ХРОНІКА

18.01.2006

Олімпізм

      Виконком НОК на своєму засіданні затвердив іменний склад національної збірної України, яка візьме участь у зимових Олімпійських іграх у Турині. Українська делегація в Італії налiчуватиме 95 чоловік, з них — 53 спортсмени. Найбільше пред-ставництво мають лижні гонки — 12 олімпійців, фігурне катання — 11, біатлон — 10, фристайл — 7, санний спорт — 6, гірськолижний — 3, шорт-трек, ковзанярський спорт, лижне двоборство, стрибки на лижах — по одному.

      Повністю склад нашої команди «УМ» подасть напередодні Олімпіади.

Шахи

      У голландському Вейк-ан-Зее стартував представницький турнір, на якому серед 14 учасників виступають і двоє українців. Чудово розпочав Василь Іванчук (рейтинг — 2729), котрий чорними фігурами переграв вірменина Ароняна (2752) й голландця Соколова (2689). Але в третьому турі ходу львів'янина зупинив один із фаворитів— індієць Вішванатан Ананд (2792), який змусив білі фігури Іванчука капітулювати. Сергій Карякін (2660) також білими програв тому ж Ананду, далі відстояв нічию чорними проти сильного угорця Леко (2740), а потім здобув і ціле очко, вигравши в екс-росіянина Гати Камського (2686), нині представника США.

      Лідирує наразі з 2,5 очка в активі Ананд; у Іванчука й болгарина Топалова по 2 пункти. Карякін перебуває в групі з семи гросмейстерів, у яких по 1,5 очка.

Гандбол

      Готуючись до чемпіонату Європи, чоловіча збірна України взяла участь у турнірі в Іспанії, де посіла третє місце. Підопічні Сергія Кушнірюка програли командам Іспанії (24:38, Кисіль (9)) і Росії (24:30, Андрющенко(6)) та взяли гору над бразильцями (28:22).

Футбол

      Результати контрольних матчів українських команд: «Чорноморець» — «Дністер» (Овідіополь) — 1:1, «Іллічівець» — «Шинник» (Росія) — 0:4, «Кривбас» — «Сатурн» (Росія) — 0:1, «Арсенал» — «Кубань» (Росія) — 1:1 (Мізін (пен.)), «Анкараспор» (Туреччина) — «Харків» — 2:1, «Ворскла» — «Газіянтепспор» (Туреччина) — 0:0.

Фристайл

      Минулими вихідними на черговому етапі Кубка світу в американському містечку Дір-Веллі українська делегація була доволі представницькою. У перший день змагань в акробатиці найкраще серед наших земляків виступила 19-річна Ольга Волкова — п'яте місце. Наступного дня такий самий результат показала Надія Діденко, а бронзова призерка попереднього старту, Тетяна Козаченко, опинилася на дев'ятій позиції. Серед чоловіків Енвер Аблаєв і Станіслав Кравчук у різні дні опинялися на 13-му рядку протоколу.

Легка атлетика

      Шестиразовий чемпіон Європи з кросу Сергій Лебідь на змаганнях у шотландському Единбурзі посів п'яте місце. Дистанцію 9,2 км він подолав за 27 хв. 22 сек., відставши від переможця, кенійця Бекеле, на 1 хв. 14 сек.

Заяви

      Спортивний директор ФК «Шахтар» Віктор Прокопенко вважає президента клубу Ріната Ахметова «гігантом у всіх значеннях» і переконаний, що якщо Ахметов стане Прем'єр-міністром України, то «виграють усі». Про це відомий тренер, який сам є кандидатом у народні депутати за «ахметовським» списком Партії регіонів і гарантовано потрапить до ВР, заявив в інтерв'ю донецькій газеті «Салон Дона и Баса».