Оксана Фандера і перли кохання

08.11.2005
Оксана Фандера і перли кохання

Костянтин Мурзенко. (Фото Володимира СТАДНИКА.)

      ...Вправні гонщики демонструють високу швидкість на крутих віражах. Траса не прощає навіть найменших похибок, але вони знають свою справу, тримаються впевнено і навіть нахабно. Холодно й незатишно — листопад... А у VIP-ложі красиві люди, одягнуті дорого і зі смаком, емоційно з'ясовують стосунки. Купка людей зі штативами й камерами, скоцюрбившись від пронизливого вітру і безперспективних +6, уважно стежать за гонщиками і VIP-глядачами, сумлінно крутячи головами із боку в бік. На стадіоні «Чайка», що під Києвом, знімають мелодраму «Червоний перл кохання», сюди ж прагматичні продюсери запросили журналістів, аби заанонсувати майбутній блокбастер.

      Історія з містично-романтичною назвою «Червоний перл кохання» на абсолютну оригінальність не претендує. Всі ми щось колись подібне бачили, чули або читали:  дружина впливової і багатої людини закохується у гонщика і круто змінює своє життя... Потім гонщик загине, але залишить її вагітною. Дуже просто, кажете ви? Можливо, але цей любовний трикутник продюсери фільму обіцяють подати так, що серце защемить навіть в активного противника будь-яких мелодраматичних рефлексій у мистецтві. Аби облаштувати все у найкращому вигляді, продюсери фільму запросили на кожну позицію досвідчених профі. Головну роль красуні Марії зіграє прима сучасного російського кіно Оксана Фандера («Статський радник», «Самотність крові», «Дурні помирають по п'ятницях», «У русі»...). У ролях чоловіків, між якими розриватиметься Марія, Євген Циганов («Діти Арбату», «Космос як передчуття», «Колекціонер»...) та Iгор Яцко, провiдний актор театру Анатолiя Васильєва. Сценарій фільму написав Костянтин Мурзенко, який був автором сценарію стрічок «Мама, не горюй» та «Мама, не горюй-2». Особистість дуже і дуже цікава. Мурзенко вчився у медичному училищі, на факультеті журналістики, працював фельдшером на «швидкій допомозі», редактором, діджеєм, сам зняв за власним сценарієм фільм «Апрєль» і засвітився у колоритній ролі Фашиста («Брат-2»). У послужному списку продюсера «Червоного перлу...», Олени Яцури, такі успішні проекти як «9 рота», «Свої», «Богиня: як я покохала», «Небо. Літак. Дівчина» та інші... А от для Андреса Пуустусмаа цей фільм стане режисерським дебютом у повнометражному кіно. Причому продюсери переконані, що дебютом успішним — пан Андрес є досить відомим естонським актором та режисером. Поцікавитися думкою режисера з цього приводу не вдалося, оскільки дівчина зі знімальної групи дуже наполегливо попросила: «Прохання режисерові питань не ставити — він дуже знервований».

      Інші члени команди виявилися значно балакучішими. «Цей сценарій писався під Оксану Фандеру, — каже Костянтин Мурзенко. — А самій ідеї уже років вісім. Уперше цей фільм ми з Оленою Яцурою придумали напередодні дефолту 98-го року, коли нам здавалося, що нарешті настав час для таких красивих романтичних історій: з пристрастями, красивими людьми, розкішними інтер'єрами. Потім дефолт ці плани перекреслив, а тепер ніби знову все налагоджується. Хочеться, щоб у цій історії були певна салонність і гламур у найкращому розумінні цього слова». Олена Яцура зауважила, що Київ як місце зйомок вони обрали невипадково. Бо всі кіношники, які приїжджають до Києва, хочуть неодмінно знімати тут кіно. Не тому, що дешевше, а приємніше. «Дуже шкода, що ми не застали всю чарівність осені, що минає, але, гадаю, все у нас вийде», — впевнено заявила Олена.

      До зйомок та просування фільму на ринку долучилися і його українські партнери — телеканал ICTV та компанія IntWеstDistribution (один із продюсерів картини — представник цієї компанії Олег Степаненко). «Ми надзвичайно втішені з того, що долучаємося до виробництва кіно. І ще мені дуже приємно, що головну роль у цьому фільмі зіграє така красива і успішна дівчина, яка, до того ж, народилася в Одесі», — засипав компліментами Оксану Фандеру Олександр Богуцький. Чув би його Філіпп Янковський, чоловік Оксани...

      Зйомки «Червоного перлу кохання» триватимуть до грудня — зніматимуть у Кончі-Заспі, Пущі-Водиці, в центрі Києва, який також стане суттєвою української складовою цього проекту. Бюджет досить пристойний як для повнометражного фільму — 2 мільйони доларів. Прем'єра «Червоного перлу кохання» в широкому прокаті відбудеться у вересні наступного року. А телепрем'єру Олена Яцура обіцяє глядачам каналу ICTV та РТР.