніше, лише квоту, відведену командам-учасницям. Тож на кожний із матчів української команди ми отримаємо близько 4 тисяч квитків. Із цієї кількості треба відняти частку спонсорів, представників ФФУ і членів збірної, представників регіональних федерацій — і простим смертним залишиться не так уже й багато. Наразі замовлення можна зробити лише через сайт ФФУ в інтернеті (www.ffu.org.ua). За словами першого віце-президента федерації Олександра Бандурка, вже зараз запити фанів перевищують наявну кількість квитків у п'ять разів. Тому 10 лютого, на наступний день після завершення прийому замовлень, ФФУ з обраним нею туристичним оператором вирішуватимуть, кому їх роздавати.

      Національна федерація і турагенція наголошують, що перевагу матимуть не одинаки-туристи, а організовані групи.

      Чиновники чомусь вважають, що українці хочуть скористатися чемпіонатом світу як приводом і просто-таки «ломонуться» в Європу, аби влаштуватися на нелегальну роботу. Хоча й зараз автобуси щодня везуть до тієї ж Німеччини сотні наших співгромадян, а туристичні фірми залюбки допоможуть вам оформити туди візу, були б гроші. Тому перебільшувати значення «мундіалю» як приманки для нелегалів, мабуть, не варто. Утім офіційним організаторам чомусь здається, що, отримавши квиток, наші люди поїдуть до Німеччини... на велосипедах. Керівник турфірми змалював цей образ кілька разів. І не дай Боже, туди спрямують свої стопи наркомани чи якийсь інший «сумнiвний елемент». Хоча чого їм туди пертися, та ще й витрачати тисячі євро?

      Але все одно, охочим таки варто сходити до турфірми «Гамалія» й спробувати придбати квитки на великий футбол, а разом із ними — й на проїзд та право поселення у готелі. У «Гамалії» вас перевірять на платоспроможність, запропонувавши червневий вояж вартістю від 680 євро (на два дні й один матч) до 15 тисяч доларів (на весь чемпіонат із проживанням у п'ятизірковому готелі). Виступаючі закликали замовляти іменні квитки на поєдинки вже зараз, бо купити їх під стадіоном, як кажуть, буде неможливо. Щоправда, не дуже віриться в те, що матчі України з Саудівською Аравією й Тунісом викличуть аншлаг...

      До речі, після 30 квітня, коли ФФУ отримає реальні квитки від ФІФА, між вболівальниками розповсюджуватимуть лише так звані ваучери. Їх можна буде обміняти безпосередньо на квитки в «Українському домі», який відкриється в Німеччині неподалік Потсдама (місто дислокації нашої збірної) або у представництвах турфірми «Гамалія» в містах, де гратимуть «синьо-жовті».

      Залишається сподіватися, що такі складнощі не завадять нашим фанам масово і яскраво підтримати улюблену команду, яка потрапила на «мундіаль» уперше.