Золота чвертка

18.01.2006
Золота чвертка

Колишня «пенсiонерка» Мартiна Хiнгiс на стартi здолала росiянку Звонарьову. (РЕЙТЕР.)

 

      Відкритий чемпіонат Австралії — перший із серії турнірів «Великого шолома», які збирають усю еліту світового тенісу, — вже набрав повний хід. І якщо в Україні в ці дні й ночі стовпчик термометра опускається до позначки «мінус 25», то на південному узбережжі Австралії — найкраща тенісна погода, близько 25-27 вище нуля. Не дивно, що українці із задоволенням потягнулися в такий клімат. Цього року представництво наших спортсменів (точніше, спортсменок) в основній сітці було як ніколи великим. Утім про це потрібно казати в минулому часі, бо вже в першому ж раунді змагань троє з чотирьох наших землячок зачохлили ракетки.

      У понеділок на кортах Мельбурна киянка Олена Бондаренко програла хорватці Спрем. Учора майже без боротьби здалася 17-річна Вікторія Кутузова, яка у світовому табелі про ранги наразі перебуває найвище серед українок — на 81-му місці. Одеситка стала жертвою француженки Еміль Луа — 2:6, 0:6. Юліана Федак із Нової Каховки чинила гідний опір росіянці Анастасії Мискіній, 12-й «сіяній», лише у першому сеті, який програла на тай-брейку. Загальний підсумок цієї гри — 6:7 (6:8), 1:6.

      Приємним сюрпризом натомість став виступ 18-річної Ольги Савчук. Донеччанка на одному подиху пройшла кваліфікацію, причому у трьох двобоях не віддала суперницям жодного сету. А позавчора Савчук, 188-й номер рейтингу ВТА, у трьох партіях здолала 32-річну ізраїльтянку Обцилер, яка посідає 116-й рядок класифікації. Сьогодні на єдину представницю України очікує серйозніше випробування — 23-й номер австралійського «посіву» Єлена Янкович із Сербії і Чорногорії.

      Шанс проявити себе троє наших землячок отримають у парних зустрічах. Киянка Марія Коритцева гратиме в дуеті з німкенею Клезель, Кутузова — з росіянкою Родіоновою, а Юлія Бейгельзимер — на пару з боснійкою Юкич-Салкич.

      Щодо «неукраїнців», то перші два дні на килимових кортах Мельбурна були не надто вражаючими на видовищні поєдинки й сенсації, хоча, звісно, й без цього не обійшлося. У перших же двобоях зачохлили ракетки американка Венус Уїльямс (10-й номер «посіву») і росіянка Олена Дементьєва (9), які програли амбітним болгарці Піронковій та німкені Шруф відповідно. До наступного кола впевнено пройшли лідер світового тенісу американка Ліндсей Девенпорт (1), росіянки Шарапова (4), Петрова (6), Лиховцева (18), француженки Моресмо (3) і Пірс (5), швейцарка Шнідер (7).

      Так само прогнозовано завершилася більша частина матчів чоловіків. Неочікуваним можна вважати хіба що програш у п'ятисетовому марафоні іспанця Карлоса Мойї (32) румуну Андрею Павелу та поразку француза Жаске (14) в матчі з німцем Томі Хаасом, котрий останнім часом зірок із неба не хапав. Більше ніхто з «сіяної» двадцятки вилетіти не примудрився. Водночас двом фаворитам прийшлося доводити свою перевагу в п'яти партіях довелося: аргентинець Давид Налбандян (4) ледве впорався з кривдником нашого Сергія Стаховського — Удомчоке з Таїланду, а австралієць Ллейтон Х'юїтт — із чехом Віком. Натомість мінімум зусиль витратили король тенісу швейцарець Роже Федерер (1) й американець Енді Роддік (2). Але головні бої у лідерів ще попереду.