Які гроші — така й робота

05.11.2005
Які гроші — така й робота

Найбільшим попитом в Україні користуються низькокваліфіковані професії. (Фото Прес-КІТ )

      Україна знову опинилася під пильним оком іноземних фахівців уже як «пацієнт». Світовий банк досліджував у нашій країні ринок праці, аби допомогти українському уряду подолати проблему зайнятості населення. Відтак фахівці Світового банку під час дослідження дійшли не надто втішних для нас із вами висновків: незважаючи на відносно низький офіційний рівень безробіття, ринок праці в Україні перебуває у стані застою, а робочу силу використовують не ефективно, а тому й продуктивність праці низька. Про це йдеться в офіційному звіті Світового банку, який днями оприлюднили українським журналістам знані закордонні спеціалісти. За словами Яна Рутковскі, провідного економіста Управління економіки розвитку людських ресурсів Світового банку, керівника групи з підготовки дослідження, ринок праці в Україні перебуває у депресивному стані через обмеженість «нового» приватного сектору економіки, який представляє малий та середній бізнес. «Це пояснюється несприятливим інвестиційним кліматом, який обумовлений великими ризиками, втратами та перепонами, що заважають підприємницькій діяльності», — каже пан Рутковскі. Тому більшість економічно активного населення працює на державних підприємствах, де «роздутий» штат і відносно невисока зарплата, як правило, означають невисоку продуктивність праці. До того ж це означає, що нова хвиля звільнень і безробіття — ще попереду. Недаремно ж, до речі, серед «бюджетників» популярний жарт: «Якщо держава думає, що вона нам платить гроші, то нехай думає, що ми працюємо» — мовляв, яка зарплата, така й робота.

      На думку Яна Рутковскі, ситуацію можна врятувати створенням нових приватних фірм — адже саме такі невеличкі підприємства й дають найбільше робочих місць. Але тут починається найскладніше — у нашій державі займатися підприємництвом ненадійно й важко. І гроші з-за кордону до нас не поспішають через той же, за словами пана Яна, несприятливий інвестиційний клімат, нестабільність політичного курсу, корупцію, бюрократію, занадто регульовані трудові відносини й суворе законодавство про працю, великі соціальні виплати, якими нерідко зловживають, високі податки. Якщо подолати цей «букет» і розширити доступ приватного бізнесу до банківського фінансування, то активність інвесторів та зайнятість населення значно зросте.

      На сьогодні Світовий банк констатує: українці не надто активні в пошуках роботи — постійне місце заробляння грошей має лише 60 відсотків населення працездатного віку. Це пояснюється і тим, що особливого вибору й можливостей в Україні знайти достойну роботу немає, — ось і призводить це до тривалих пошуків місця під сонцем. Так, один із двох безробітних не має роботи протягом більше одного року — втрачається кваліфікація й надія гарно влаштуватися. До всього чимало наших співвітчизників працює у «тіньовому секторі», де темпи найму перевищують уп'ятеро показники формального підприємництва. На думку фахівців Світового банку, державі слід заохочувати «правильних» бізнесменів, знизити податки, аби порушники законодавства виходили «з лісу» й працювали легально. Зараз поки що це робити для тіньовиків — дороге задоволення.

      Фахівці Світового банку констатують ще один момент: у нашій країні не надто цінують висококваліфікованих спеціалістів (що, власне, ми й самі знаємо), а розмір надбавок за отримання освіти є невисоким. І взагалі поки що в нашій державі найбільшим попитом користуються «чорноробочі» професії.

      Загалом представники Світового банку зазначають, що в Україні слід провести реформування ринку праці: лібералізувати законодавство про охорону праці та збалансувати інтереси та права роботодавців і працівників за допомогою системи колективних договорів.

      Голова представництва Світового банку в Україні Душан Вуйович висловив сподівання, що українські урядовці все ж візьмуть до уваги рекомендації й висновки проведеного дослідження і почнуть діяти.

      Тим часом, за даними Мінпраці України, в нашій державі за три квартали цього року кількість безробітних скоротилася майже на 214 тисяч осіб. За словами міністра праці та соціальної політики Івана Саханя, президентська програма зі створення мільйона робочих місць виконується успішно: уже створено 833 тисячі робочих місць. От тільки, як визнає і сам міністр, у більшості областей країни відчувається певний дисбаланс, коли кількість прийнятих на роботу є меншою за кількість людей, вивільнених із підприємств. А кількість новостворених робочих місць, вочевидь, не завжди відповідає потребам безробітних і ринку.