Поки грип не вдарить, Ветдеп не перехреститься

27.10.2005
Поки грип не вдарить, Ветдеп не перехреститься

(РЕЙТЕР.)

      Тривожні новини про пташиний грип з'являються щодня. На запитання, є пташиний грип в Україні чи нема, поки однозначно відповісти складно, але він уже виявлений в усіх сусідніх країнах. А на минулих вихідних відразу в кількох областях України зафіксована загибель перелітних птахів. Орнітологи разом із вірусологами зараз проводять необхідні дослідження. Тим часом на підході скандал, пов'язаний з неготовністю Ветеринарного департаменту України до епідемії. Бездіяльність чиновників цього відомства, яким керує Петро Вербицький, може дорого коштувати українській економіці: за попередніми підрахунками, збиток від пташиного грипу може становити сотні мільйонів доларів.

      Президент Азово-Чорноморської орнітологічної спілки, доцент кафедри зоології Одеського національного університету Анатолій Корзюков повідомив, що в окремих місцях Одеської області зафіксована загибель куликів. Трупи птахів зараз досліджують вірусологи і мікробіологи. Крім того, директор Донецької міжобласної спеціалізованої лабораторії ветеринарної медицини Юрій Рудяков сказав, що фахівці лабораторії зараз досліджують більше 100 птахів, щодо яких є підозри, що вони є носiями пташиного грипу.

      За словами керівника Українського центру кільцювання птахів при інституті зоології ім. Шмальгаузена НАН України Анатолія Полуди, пташиний грип може бути виявлений у будь-якій частині країни, однак найбільш висока ймовірність — у приморських областях: Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Одеській й у Криму. Слід зазначити, що саме над цими областями мігрують дикі птахи із Західного Сибіру по Азово-Чорноморському міграційному шляху впродовж 10 місяців у році. Мігрують, незважаючи на твердження керівника Державного центру ветеринарії птахівництва пані Валентини Титаренко про неможливість подібних явищ. Крім того, у дельті Дунаю і на Сиваші зараз почнуть формуватися зимівлі водоплавних птахів. «Якщо там будуть хворі екземпляри, то десятки тисяч мертвих птахів будуть на березі», — повідомив головний мисливствознавець Кримського республіканського товариства мисливців і рибалок Олександр Грінченко.

      Минулого четверга Петро Вербицький спочатку написав заяву про відпустку, а потім, у той же день, заяву про звільнення. Це сталося після того, як міністр аграрної політики Олександр Баранівський привселюдно звинуватив його у фінансових маніпуляціях. Як заявив міністр, Петро Вербицький спробував одержати з бюджету 15 млн. гривень для закупівлі дорогої вакцини проти пташиного грипу. Однак з'ясувалося, що такої вакцини не існує в природі. Прикметно, що місяць тому Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом купівлі керівниками Ветеринарного відомства лабораторного устаткування на суму 1 800 000 гривень, причому знову для неіснуючої лабораторії. Тим часом співробітники правоохоронних органів не могли не звернути увагу на тi обставини, що протягом кількох останніх років усі тендери на закупівлю ліків і устаткування, що організовує Ветеринарний департамент, виграє одна й та сама «контора» — корпорація «Укрзооветпромпостач».  А перед тим у ЗМІ неодноразово з'являлася інформація про те, що Петро Вербицький є одним із найбільших її акціонерів. Про те, що стосунки пана Вербицького з цією корпорацією і справді особливі, знає кожен журналіст, якому доводилося зіштовхуватися у своїй роботі з діяльністю Ветеринарного департаменту: після кожної прес-конференції Петра Вербицького журналісти ідуть із міністерства аграрної політики з цілим стосом рекламної продукції цієї корпорації.

      Незважаючи на те, що Петро Вербицький написав заяву про звільнення, він продовжує залишатися керівником Ветеринарного департаменту, тому що Прем'єр-міністр Юрій Єхануров відставку не задовольнив. Таким чином у той час, коли Україна перебуває під загрозою початку епідемії пташиного грипу, головний ветеринар країни перебуває у відпустці до 7 листопада. Цікаво, що минулого разу пан Вербицький ішов у відпустку в серпні, коли розгорівся скандал навколо того факту, що співробітники Ветеринарного департаменту розсилають комерційним підприємствам листи з проханням надати цьому відомству фінансову допомогу, що підпадає під статті антикорупційного законодавства України.

