«Україна не залишає Ірак»,

28.12.2005
«Україна не залишає Ірак»,

Черга в солдатськiй їдальнi. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Президент України Віктор Ющенко став другим керівником держави-учасниці антиіракської коаліції, який відвідав цю «гарячу точку». Раніше Межиріччя особисто відвідував лише прем'єр-міністр Великої Британії Тоні Блер. Такий візит Президента був несподіваним, але й зрозумілим водночас. Адже Верховний Головнокомандувач ЗС України вирішив особисто перевірити, як виконується його передвиборча обіцянка вивести наші війська з Іраку. Вже завтра наша іракська місія буде скінчена — у Борисполі на українську землю зійдуть останні миротворці.

      У поїздці Президента супроводжували секретар Ради нацбезпеки i оборони Анатолій Кінах, міністр закордонних справ Борис Тарасюк, міністр оборони Анатолій Гриценко, голова СБУ Ігор Дріжчаний, генеральний директор ДК «Укрспецекспорт» Сергій Бондарчук, перший заступник глави секретаріату Президента Іван Васюник.

      У нашому базовому таборі «Дельта» Президент Ющенко ознайомився з результатами діяльності української миротворчої місії, перевірив готовність до повного виведення з бази останньої колони розвідувальної роти українських військових, що в понеділок залишила територію «Дельти».

      «Два з половиною роки тому ми прогнозовано з'явилися в Іраку. І сьогодні українські солдати залишають цю землю, повністю узгодивши свій вихід із партнерами», — ці слова Президента підбили підсумок тривалої миротворчої місії. За словами Віктора Ющенка, уже завтра всі українські солдати будуть удома. Цей етап виведення українських вояків з Іраку є загалом третім. Ще 15 березня додому повернулися 150 українців, а 15 травня — 550.

      Президент вважає, що присутністю в Іраку Україна значно зміцнила свої позиції на міжнародній арені, адже вона стала активним учасником практично всіх міжнародних політичних процесів. Віктор Ющенко високо оцінив результати діяльності українських миротворців у Іраку. Зокрема, на території, що перебувала під опікою наших військових, на високому рівні було проведено два голосування — референдум щодо прийняття іракської Конституції та вибори до парламенту, які відбулися 15 грудня. Крім того, наші бійці залишили по собі 6 тисяч підготовлених вояків іракської армії.

      Зусиллями наших солдатів було збудовано 16 шкіл, де навчаються понад 4 тисячі учнів. Було відремонтовано 7 дитячих садків, 4 автомобільні шляхи та 3 лінії електропередач, завдяки чому понад тисяча іракських сімей отримали світло. Також українці відновили 4 об'єкти водопостачання, які забезпечують питною водою понад 35 тисяч місцевих жителів. Крім того, 40 тисяч іракців отримали медичну допомогу від українських спеціалістів.

      «Тому я ще раз наголошую: український миротворчий контингент залишає цю країну як партнера і друга, — сказав Президент. — Останній український солдат залишає Ірак, але це не означає, що Ірак залишає Україна».

      А ось професійний досвід миротворців, здобутий за час виконання місії, неодмінно знадобиться i для розбудови Збройних сил України.

      «Ви виконали своє завдання, вами пишається Україна і я як Президент», — наголосив Віктор Ющенко. Після виступу Верховний Головнокомандувач вручив військовим державні нагороди та подарунки, а також не відмовився від солдатської каші — пообідав iз бійцями і представниками інших національних миротворчих контингентів у солдатській їдальні. Високого гостя нагодували борщем, приготовленим спеціально до приїзду української делегації.

      Наприкінці робочої поїздки Віктор Ющенко вшанував пам'ять 17 українських солдатів, які загинули в цій гарячій точці.

  • У бiй проти москалiв... веде Суворов?

    Частини та з’єднання Збройних сил України досі не мають назв і символів, пов’язаних з українською історією та її національними й військово-історичними традиціями. >>

  • «Викликаємо вогонь на себе!»

    Смерть, яка могла стати його смертю, Володимир Муляр тепер бачить часто — запис відеосюжету горезвісного російського каналу «Анна ньюс» він скачав собі у смартфон як пам’ять про пекло, пережите на трасі Бахмутка. В другій половині жовтня 2014 року саме тут була найгарячіша точка АТО — легендарний 32-й блокпост, крайній форпост українських Збройних сил, що на два тижні опинився в оточенні терористів. >>

  • Призов по-київськи

    Тим, хто в непростих умовах став до зброї рік тому, потрібна заміна. Саме з цією метою військові комісаріати виконують нові завдання з комплектування Збройних сил України та інших військових формувань. Цими днями завершується перший етап четвертої черги часткової мобілізації. >>

  • Героїзм кіборга «Динамо»

    Олексій Дурмасенко, боєць 93-ї окремої механізованої бригади, став відомим за тиждень до своєї смерті, коли дав інтерв’ю «Радіо «Свобода» під час приїзду до рідного Києва в короткострокову відпустку. Перед тим 25-річний солдат із позивним «Динамо» пройшов бойове хрещення як «кіборг»: упродовж 12 діб захищав Донецький аеропорт, цей «український Сталінград Донбасу». >>

  • Ешелон свідомих

    Не на схід, а на захід відбув позавчора з Києва ешелон із першою командою мобілізованих у рамках першої в цьому році черги мобілізації. «Будуть і наступні відправки, але кожна — спочатку в навчальні центри, а не в АТО. Усі мобілізовані проходитимуть через навчання. Від 30 до 45 діб триватиме бойове злагодження», — пояснює Віталій Чекаленко, комісар Дарницького районного військового комісаріату. >>

  • Ордени старлея Коли

    Його позивний — Кола. Донедавна він полюбляв цей напій. Тепер не п’є — не може. Бо в Маріуполі в блокаді, коли вже не було води, довелося не раз на колі «мівіну» запарювати... >>