Як Блохін Кайзеру Францу «амнезію» лікував

02.11.2005
Як Блохін Кайзеру Францу «амнезію» лікував

      В Україні все ще продовжують відзначати історичний вихід національної збірної до фінальної частини головного футбольного форуму чотириріччя. Черговим приводом нагадати про такий приємний факт став півтораденний візит до Києва голови організаційного комітету чемпіонату світу-2006 Франца Бекенбауера.

      Уславлений німець, котрий за часів виступу в «Баварії»  мав прізвисько Кайзер Франц, ще в аеропорту «Бориспіль» отримав традиційні хліб-сіль, увагу футбольного керівництва України та представників преси. Утім чогось визначного Бекенбауер у бориспільському терміналі не сказав, хіба ще раз привітав збірну України з виходом на «мундіаль». І дивного в цьому нічого немає: по-перше, гер Франц об'їжджає з турне всі країни — учасниці ЧС-2006, і для кожної оригінальний вислів підшукати важко, а по-друге, Бекенбауер надто вже старанно... пережовував великий кусень від подарункового короваю.

      Уже в конференц-залі готелю «Прем'єр Палас» Франц Бекенбауер від імені своєї країни запросив українську збірну і її вболівальників у гості, презентував 12 німецьких стадіонів, на газонах яких у червні й липні наступного року розгорнуться запеклі баталії, і представив талісмана чемпіонату — левеня Голео VI. За словами Кайзера, українські фани матимуть змогу зайняти 8 відсотків місць на матчах, у яких братиме участь наша збірна. Найменша з арен ЧС-2006 — у Лейпцигу — вміщує 44 тисячі глядачів, найбільша — у Берліні — 60.

      Дипломатичний чиновник висловив припущення, що Україна може дійти аж до півфіналу, якщо гратиме в Німеччині так само впевнено, як і у відбірковому циклі. Ну й, відповідаючи на запитання журналістів, був не проти того, щоб у фіналі зустрілися збірна України та його «бундестім».

      Гість згадав про наших уславлених спортсменів — легкоатлета Бубку й боксерів братів Кличків, роздав компліменти Блохіну, Шевченку й усьому нашому футболу. А ще — пригадав зустрічі «Динамо» й «Баварії» за Суперкубок 30-річної давнини. Щоправда, хитрий німецький лис начебто забув результат того протистояння. Але про це йому нагадав «злопам'ятний» Олег Блохін. Тренера «жовто-синіх» підтримали й партнери по тій чудовій київській команді 1970-х років — Решко, Трошкін, Мунтян, Онищенко.

      Олег Блохін нагородив колишнього захисника «Баварії» та збірної Німеччини синьо-жовтою футболкою української команди з номером 5 на спині та написом Beckenbauer, а ще подарував великий фотопортрет у рамці, зроблений під час суперкубкового двобою. З рук президента ФФУ Григорія Суркіса Кайзер Франц отримав статуетку у вигляді власної фігури. Це вже з нагоди 60-річчя, яке Бекенбауер святкував ще 11 вересня. Але ж, як відомо, момент радості для українського футболу може розтягуватися на місяці. Тож і «хепі бьоздей» Кайзера в одному з нічних клубів Києва позавчора відсвяткували чи не так само широко, як і вихід збірної України на «мундіаль».