Що «стара», що «мала»

13.01.2006
Що «стара», що «мала»

Росiянки святкують перемогу. (РЕЙТЕР.)

      За чотири тижні до старту Олімпійських ігор у Турині п'ятий етап розіграшу Кубка світу в німецькому Рупольдінгу зібрав еліту світового біатлону. Адже настає час підходити до піку форми тим, хто має бажання претендувати на медалі головного старту чотириріччя. Позавчора — в перший день, а точніше, вечір, змагань під світлом прожекторів відбулася жіноча естафетна гонка 4х6 км. На досить незвичному часі представницьких змагань із біатлону тепер наполягає телебачення, адже рейтинги трансляцій тоді значно зростають. А в нинішніх умовах комерціалізації спорту саме телевізійники й диктують умови. Хоча, зрозуміло, самим спортсменам не надто хочеться бігати й стріляти в морозній темряві.

      Нагадаємо, на минулому старті Кубка світу в Оберхофі Україну представляв другий склад, включно з молодими сестрами Семеренко. Ця четвірка посіла одинадцяте місце, тоді як основні сили вже готувалися до гонок у Рупольдінгу. Відкривала нашу естафету Лілія Єфремова, яка несподівано для багатьох виграла бронзову нагороду на етапі Кубка світу місяць тому. На жаль, у екс-білоруски-росіянки не пішла стрільба стоячи — вона використала два додаткові патрони. Олена Петрова й Ірина Тананайко, які бігли на наступних етапах, відстрілялися чисто. А от у Ніни Лемеш, яка в останній момент замінила Оксану Хвостенко, гідно завершити гонку не вийшло — по одній зупинці на кожній зі стрільб плюс повільний темп. У підсумку наш квартет, якому варто значно підвищити швидкість бігу на дистанції, опинився дев'ятим із відставанням від лідерів у шість хвилин; на цьому ж місці Україна перебуває і в загальному заліку Кубка світу.

      А переможцями в запеклій боротьбі стали росіянки. Їхню перевагу над німкенями у 0,05 сек. у фінішному змаганні Зайцевої й Денкінгер виявив лише фотофініш. На третю сходинку п'єдесталу трохи несподівано зійшла четвірка зі Словенії, яка на сім секунд випередила потужних француженок.