      Тим часом, як повідомив сам Петро Вербицький, його відставка не спричинить погіршення епізоотичної ситуації в Україні. За його словами, введено низку надзвичайних заходів, що дозволять уникнути поширення пташиного грипу. Він повідомив, що на митниці вже проводять перевірку ручної поклажі громадян, які в'їжджають в Україну, вживають заходiв для переходу птахівницьких підприємств на закритий режим роботи і проводять  дезiнфекцiю коліс транспорту на кордоні.

      Однак, на думку фахівців ветеринарії, з якими розмовляв наш кореспондент, відповідно до пункту 3.1 статті 3 наказу №53, підписаного Петром Вербицьким ще 3 липня 2001 року, усі підприємства промислового птахівництва і так повинні працювати в закритому режимі. «Птахівницькі господарства працюють у режимі підприємств закритого типу», — прямо зазначено в цьому наказі. Що ж стосується перевірки ручної поклажі громадян, то, згідно із Законом України «Про ветеринарну медицину», ще в 2003 році було введено обов'язкову норму недопущення ввезення в Україну в ручній поклажі м'ясних продуктів для власного споживання. Пункт 7 статті 17 цього Закону забороняє громадянам України, іноземцям, а також особам без громадянства ввозити на територію України продукцію тваринного походження в ручній поклажі.

      Таким чином єдиним нововведенням Ветеринарного департаменту в боротьбі з пташиним грипом є дезінфенкція коліс автотранспорту на кордоні. Однак керівник Українського центру кільцювання птахів при інституті зоології імені Шмальгаузена НАН України Анатолій Полуда вважає недоцільною санітарну обробку коліс, тому що джерелом зараження є перелітні птахи. Крім цього, фахівці підтвердили, що згадуваний Кодекс Міжнародного Епізоотичного Бюро (МЕБ) не передбачає такого заходу, як дезінфекція коліс автотранспорту при загрозі виникнення епізоотії пташиного грипу, однак він є «демонстраційно привабливим», бо добре виглядає на екранах телевізорiв, хоча не має при цьому жодного сутнісного навантаження.

      Ветеринарні адміністрації деяких держав (Ізраїль, Йорданія, країни Скандинавії та ін.), не чекаючи наближення хвороби до своїх кордонів, завбачливо провели комплекс заходів, які включають оповіщення населення і влади про дії при загрозі й виникненні епізоотії; заборонили переміщення, продаж і виставки за участю птахів і полювання на них; організували вилов і діагностичний відстріл дикого водоплавного птаства, що мігрує; передбачили й оприлюднили механізм компенсації власникам птиці (яку, можливо, необхідно буде знищувати); підготували утилізаційні майданчики, ветеринарний персонал, спецодяг, деззасоби й устаткування; погодили свої дії з медиками, якi, у свою чергу, проводять депонування (накопичення) противірусних засобів для населення.

      Реалізація зазначених заходів в Україні повинна була початися ще в серпні. Саме тоді відбувся спалах грипу в Сибіру, після якого орнітологи прогнозували, що в жовтні заражені птахи виявляться на українській території. Завідувач кафедри зоології Національного університету України, професор Валентин Серебряков повідомив, що відразу кілька видів мігруючих із Західного Сибіру через територію України птахів можуть стати переносниками вірусу. Пан Серебряков розповів, що ще в другій половині 70-х років проводилися масштабні дослідження щодо міграції птахів територією України і їхніх можливостей розносити різні віруси, зокрема й пташиного грипу. Доцент кафедри зоології Одеського національного університету Анатолій Корзюков повідомив, що Одеська область і суміжні території розташовані в одному з могутніх міграційних коридорів — так званому арістотелівському міграційному шляху, по якому двічі на рік пересуваються мільйони птахів, у тому числі із Сибіру. Фахівці говорять про те, що ця інформація є абсолютно відкритою і її мають знати навіть студенти-ветеринари. Але вочевидь керівники Ветеринарного департаменту так  захопленi закуповуванням неіснуючих ліків і устаткування для неіснуючих лабораторiй, що забули все, чому їх навчали. Адже заходи проти пташиного грипу (причому, неефективні) почали вживати тільки після того, як цю хворобу знайшли в сусідніх з Україною країнах.

Роман ГОНЧАРЕНКО.
  • Коли вона не працює...

