Не газом єдиним

28.12.2005

      Перипетії навколо зростання цін за російський газ вкотре переконують — аби не залежати від настроїв недавнього «старшого брата», давно пора подбати про альтернативні джерела енергії. І ось яка цікава річ. На Донбасі, де проросійські настрої іноді навіть беруть гору над здоровим глуздом, пошуки альтернативи сусідській газовій трубі ведуться все впертіше і впертіше. Свіжий тому приклад — пілотний проект теплозабезпечення з використанням електроенергії, що стартував у Дебальцевому.

      Розробили і взялися втілювати проект у життя спеціалісти ВАТ «Донецькобленерго». Його родзинкою стала вже не нова ідея використання для опалення електроенергії, а не газу та вугілля, як донедавна. А головною складовою цікавого проекту стали збудовані в короткий строк експериментальна підстанція та електрокотельня, що складається з понад десяти ємкостей по 24 куб.м кожна. Суть ноу-хау ось у чому: нагрівання води, яка потім подається в систему того чи іншого об'єкта, відбувається протягом семи годин у так званий час нічних провалів. Тобто тоді, коли електроенергія споживачами використовується значно менше. А потім протягом наступних 17 годин і відбувається віддача тепла, що вже почало надходити в дитячий садок та загальноосвітню школу в мікрорайоні Східний, де добрий  десяток останніх років не знали подібної розкоші.

      Тепер на черзі підключення до альтернативного теплозабезпечення двох житлових будинків, а потім є намір так само опалювати й інші приміщення. Причому на користь нововведення свідчить насамперед його дешевизна. Зокрема, зараз вартість опалення одного квадратного метра житла з використанням твердого та рідкого палива складає більш ніж дев'ять гривень. А вартість опалення того самого метра з використанням електроенергії як енергоносія в опалювальний сезон буде втричі нижчою — 2,9 гривні з ПДВ.

      Звісно, пілотний проект є тільки своєрідною першою ластівкою, що, як відомо, весни й тепла в цілому не робить. Тому керівники «Донецькобленерго» не мають наміру зупинятися на зробленому, а виносять плани в наступному році збудувати ще одну подібну установку і забезпечити теплом весь мікрорайон Східний. А потім, не виключено, цей експеримент буде поширений і на всю область. Зокрема, вже зараз цим зацікавилися керівники краю — на відкритті проекту побував і голова Донецької облдержадміністрації Вадим Чупрун. І після побаченого в Дебальцевому керманич області переконався в необхідності реалізації подібних проектів в інших містах та районах, де їх мешканці потерпають від нестачі тепла.

      Зведення вже діючої установки в Дебальцевому обійшлося в три мільйони гривень, виділених з обласного бюджету. А ось для того, аби перевести всю Донецьку область на цю ж систему опалення, звісно, потрібно набагато більше — фахівці зупиняються на сумі близько 500 мільйонів гривень. Однак навіть попри це вже очевидно, що реалізація проекту варта того. Адже при нинішніх цінах на газ та вугілля електроенергія справді залишається альтернативним джерелом теплозабезпечення. І її використання в час отих нічних провалів, як показує свіжий досвід, є дуже вигідним.