«Барони» — легка здобич «вовків»

27.10.2005

      Якби турецький клуб «Карсіяка» (Ізмір) визнав свої фінансові проблеми бодай на тиждень раніше, то його місце в Кубку Європи міг посісти наш «Хімік» із Південного, який був першим у так званому «списку очікування». Звичайно, третьому представникові України у престижному євротурнірі підшукали б іншу групу, бо дві команди з однієї країни не можуть зустрічатися на цій стадії. Але «Хімік» перестрибнути з другорозрядного Кубка виклику в сильніший турнір не зміг, натомість найспритнішими в цій ситуації виявилися латиші. Хоча навіть у Прибалтиці мало хто серйозно не поставився до перспектив ризьких «Баронз», дебют яких припав саме на зустріч із БК «Київ» у столичному Палаці спорту.

      До честі керівництва «вовків», вони зробили все належне для психологічного налаштування гравців, аби ті не поставилися до стартової гри в євротурнірі, як до легкої прогулянки. Президент київського клубу Олександр Волков заявив, що «барони» грають у властивий прибалтам організований баскетбол. А тренер «беків» Ренато Паскуалі взагалі підкреслив, що «Баронз» сильніші за «Карсіяку».

      Прибалтійський баскетбол — явище, звісно, поважне, але найліпшим гравцем у складі рижан позавчора був вихованець... київської «школи» — Михайло Анісімов. Утім навіть він діяв у захисті на досить посередньому рівні. Усі «жовто-зелені» — від Ратко Варди до Горана Ніколича — господарювали під обома щитами. Господарі пішли у відрив iз перших же хвилин завдяки влучним кидкам Леоніда Яйла і Ламарра Гріра. Власне, у Паскуалі була лише одна епізодична проблема — кого протиставити Гедріусу Густасу. Спочатку в захисті проти лідера латишів діяв серб Драган Луковськи, потім — Артем Буцький та ще один українець Андрій Лебедєв. Саме Андрій змусив настирливого опонента нахапати три фоли і сісти на лаву запасних. У складі господарів на паркет позавчора виходили троє українців. В активі Лебедєва — 9 очок, 3 підбора й 3 передачі, у Яйла — 11 + 4 + 3.

      У другій половині матчу, вже маючи «плюс 21», кияни грали на публіку (особливо відзначимо ефектні «слем-данки» Майкла Гарріса), але головну вимогу трибун — підкорення рубежу в сто очок — не задовольнили. Зупинилися за крок до сотні...

      Після матчу Ренато Паскуалі нагадав, що попереду команду чекає три виїзних матчі, і успіх в одному з них напевне допоможе здобути путівку в наступний раунд. Натомість граючий тренер «баронів» Айнарс Багатскіс відзначив, що «Київ» сюрпризів латишам не підніс, тож у Ризі його команда спробує реваншуватися. До речі, позавчора 38-річний ветеран набрав 6 очок.

* * *

      Тим часом стартував у єврокубку й другий український колектив. І суперник у «Азовмашу» випав значно серйозніший. Попри це, маріупольці були близькими до того, щоб зупинити непереможне на євроарені упродовж двох років пітерське «Динамо». Нагадаємо, що росіяни виграли минулорічну Євролігу ФІБА, при цьому у чвертьфіналі двічі обіграли саме азовців, а у фіналі — БК «Київ». І в новому сезоні перед обома командами стоять найвищі завдання: «Динамо» прагне заволодіти Кубком Європи, а програма-мінімум «Азовмашу» — «фінал чотирьох».

      Головні козирі санкт-петербуржців лишилися незмінними, натомість прийшов новий тренер — грек Фоціс Кацікаріс. В арсеналі Рімаса Гірскіса є той самий, що й раніше, потужний центровий Артур Лонг, якому тепер підігрують нові одноклубники  — ще один американець Халід Ель-Амін та один із лідерів збірної України Сергій Ліщук. Саме екс-«пульсарівець» та екс-«хімік» уперше вивів гостей уперед та на початку зустрічі. Маріупольці вели навіть 18:11, але зусиллями Маккарті та білоруса Веремеєнка діючий чемпіон Євроліги ФІБА першу чверть таки виграв. Вражаючий ривок українській команді вдався перед великою перервою, коли підопічні Гірскіса, поступаючись 29:37, виграли відрізок часу з рахунком 10:0.

      Рівна гра тривала до середини останньої чверті, коли динамівці вкинули 8 очок поспіль завдяки сольним діям Віктора Кейру. Проте Гірскіс знову показав себе вправним тактиком, несподівано змінивши персональний захист на зонний. «Азовмашу» наприкінці просто не вистачило свіжості та зіграності, крім того, Ліщук догравав із чотирма фолами, а Лонг — із трьома. Щодо улюбленця київської публіки Григорія Хижняка, то він у складі пітерської команди з'являвся епізодично, але після двох влучних кидків з-під нього Арта Лонга сів на лаву запасних.

 

ТАБЛО

Кубок Європи. 1-й груповий турнір

Група А

«Динамо» (Санкт-Петербург, Росія) — «Азовмаш» (Маріуполь, Україна) — 77:72 (24:21, 13:18, 21:14, 19:19)

      «А»: Ель-Амін (18 очок + 4 підбори), Лонг (16 + 13 підборів + 2 блок-шоти), Ліщук (17 + 5 підборів), Любін (11)

      «Д»: Маккарті (19 + 5 підборів), Маккалох (13 + 4 підбори + 11 передач), Ашкрабич (10 + 7 + 5)

«Асесофт» (Румунія) — «Шоле» (Франція) — 75:66

Група G

БК «Київ» (Україна) — «Баронз» (Латвія) — 99:72 (28:14, 28:21, 22:19, 21:18)

      «К»: Гарріс (17 + 5 підборів), Варда (13 + 8 підборів)

      «Б»: Анісімов (17 + 9), Густас (16)

«Локомотив» (Ростов, Росія) — «Телеком Бонн» (Німеччина) — 82:74