Починаємо «плавити» молодість і досвід

25.11.2005
Починаємо «плавити» молодість і досвід

Леонід Ратнер.

      Сьогодні столичний Палац спорту відчинить двері учасникам і глядачам традиційного міжнародного турніру з гандболу «Кубок Турчина». Суперниками жіночої збірної України, як уже повідомляла «УМ», будуть національні команди Іспанії, Польщі та Румунії. Нагадаємо, що цей «меморіал» для «синьо-жовтих» — генеральна репетиція чемпіонату світу, який пройде 5—18 грудня у Санкт-Петербурзі (Росія).

      «Завдяки підтримці спонсорів, Національного олімпійського комітету, керівництва Києва на чолі з Олександром Омельченком «Кубок Турчина» повинен пройти «на ура», — вважає Владислав Миленький, президент Федерації гандболу України, яка вперше володіє всіма правами на проведення турніру імені Турчина. Найкраща гандболістка ХХ століття Зінаїда Турчина висловила сподівання, що цього разу трибуни на київському турнірі не будуть порожніми, як це бувало у минулі роки. Тим більше, що паралельно в Києві проходитиме й дитячий турнір імені Ігоря Євдокимовича Турчина за участю 12 команд, для яких матчі у Палаці спорту стануть живою школою сучасного гандболу.

      Директор турніру, віце-президент ФГУ Олександр Волков пообіцяв, що всі, хто прийде на відкриття «Кубка Турчина», побачать яскраве шоу за участю дітлахів та професіональних артистів. І, крім того, нам гарантують власне якісний гандбол.

      Це підтвердив і головний тренер збірної України Леонід Ратнер: «Хочеться подякувати організаторам за те, що цього разу на «Кубку Турчина» буде сильний склад учасників. Румунки зібрали зараз усе найкраще, що в них є, цілеспрямовано готуються до ЧС-2005 і розцінюють наш турнір як дуже важливий етап підготовки. Дуже цікаво буде зіграти і з командою Польщі, яка зараз відроджується. Іспанки — учасниці Олімпійських ігор — мають своєрідну манеру, що будується на техніці та швидкості. Щодо українських дівчат, то зауважу, що ми, звичайно, прагнутимемо здобути головний приз, але перемогти будь-якою ціною — ні».

      Причина цього — «перехідний період», у якому зараз перебуває жіноча збірна України. Наставник бронзових призерок Олімпіади змальовує реалії так: «Ми щойно повернулися з Кубка світу, де всі команди були представлені найсильнішими складами і виглядали вже практично підготовленими до чемпіонату світу. Про нашу збірну цього сказати не можна. Ми не можемо розраховувати одразу на вісьмох (!) гандболісток «бронзового» олімпійського складу. У них (крім Олесі Цигиці, яка готується стати мамою) дуже важкі травми. Звісно, хотілося б, щоб той склад, який минулого року зійшов на п'єдестал в Афінах, «грюкнув дверима» на першості світу-2005. Але не судилося. Ми втратили виконавців на воротарській позиції, лінійній, центральних захисників. У оновленої команди є бажання заявити про себе, але нам не вистачає часу на становлення — у збірну гравці прибули лише 5 листопада, а дві Тетяни — Ворожцова і Шинкарук — з'являться лише перед «Кубком Турчина». У Данії наші молоді гандболістки лише звикали до нового рівня, який суттєво відрізняється від поєдинків чемпіонату України. Проте я впевнений, що Лаюк, Шимкуте та інші дівчата мають чудовий потенціал, аби стати лідерами національної збірної. До Пекіна-2008 ми спробуємо підготувати команду, в якій буде сплав досвіду і молодості».

      «Напередодні «Кубка Турчина» ми побачили, що ставлення до збірної нового керівництва ФГУ стало уважнішим і теплішим, — каже Леонід Ратнер. — Ми ж у відповідь повинні докласти титанічних зусиль, щоб повернутися на провідні ролі в еліті світового гандболу. Власне, нас сьогодні ще й так дуже поважають, у чому заслуга Ігоря Євдокимовича Турчина. І я вірю, що ми дочекаємось, коли в Києві на турнірі його пам'яті збиратиметься і по шість найкращих команд планети».