    Дочка Шона Карра, більше відомого як зятя Юлії Тимошенко, трохи підпсувала «страждально–войовничий» імідж своєї непрямої «бабусі». Завдяки їй усі дізналися, що торік Юля Володимирівна непогано відпочила в Іспанії. А сайту «Таблоїд» стало відомо, що за свій кількатижневий релакс Тимошенко платила по 7 тисяч євро за добу. >>

  • На небезпечно малій висоті

    «Ти диви: тут як на авторинку, — двоє друзів роздивлялися літаки з парку «антонівської» авіакомпанії, що стояли в ряд один біля одного. — Напишемо внизу: не битий, не шпакльований, один господар...». >>

  • Смугаста, мов Тигр

    «Хобі, що стало стихійним лихом» — так називає своє захоплення прогнозуванням погоди відомий волинський журналіст і письменник Володимир Лис. Займається він цією справою понад двадцять років. Перший свій прогноз склав у 1989 році, й відтоді щороку тисячі людей у всіх куточках України чекають «погоди від Володимира Лиса». Хоч Володимир Савич попереджає, що прогноз він складає винятково для Волині, відтак його передбачення «діє» в радіусі 150 кілометрів. >>

  • Віщий бабак

    ...Густа завіса хмар над Гайдарами, що на Харківщині, і непримне мрячіння дрібного дощу принесли добру звістку. Новий український синоптик Тимко II не побачив учора власну тінь. Це означає, що весна в наших краях буде ранньою і теплою. Отже, зимі вже недовго залишилося... >>

  • Медові ріки на Дніпрових берегах

    Сьогодні цивілізований світ не хоче їсти цукор і лікуватися хімією — він повертається до тисячолітніх джерел життя і обирає... мед. На всіх континентах «нектар богів» стає рушієм харчового, сільськогосподарського, фармацевтичного, косметичного виробництва. Продукти бджільництва тепер в усьому — в помадах, хлібі, інгаляторах, жувальних гумках, мазях, вині... Україна у «медових справах» задніх не пасе: за виробництвом меду ми — перші в Європі й п’яті у світі. В нас прадавня культура бджільництва й надзвичайні економічні перспективи. Мед може і повинен стати світовим брендом української нації — таким як французький сир і вино чи російська горілка. І світ уже дав нам картбланш: у 2013 році до України з’їдуться на конгрес бджолярі з усіх куточків планети. Адже на цьогорічному всесвітньому форумі у Франції ми переконали усіх: Україна — медовий край. Як це відбувалося, бачила і «Україна молода». >>

  • Імітація навколо «саркофага»

    «Нове чорнобильське «Укриття» захистить Україну і світ!» Відтоді, як цей захоплений вигук пролунав над країнами і континентами, світ завмер в очікуванні небаченої конструкції завдовжки 257, завширшки 150 і у висоту — майже 110 метрів... Минув не один термін завершення будівництва цього дива, а нас як захищав, так і захищає від отих клятих радіонуклідів трохи підрихтований старенький саркофаг, зведений усього за півроку без зайвих гасел і обіцянок.
    Що ми зазвичай чуємо і читаємо про Чорнобиль? Безневинні сенсації на кшталт двоголових телят (трьох–чотирьох — потрібне підкреслити) чи одноголових самоселів, байки про мертве місто Прип’ять і дивне захоплення екскурсіями в епіцентр трагедії. Як і раніше колеги–журналісти, геройськи напнувши груди, з мікрофоном і блокнотом рвуться до зруйнованого реактора, аби й собі «засвітитися» в чорнобильській зоні... Вся ця екзотика була й буде. Ось тільки «за кадром», як завжди, залишаються досить делікатні соціально–економічні і фінансові проблеми Чорнобиля, які не такі показні на вигляд і надто складні для газетно–телевізійних матеріалів, а тим паче для сприйняття пересічними громадянами. До цих проблем докопатися не так просто, та й кому це потрібно? Не розпорошуючись на всі чорнобильські проекти, уважніше придивимось до найбільш «уживаної» теми останніх років — заплановане будівництво нового «Укриття», або НБК (нового безпечного конфайнменту). Ось перше–ліпше повідомлення з посиланням на члена групи радників ЄБРР із чорнобильського проекту, академіка Валерія Кухаря: «На жаль, усі плани досі не виконували, та є надія, що до 2012 року ми отримаємо «Укриття»–2»... >>