«Жовта картка» для уряду

06.10.2005

      На вчорашньому засіданні Кабміну Президент, який вперше прийшов на офіційні збори нового уряду, навчав міністрів, як стати єдиною командою і працювати чесно. Насамперед він порадив налагодити на персональному рівні стосунки з відповідними комітетами Верховної Ради. Також Ющенко заявив, що члени уряду не повинні мати будь-яких стосунків із судовими структурами з особистих чи корпоративних мотивів («Ми повинні звикнути, що в цій країні ніхто не може вказувати судді, що робити, викликати вночі, смикати Генпрокурора в один чи інший бік»). А ще Ющенко хоч і є почесним головою НСНУ, але наголошує, що жоден міністр не повинен займатися партійною діяльністю: урядовці можуть бути членами партії, «в своєму серці носити ідеологію, яка їм симпатична, але не використовувати крісло для того, щоб будь-яким чином займатися партійною розбудовою. Це вочевидь зашкодило попередньому уряду».

      Ще одне правило, яке озвучив глава держави: після засідань уряду увечері міністри не повинні бігти на телебачення і коментувати те, що відбулося на Кабміні.

      «У крайньому разі, якщо в когось така думка є, (...) будь ласка, заяву на стіл, переходьте у ясну, чітку позицію. . . Ідіть на телебачення. ...Але не сидіть на двох стільцях», — це, за словами Президента, «елементарний принцип», який мають шанувати в стінах Кабінету Міністрів. Для з'ясування стосунків є зал засідань Кабміну, а для спілкування з пресою мають виходити люди, уповноважені ілюструвати командне рішення. За словами Ющенка, всі члени Кабміну «зранку до вечора» мають працювати над тим, щоб це командне рішення було втілено у життя.

      Глава держави не став аналізувати ситуацію з розвитком економіки за перші дев'ять місяців цього року, а зазначив лише, що різке падіння темпів приросту ВВП є своєрідною «жовтою карткою» для влади. За словами Президента, під загрозою перебуває виплата зарплат, пенсій, зростання виробництва, сільського господарства, а також збільшення інвестицій. «Економіку не обдуриш: якщо ти в неї не вклав, вона віддачу не дасть», — каже Ющенко. Як приклад нерозв'язаних проблем бізнесу Президент назвав незрозумілу митну політику, політику стосовно вільних економічних зон, високі ставки податків при їхній вузькій базі і складне регулювання бізнесу. Віктор Ющенко також нагадав про проблеми з відведенням землі під будівництво і про складну реєстрацію підприємницької діяльності. Він зауважив, що в обговоренні способів розв'язання проблем бізнесу не беруть участь цілі міністерства, а рішення приймають непрозоро, і вони часто є незрозумілими.

      Прем'єр-міністр Юрій Єхануров учора пообіцяв, що уряд проводитиме єдину політику і виступатиме як єдина команда. Він попередив міністрів: «Наші сто днів відгуляли інші. Власні амбіції має бути погамовано, а політичну залежність чи бізнесові інтереси — відкинуто». Основними ж орієнтирами нового уряду мають стати відновлення і збереження макроекономічних балансів, забезпечення сприятливого інвестиційного клімату, переорієнтація на інноваційні капіталовкладення. Єхануров переконаний, що перед прийняттям принципових рішень слід проводити суспільні дискусії: «Нам потрібна думка, збагачена позиціями всіх зацікавлених осіб — науковців, представників громадськості, підприємців і народних депутатів». Також у Кабміні поновлюються комітети, і саме вони мають довести, що ми є прозорим урядом».

      У стосунках із Верховною Радою пан Єхануров закликав «перейти від практики шантажу та подачок до конструктивного діалогу». Прем'єр висловив готовність регулярно звітувати перед депутатами і роз'яснювати потребу тих або інших кроків уряду, у тому числі й у питанні держбюджету-2006.

 

ПРИЗНАЧЕННЯ

      Учора на Кабміні було представлено двох новопризначених урядовців. Міністром культури та туризму став Ігор Ліховий, який досі працював директором Шевченківського національного заповідника у Каневі, а віце-прем’єром з питань аграрної політики  — Юрій Мельник. Він працював заступником міністра АПК з липня 2003 року (тобто ще в уряді Януковича) по 26 липня 2005-го. У 2002 — 2003 рр. Мельник був заступником державного секретаря МінАПК, а ще раніше — з травня 1998-го по березень 2000-го — знову-таки заступником «сільського міністра».

      Вакантними лашаються дві посади — міністрів юстиції та охорони здоров'я. За словами Прем'єра, кандидатуру на Мін'юст уже погоджено, і в суботу, 8 жовтня, Президентові будуть подані всі документи для цього призначення.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>