Обережно, «Кришталева»!

06.10.2005
Обережно, «Кришталева»!

Один із входів до печери «Кришталева».

      Свого часу «УМ» вже писала про унікальні печери на півдні Тернопільщини, подібних яким немає в усій Європі. Зрозуміло, що вони є одним з найпривабливіших туристичних об'єктів регіону, і особливо — печера під назвою Кришталева поблизу села Кривче Борщівського району, де ще за радянських часів було обладнано дуже зручний екскурсійний маршрут. І ось віднедавна він став недоступним навіть для закордонних туристів через досить специфічні причини. «Вето» на відвідування мальовничого підземелля наклала районна санепідемстанція після того, як мешканці Кривчого звернулися до місцевої влади зі скаргою, що екскурсійні автобуси  геть «розбили» сільські дороги, а територія навколо печери через великий наплив людей опинилася в антисанітарному стані.

      Певною мірою це справді відповідає дійсності, але корені проблеми все ж лежать глибше. Річ у тім, що ліцензією на використання Кришталевої як туристичного об'єкта  володіє обласний центр туризму та краєзнавства, а розташована вона на території, підпорядкованій районній  владі. Остання і  звернулася до керівництва області  з проханням передати таку популярну  печеру в місцеве підпорядкування, тим паче що в райцентрі діє комунальне  підприємство «Печери Борщівщини». Головним аргументом є те, що тоді буде набагато легше навести і підтримувати порядок як у самій печері, так і навколо неї, до того ж перепідпорядкування дасть змогу збільшити надходження в місцевий бюджет.

      До конфлікту між двома сторонами підключилися, підготувавши відповідне звернення до голови облдержадміністрації, також обласна федерація спортивного туризму та керівники кількох тернопільських туристичних агенцій, які зацікавлені в тому, щоб Кришталева відкрилася якнайшвидше. Відтак розгляд ситуації вирішено винести на найближчу сесію обласної ради.