Снігом не терти!

26.01.2006
Снігом не терти!

Змерзла, пташечко?

      Раніше «УМ» уже писала, що треба робити, аби захистити дитину від холоду. Тепер йтиметься про те, як розпізнати симптоми обмороження і надати бешкетнику першу допомогу. Отже, ваша дитина півдня гасала разом з ватагою друзів по снігу, не відчуваючи холоду, а тепер не може порухати пальцями рук, не відчуває ніг і скаржиться на оніміння обличчя? Мерщій тягніть маля додому, відведіть його в тепле сухе приміщення, зніміть взуття і одяг, напоїть гарячим чаєм чи молоком і почніть акуратно відігрівати обморожені частини тіла (в жодному разі не робіть цього на вулиці). Помасажуйте кінцівки чистими теплими руками (але не снігом і не рукавичкою — крижинки ранять шкіру і поглиблюють охолодження, а рукавичка може занести інфекцію). Розтирати потерпілого іноді доводиться довго, до появи чутливості, почервоніння і відчуття жару в пошкодженій частині тіла, доки шкіра не стане м'якою і теплою.

      Медики радять розтирати обморожені пальці рук і ніг у напрямку до тулуба, поступово занурючи їх у ледь теплу воду. У ванночку треба постійно доливати теплішу, щоб довести її температуру до 37—38 градусів тепла. Якщо ж на шкірі з'являються пухирі чи набряки, від розтирання краще відмовитись. Після цієї процедури треба знову зробити масаж обморожених місць м'яким рушником чи рукою, змастити шкіру кремом від опіків і накласти пов'язку (однак якщо ви згаяли час відразу після обмороження, робити масаж і теплу ванночку не можна — цим ви тільки зашкодите).

      Якщо після всіх цих процедур чутливість і колір шкіри дитини відновились, то в подальшому лікуванні немає потреби, стверджують фахівці. В іншому випадку треба обов’язково звернутися до лікаря по кваліфіковану медичну допомогу, і чим швидше, тим краще. Якщо ж дитина після прогулянки дуже тремтить, у неї з'являється слабкість, сонливість, порушення свідомості й  дихання, інколи шок, дуже низька температура тіла (нижче 35 градусів), не намагайтеся допомогти власними силами, а викликайте невідкладну допомогу.

ДОВІДКА «УМ»

      Медики розрізняють три стадії замерзання:

      1) озноб — температура тіла знижується до 35 градусів Цельсія;

      2) судома — з'являється при температурі тіла 34 градуси;

      3) кома (втрата свідомості) — коли температура тіла людини опускається до 33 і нижче градусів.

      Обмороження буває чотирьох ступенів:

      — при першому спостерігаються функціональні порушення, пошкоджене місце спочатку біліє, потім червоніє, потерпілий відчуває поколювання та біль;

      — при другому з'являються кров'яні пухирі, які дуже болять;

      — при третьому відбувається омертвіння шкіри і підшкірних тканин;

      — при четвертому — відмирання всіх тканин та кісток

      Якщо при обмороженні II ступеня хворий одужує досить швидко (протягом 2-3 тижнів), то при ушкодженні III та ІV ступенів людині важко буває уникнути пересадки шкіри або ампутації кінцівок, і лікування у стаціонарі стає більш тривалим (від одного до трьох місяців).