Прізвище його — Безсмертний, справа — така сама

06.10.2005
Прізвище його — Безсмертний, справа — така сама

Роман Безсмертний знову їде в регіони. (Фото автора.)

      «Посад — багато, але Безсмертний — один». Цей вислів, подібно до «маємо те, що маємо» у Кравчука, став візитною карткою (чи то пак, «візитною» фразою) Романа Безсмертного. I ця максима все ще зберігає свою актуальність. Після урядової ротації (а автором ідеї «відставити всіх» був якраз Роман Петрович) сам він залишився в уряді. Ба більше — зберіг за собою те саме крісло віце-прем'єр-міністра. І стоїть воно у тому самому урядовому кабінеті. Тільки тепер на спинці його стільця замість «...з адміністративно-територіальної реформи» можна написати «з питань регіональної політики». Відтак регалії Безсмертного поповнилися ще однією «намистиною».

      Тільки не відомо, як ця «намистина» припасується до попередньої — тієї, котра звалася відповідальністю за проведення адміністративно-територіальної реформи. Вісім місяців, поки Роман Безсмертний трудився в уряді Тимошенко — малював мапи нового територіального устрою, писав законопроекти, лічив на калькуляторі бюджети, сперечався з опонентами, ми чули, що Україні ця реформа потрібна просто негайно. А тепер, виходить, влада відмовилася від ідеї АТР на користь регіональної політики, а сам Безсмертний — від того, що сам називав «проектом свого життя»? І чим, цікаво, він займатиметься на новому посту?

      Безсмертний дуже зайнятий, тож відповіді на ці питання «УМ» отримала через прес-секретаря Романа Петровича Тетяни Мокріді (до речі, як і шеф — члена ради партії НСНУ). За її словами, наразі ще немає офіційного розподілу повноважень між віце-прем'єрами (зокрема, і з регіональної політики). «Після того, як відбудеться призначення ще одного віце-прем'єра (а розмова відбувалася до того, як «аграрним» віце-прем'єром став Юрій Мельник. — Авт.), буде підготовлено проект постанови Кабінету Міністрів про функціональні повноваження віце-прем'єр-міністрів. І тільки після цього можна буде говорити про їхні обов'язки», — зазначила прес-секретар Безсмертного.

      Утім, хоча такої постанови ще нема, один із напрямів роботи Романа Безсмертного вчора на засіданні уряду оголосив Прем'єр Юрій Єхануров. Розповідаючи про те, що налагодження ефективної взаємодії між центром та регіонами є однією з підвалин створення виваженого бюджету на наступний рік, глава Кабміну сказав, що «кожен глава облдержадміністрації отримає можливість не лише звітувати, а й матиме реальну можливість порушувати питання на центральному рівні. Для цього і створено посаду віце-прем'єра з регіональної політики».

      Тим часом прес-секретар Безсмертного зазначає, що й на новій посаді «регіональний» віце-прем'єр планує надалі впроваджувати реформу. «Роман Петрович, — каже Тетяна Мокріді, — завжди називав і називає реформу проектом свого життя і не збирається відмовлятися від цієї ідеї. Він переконаний, що тільки з реформою люди можуть відчути поліпшення свого життя».

      І все ж, навіть якщо влада не відмовилася від проведення реформи, то виходить, що принаймні визнала «адмінтер» не таким актуальним, як у часи попереднього уряду. Мокріді коментує це так: «У лютому, коли проходили урядові призначення, питання адміністративно-територіальної реформи, як і євроінтеграції (цей віце-прем'єрський профіль теж було скасовано. — Авт.), наскільки я розумію, були пріоритетним як для уряду, так і для держави. Але комплекс законодавства з цього питання (реформи. — Авт.) уже майже готовий, і зараз має йти прикладна робота, тобто відпрацювання на місцях. Тож, очевидно, частково саме тому з'явилося таке призначення. Окрім того, державі, як показав досвід, потрібна людина, яка б акумулювала на собі всі напрямки у зв'язках із регіонами».

      Очікується, що до Нового року буде повністю вироблено комплекс законопроектів, потрібних для проведення адміністративно-територіальної реформи. Наразі ж, як розповіла «УМ» Тетяна Мокріді, «у рамках реформи йде підготовка змін до бюджетного та податкового законодавства». Частину законопроектів Безсмертний представить Верховній Раді вже незабаром. «12 жовтня, — зазначила прес-секретар віце-прем'єра, — у Верховній Раді пройдуть слухання щодо децентралізації влади в Україні. Там має намір виступити Роман Петрович, і серед матеріалів, які Кабмін надіслав до ВР, є проекти всіх законів».

      Наразі ж Роман Безсмертний займається аналізом роботи «губернаторів». Він очолює «моніторингову» робочу групу, яку після кадрових чисток на найвищому рівні влади доручив сформувати Президент Віктор Ющенко. Тетяна Мокріді зазначила, що Безсмертний «вивчає, в якому стані регіони, як здійснюють керівництво обласні голови. Аналіз проводить за багатьма параметрами — соціальною роботою, економікою тощо».

