Наша Саша дивує Європу

21.01.2006
Наша Саша дивує Європу

Гра Горбунової викликає в Європі захоплення.

      Європейське відділення Міжнародної федерації баскетболу (ФІБА) за підсумками голосування визначило десятку найкращих баскетбольних талантів континенту. Рейтинг серед спортсменок віком до 22 років очолила представниця Латвії Анет Якобсон (92 голоси), а друге місце з 67 голосами посіла 19-річна українка Олександра Горбунова.

      Цим визнанням баскетболістка збірної України зобов'язана чудовій грі на двох чемпіонатах Європи серед гравців віком до 18 і до 20 років. «УМ» неодноразово писала про Горбунову, зокрема, її минулорічний конфлікт із президентом запорізької «Козачки» Григорієм Вулем та головним тренером Юрієм Велігурою, які називали Сашу «зазнайкою» й «недотренованою недорослю», але при цьому не хотіли відпускати до угорського клубу. Наразі уродженка Бердянська таки виступає за «Шопрон» у Євролізі. В останньому турі українка забезпечила своїй команді перемогу над італійським клубом «Фамілья Скіо» — 78:63, набравши самотужки аж 29 очок і зробивши 16 підборів! Угорки відтак  пробилися до 1/8 фіналу Євроліги ФІБА, тоді як «Козачка» вилетіла на стадії 1/16 фіналу менш престижного Кубка Європи.

      У Запоріжжі Горбунова не мала ні пристойної зарплати, ні обіцяного житла. Які ж реалії життя 19-річної зірки в угорському Шопроні? Телефонний дзвінок кореспондента «УМ» застав Сашу у власній двокімнатній квартирі, де українка й не думала зловтішатися з приводу провалу команди своїх кривдників. Розмову з Горбуновою читайте в одному з найближчих номерів нашої газети.