Рекордний «покер» від Шевченка

25.11.2005
Рекордний «покер» від Шевченка

Забивши всi чотири м’ячi у ворота «Фенербахче», Андрiй став п’ятим гравцем в iсторiї Лiги чемпiонiв, якому вдалося зробити «хет-трик плюс один гол». (Фото РЕЙТЕР.)

      Стамбул стає для Андрія Шевченка містом надзвичайних емоцій. До позавчорашнього дня турецький мегаполіс над Босфором асоціювався в українського форварда з двома подіями: історичною перемогою національної збірної України (господарі були розбиті з рахунком 3:0) та післяматчевим пенальті, який Шева не забив тут же у фіналі минулої Ліги чемпіонів, граючи за «Мілан». Мабуть, саме бажання реабілітуватися за той промах, помножене на «синьо-жовту» наполегливiсть, дозволило Андрієві в елегантно-розкутому стилі повторити рекорд Суперліги — забити чотири голи в одному матчі. Жертвами українця стали футболісти «Фенербахче» — носії смугастої синьо-жовтої форми. А ворота «Фенера» захищав Волкан Демірель — той самий, який не дав Шевченкові (і взагалі всім українцям) забити в останньому матчі збірних України й Туреччини в Києві.

      Чотири голи, забиті футболістом в одному матчі, називають «покером», і Шева став автором п'ятого «покера» в історії Ліги чемпіонів. Його зірковими попередниками в цій справі були Марко ван Бастен («Мілан», гра з «Гетеборгом» у листопаді 1992 року), Сімоне Індзагі («Лаціо», гра з «Марселем» у березні 2000-го), Дадо Пршо («Монако», гра з «Депортиво» в листопаді 2003-го) і Руд ван Ністелрой («МЮ», гра зі «Спартою» в листопаді 2004-го). Така результативність у матчі з турками дозволила нашому нападнику вийти в лідери серед снайперів поточного турніру та відірватися від іспанця Рауля Гонсалеса в таблиці найкращих бомбардирів єврокубків за всю їх історію (у Шевченка — 53 голи, у Рауля — 50).

      Шкода, що у футболі не завжди спрацьовує «правило Штiрліца»: «найбільше запам'ятовується останнє слово». Стамбульський аргумент українського «короля» вже не буде враховано при врученні цьогорічного «Золотого м'яча», який, за даними «розвідки», присуджено бразильцеві Роналдіньйо — яскравому солісту «Барселони». До речі, Шевченко у ЛЧ-2005/06 випереджає на один забитий м'яч саме Роналдіньйо.

      Узагалі-то, Шева міг і значно перекрити бомбардирський рекорд. Але двічі змарнував виходи сам на сам, а ще один м'яч у ворота Волкана не потрапив через жадібність Зеєдорфа, коли вони удвох iз Шевою вийшли проти турецького голкіпера. Утім голландець і так добре зробив свою асистентську справу, коли вивів Андрія на «побачення» з воротарем на початку матчу (це був ювілейний 50-й гол Андрія в Кубках чемпіонів). Ще тричі радник Президента України відзначився після перерви, при цьому в ролі статиста поруч щоразу перебував бідолаха Сервет Четін, який так невдало замінив травмованого основного центрального захисника «Фенербахче» Фабіо Лусіано.

      Цікаво, що в групі Е хет-триком відзначився ще й грузинський легіонер «Шальке» Леван Кобіашвілі (німецький клуб переміг ПСВ також «всуху» — 3:0). Проте тепер голеадорам гельзенкірхенців та міланців доведеться 6 грудня, в останньому турі групового турніру, з'ясовувати в очному протистоянні, хто з них зайвий у наступній стадії турніру. Адже мало хто сумнівається, що команда концерну «Філліпс» удома обіграє «Фенербахче». А «Мілан» на «Сан-Сіро» влаштує й нічия.

      Тим часом путівки до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів позавчора достроково оформили англійські «Ліверпуль» і «Челсі» та інший клуб із Мілана — «Інтер». У складі італійської команди домінував Адріано, який забив також три голи.

      Словацька «Артмедіа», незважаючи на нищівну поразку при порожніх трибунах стадіону «Джузеппе Меацца» («Інтер» усе ще покараний за хуліганство його фанів), зберігає шанс вийти з групи — для цього братиславцям потрібно вдома перемогти «Порту» і сподіватися, що «Інтер» не «зливатиме» гру у Глазго.

      А те, що фаворитам важко грати без мотивації, підтвердила зустріч дострокових лауреатів групи F «Реалу» та «Ліона», які «розкатали» безбарвну нічийку.

      У Тронхеймі тим часом «Русенборг» на останніх хвилинах спромігся уникнути поразки грекам, навіть не забивши пенальті, і забезпечив собі путівку на Кубок УЄФА.

 

ЮВІЛЕЙ

      Позавчора саме Андрій Шевченко став автором ювілейного, 6-тисячного, голу в 14-річній історії нового формату розіграшу Кубка і Ліги чемпіонів.

      У сезоні 1996—97 чех Ян Колер «Боруссія» (Д) став автором тисячного м'яча; латвієць Михайло Михолап зі «Сконто» забив двотисячний гол, гравець шведського «Гельсінборга» Єспер Яннсон — тритисячний гол. У сезоні 2003—04 Фернандо Морієнтес забив п'ятитисячний м'яч турніру.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий турнір.

5-й тур. Результати середи:

Група Е

«Шальке» (Німеччина) — ПСВ (Голландія) — 3:0

      Голи: Кобіашвілі, 18 (пен.), 72, 79 (пен.)

«Фенербахче» (Туреччина) — «Мілан» (Італія) — 0:4

      Голи: Шевченко, 16, 52, 72, 76

      Становище команд: «Мілан», «Шальке» — 8, ПСВ — 7, «Фенербахче» — 4.

Група F

«Русенборг» (Норвегія) — «Олімпіакос» (Греція) — 1:1

      Гол: Хельстад, 88 — Рівалдо, 25

      Нереалізоване пенальті: Рісет, 86 («Р»)

      Вилучення: Пантос, 85 («О»)

«Реал» (Іспанія) — «Ліон» (Франція) — 1:1

      Голи: Гуті, 41 — Кар'ю, 73

      Становище команд: «Ліон» — 13, «Реал» — 10, «Русенборг» — 4, «Олімпіакос» — 1.

Група G

«Ліверпуль» (Англія) — «Бетіс» (Іспанія) — 0:0

«Андерлехт» (Бельгія) — «Челсі» (Англія) — 0:2

      Голи: Креспо, 8; Карвальйо, 15

      Становище команд: «Ліверпуль» — 11, «Челсі» — 10, «Бетіс» — 7, «Андерлехт» — 0.

Група Н

«Інтер» (Італія) — «Артмедіа Петржалка» (Словаччина) — 4:0

      Голи: Фігу, 28; Адріано, 41, 59, 74

«Порту» (Португалія) — «Рейнджерс» (Шотландія) — 1:1

      Голи: Маккормак, 78 — Лопес, 60

      Становище команд: «Інтер» — 12, «Рейнджерс» — 6, «Артмедіа» — 5, «Порту» — 4.

      Бомбардири: Шевченко («Мілан») — 6, Роналдіньйо («Барселона») — 5, Кар'ю («Ліон»), Трезеге («Ювентус»), Якінта («Удінезе») — 4.