Легіон проти своїх

20.10.2005

      У вітчизняному баскетболі склалася тенденція, коли заради успіху в національній першості потрібно залучати легіонерів із-за кордону. Трійця лідерів чоловічої суперліги — «Київ», «Азовмаш» і «Хімік» — змагаються як за медалі, так і щодо кількості залучених легіонерів. Іншим командам важко протистояти цим високобюджетним «інтернаціоналам». Відтак позавчорашнє столичне дербі у спорткомплексі «Меридіан» було цікавим, якщо порiвняти  насамперед два підходи до різних справ. Iз «варягами» Олександра Волкова змагалися українці уславленого в минулому «Будівельника», котрий нині переживає не найкращі часи.

      І «стройка» Євгена Мурзіна дала справжній бій «вовкам». «Молодші брати» виграли у чемпіонів дві 10-хвилинки з чотирьох. Відтак заяви Геннадія Защука, що немає  кадрів для національної збірної, можна взяти під сумнів. Найрезультативнішим гравцем зустрічі став Максим Балашов, який накидав зіркам італійського наставника Ренато Паскуале аж 19 очок. Чудово вів гру номінальних гостей Юрій Кравцов — 11 пунктів і 7 передач. До речі, у цьому сезоні «Будівельник» проводитиме домашні матчі в «Меридіані», а не десь на околиці, куди могли доїхати лише кілька десятків глядачів.

      Чемпіони дуже нервували, особливо коли програвали 44:45 наприкінці першої півгри. Емоційний Паскуале на противагу холоднокровному Мурзіну кидався то на суддів, то на своїх підопічних... У «беків» не так яскраво, як завжди, діяв Грір, а новий центровий — Варда — зустрів гідний опір з боку Орленка й Малиша. На останніх хвилинах «Києву» допоміг гравець збірної й «Будівельника» Кобзистий, котрий захотів стати героєм і кинув по кошику з дев'яти метрів, але промазав. «Вовки» подарунком скористалися й таки вирвали наприкінці перемогу.

      «Київ» — «Будівельник» — 88:82 (26:20, 26:30, 22:15, 14:17)

      Найрезультативніші: Грір (16), Луковськи (13), Лончар (12), Варда (11) — М. Балашов (19), Брянцев (13), Малиш (12)

      Турнірне становище: «Азовмаш» — 8 (4 матчі), «Сумихімпром», «Хімік» — 6 (3), «Миколаїв», «Будівельник» — 5 (3), «Київ» — 4 (2), «Дніпро», «Львівська політехніка» — 4 (3), «Одеса» — 3 (2), «Пульсар», «Політехнік» — 3 (3), «Кривбасбаскет», «Черкаські мавпи», «Маріуполь» — 2 (2).