«Цього року мінімальна зарплата становитиме 400 гривень»,—

05.01.2006

      — Пане В'ячеславе, скажіть, будь ласка, чого чекати українцям від нового бюджету? На які зміни сподіватися?

      — По-перше, з 1 січня буде збільшено мінімальну заробітну плату із 332 до 350 гривень. На такому ж рівні буде встановлено й мінімальну пенсію. Крім того, буде збільшено прожитковий мінімум. У результаті, з другої половини року ці параметри будуть збільшені додатково кілька разів і сягатимуть: 400 гривень — мінімальна заробітна плата, 500 гривень — прожитковий мінімум і мінімальна пенсія — 366 гривень. Крім того, буде введено в дію програму збільшення пенсій інвалідам—ліквідаторам аварії на ЧАЕС — відповідну урядову постанову затверджено на заключному  в минулому році засіданні уряду — цей проект підтверджений коштами у бюджеті. Це буде істотне збільшення виплат у 2,5—3,5 раза. Конкретні розміри пенсій дуже різні й залежать від групи інвалідності.

      Крім того, буде збільшено пенсії військовослужбовцям, які стали інвалідами під час проходження строкової служби — дотепер ці виплати були меншими, ніж прожитковий мінімум. Також буде введено в дію першу частину Закону «Про основи соціального захисту дітей війни» — у тій частині, що стосується різноманітних пільг — транспортних та житлово-комунальних.

      — А які передбачено цільові програми в гуманітарній сфері?

      — Цільових програм буде досить багато. Ось, наприклад, цільова програма «Українська книга» — кожне видання у рамках цієї програми чи серія — це, безперечно, подія в українському культурному житті. Окремою програмою виділено відзначення 150-ліття від народження Івана Франка. Передбачено окремим рядком 6,5 мільйона гривень — це тільки в тій частині, що стосуватиметься друку книг, аудіо-, відеопродукції, проведення заходів, не враховуючи робіт із поліпшення інфраструктури в пам'ятних місцях, пов'язаних із життям та діяльністю Івана Франка. Загальна сума видатків на Франкові заходи — близько 35 мільйонів гривень.

      Незважаючи на протести деяких політичних сил, збережено в попередньо передбаченій величині програму підтримки національного кінематографа — 50 мільйонів гривень. І, думаю, вже в першому кварталі наступного року ми зможемо обговорити перші найбільш резонансні пропозиції вітчизняних кіномитців. Крім того, передбачено збільшення фінансування окремих культурницьких проектів і національних заповідників — це стосується і мистецького «Арсеналу», і Десятинної церкви, і збільшення фінансування пам'ятних місць, пов'язаних із Богданом Хмельницьким та Тарасом Шевченком. Заплановано багато інших видатків, пов'язаних із музейною справою, бібліотеками, театрами.

      — А в сфері освіти передбачені якісь проекти?

      — Нещодавно ми ухвалили два концептуально важливих документи — про запровадження зовнішнього оцінювання (перший етап цього нововведення буде апробований у новому році). Крім того, ухвалено програму інформатизації освіти та науки — на це підуть сотні мільйонів, і розрахована така програма на 5 років. Це стосується не тільки комп'ютерних класів, а й інформаційно-комунікаційної інфраструктури в цілому, наприклад, забезпечення доступу до інтернету, напрацювання програмного продукту тощо.

      — А чи збільшилося фінансування науки у наступному році?

      — Так, збільшено фінансування на власне наукове дослідження Національної академії наук на 23 відсотки  порівняно із 2005 роком.

      — У сфері медицини щось змiниться? На такі проблеми, як туберкульоз, СНІД, онкозахворювання, буде збільшено фінансування?

      — Фінансування програм, спрямованих на боротьбу з туберкульозом та онкозахворюваннями, збільшується у декілька разів. Належним чином профінансовані будуть і видатки, пов'язані із подоланням ВІЛ/СНІДу — у цій справі Глобальний Фонд Україні надає істотну підтримку.