      Найближчим часом Безсмертний має доповісти про висновки робочої групи Прем'єру Єханурову. Можна з упевненістю говорити, що після цього в українському політикумі відбудеться нова серія відставок, цього разу — на місцевому рівні. Про це, зокрема, у позавчорашньому телеінтерв'ю зазначив Президент Віктор Ющенко. За його словами, зміни керівників зачеплять ті регіони, «які не виконали завдання, які не сформували довіру, які не дали ефективних показників».

  • Львовом — з колядою

    Львів, який неофіційно називають культурною столицею України, уже не один рік виборює право називатися і Різдвяною столицею. До всіх різдвяних сюрпризів цього року долучиться іще один — пасажирів львівських трамваїв та тролейбусів протягом свят будуть тішити популярні різдвяні мелодії у виконанні улюбленців не лише львів’ян, а й усіх українців — «Піккардійської терції» та Павла Табакова. >>

  • Ірина Геращенко: ЄС налаштований на асоціацію завдяки «війні» з Росією

    Перший сесійний тиждень Верховної Ради після літніх канікул почався напрочуд мирно: без бійок, без блокувань, без фізичних ексцесів і морального тиску у форматі «опозиція vs влада». Депутатів примирила Європа. Точніше, євроінтеграційний напрям, що ним крокує Україна. >>

  • Віра Ульянченко: Обласна влада ні на кого не тисне і ні перед ким не плазує

    Представляти Віру Іванівну, певно, зайве. Її ім'я й по батькові (саме так — без прізвища) говорить саме за себе ще з тих часів, коли вона була першою помічницею Віктора Ющенка на початку століття. Навіть листи до неї, як розповідає сама Ульянченко, підписують просто: «Вірі Іванівні». І доходять.
    Про те, якою впливовою вона є, як поважає її думку сам В.Ю. і як запросто вона спілкується з найбагатшими людьми України, ходять легенди. Коли глава держави призначив Віру Ульянченко керівником Київської обласної держадміністрації, багато хто сприйняв це скептично: одні висловлювали сумніви в умінні Віри Іванівни «перекваліфікуватися» з «няньки Ющенка» в «губернатори», інші іронізували, називаючи це призначення «почесним засланням» подалі від Банкової. Відтоді минув понад рік, і голоси скептиків стихли. А легенди про впливовість Віри Іванівни анітрохи не потьмяніли.
    І ще ремарка: напередодні виборів брати інтерв'ю у партійного керівника області завжди складно — воно в будь-якому разі виглядатиме «піарним». Але, зрештою, коли ж владі й звітувати про свої успіхи, як не перед виборами? Як каже правдоруб Віра Іванівна, «виборець сам повинен у всьому розібратися». До речі, найулюбленіше її слово — «безперечно». >>

  • В'ячеслав КИРИЛЕНКО: Ми змогли повернути довiру людей

    «В «України молодої» диктофони добре пишуть?» — запитав Кириленко, щойно кореспондент «УМ» переступив поріг його кабінету в партійному офісі «Нашої України». «А що, — питаю, — ви зірвали голос?». Кириленко підморгує: «Почався виборчий тур».
    Наша розмова відбулася наступного дня після того, як десант «НУНС» повернувся з першого етапу виборчого туру, який проліг через Сумщину, Полтавщину та Кіровоградщину. А днем по тому «нашоукраїнці-самбісти» мали вирушити на Дніпропетровщину. Власне, наша розмова з Кириленком і почалася з того, як він оцінює старт виборчих турне. >>

  • Андрій Шкіль: Регіони — «діти» слухняні. Але нерозумні

    Якщо «Наша Україна» до останніх передз'їздівських днів тримала інтригу з виборчим списком, то Блок Тимошенко «вистрелив» іншим. «Списочники» БЮТ лишились у своєму попередньому складі, зате присутність з-поміж 103 депутатів V скликання (яких Юлія Володимирівна за відданість і стійкість залишила при кандидатській надії) особливого гостя — президента Європейської народної партії Вілфреда Мартенса — привернула загальну увагу. Мартенс приїхав не просто так — він запросив «Батьківщину» приєднатися до клубу ЄНП. Ця подія відразу потягнула за собою обговорення ідеологічного керунку, в якому рухатиметься БЮТ, відсунувши на другий план ініціативи, з якими виступала на з'їзді Тимошенко, не кажучи вже про інший актуальний аспект — стосунки БЮТ з колегами від «Нашої України — Народної самооборони». Втім на все свій час. Час підписувати спільні угоди і час їх виконувати. Або не виконувати. Наразі помаранчеві демократи обіцяють триматися разом, а що з того вийде — побачимо після 30 вересня. Поки що про внутрішні процеси всередині Блоку Тимошенко з «УМ» говорить депутат IV—V скликань, 14-й номер у виборчому списку БЮТ Андрій Шкіль. >>

  • Замiсть авантюр та полiтичної хитростi демонструйте власне бачення розквiту країни

    Учора глава держави спілкувався з журналістами, в тому числi вже традиційно — у прямому ефірі двох національних телеканалів. Президент вкотре відійшов від офіціозу, а заодно і похмурих владних кабінетів — зустріч з представниками ЗМІ знову проходила на «зеленій галявині» секретаріату. >>