Прийде Кличко і всіх розсудить?

29.12.2005
Прийде Кличко і всіх розсудить?

      У спортивній царині розгорівся черговий конфлікт, цього разу — на рівні Федерації боксу України. Як неважко здогадатися, йдеться про звичну для ФБУ тему — хто має стояти біля її стерна.

      Як уже повідомляла «УМ», 26 грудня у Києві відбулася позачергова конференція ФБУ, скликана на вимогу ініціативної групи з представників 18 областей. «Революціонери» не бажали миритися з тим ганебним станом нашого боксу, до якого його довели вже відставлені президент ФБУ Володимир Рябіка та віце-президент Ігор Гайдамака.

      Старому керівництву закидають, що воно абсолютно не цікавилося реальним станом речей у боксі, зокрема умовами, в яких тренуються спортсмени. На поєдинки національного чемпіонату суддів викликають за незрозумілим принципом, унаслідок чого бої обслуговують зовсім не найсильніші рефері країни. Більше того — горе-чиновники намагаються на боксі наживатися, роблять «бізнес» і вирішують свої власні проблеми. Прикметно, що пан Рябіка — нардеп від фракції СДПУ(о). На заміну йому делегати конференції обрали виконуючим обов'язки керівника ФБУ Юрія Андрійчука (кандидата в депутати від Партії патріотичних сил Олександра Зінченка), а почесним президентом — авторитетного в усьому світі Віталія Кличка. Віце-президентами обрано відомих людей з різних регіонів країни.

      За таке рішення проголосували делегати 18 областей з 21, представники яких зібралися у столиці. Фактично представники регіонів підтвердили рішення обласних осередків, провівши перед цим засідання на своєму рівні. Але пп. Рябіка й Гайдамака не захотіли миритися з таким перебiгом справ і намагалися зірвати роботу конференції, ламаючи мікрофони й витягуючи делегатів силоміць із зали зібрання. Утім конференція відбулася, а її легітимність засвідчив представник департаменту олімпійських видів спорту Міністерства у справах молоді, сім'ї і спорту Олексій Фірстенко.

      Стосовно проблемної ситуації Кличко-старший, новий почесний президент ФБУ, висловився на своєму сайті: «Я особисто знайомий з тими проблемами, які, на жаль, ще сьогодні існують у Федерації боксу. Тому я дуже радий тим змінам, що відбуваються. Переконаний, що нова команда має не тільки бажання, а й реальну можливість вивести український бокс на якісно новий етап розвитку, що дозволить спортсменам показувати високі спортивні результати на змаганнях усіх рівнів. Для мене є великою честю прийняти пропозицію ФБУ й обійняти пост її почесного президента. З великим ентузіазмом хочу використовувати свій спортивний досвід, знання та контакти не тільки всередині країни, а й на міжнародному рівні, для того щоб наші спортсмени мали ще більше можливостей реалізовувати свій потенціал і спортивний талант, приносячи Україні славу своїми перемогами. Ми готові працювати з усіма, хто дійсно бажає реальних змін на краще».

      У свою чергу в. о. президента ФБУ Юрій Андрійчук заявив, що нова команда переслідує єдину мету — підняти авторитет українського боксу. Сам він припускає, що після розмови з Віталієм Кличком передасть йому крісло й повноцінного керманича ФБУ, а не лише почесного. Андрійчук порадив старим керівникам федерації швидше віддати новій команді печатку й не чинити безглуздого опору.

      Цікаво, що Рябіка й Гайдамака спочатку наче погодилися тихо піти зі своїх місць. Але, мабуть, звичка до «хлібного місця» далася взнаки і не дозволила все зробити за встановленим порядком.