Потяг рушив із новим «Локомотивом»

04.10.2005

      Прихильники наймасовішого ігрового виду спорту (за міжнародною статистикою — це волейбол, а не футбол) навряд чи будуть задоволені зростанням інтриги в чоловічому чемпіонаті. Бо вирівнювання команд у вітчизняній суперлізі відбулося в найгірший спосіб — чемпіон останніх п'яти років повністю розгубив свій основний склад. Враховуючи, що харківський «Локомотив» тягнув весь «потяг» національного чемпіонату, цьому сумному факту, думаю, не варто радіти навіть опонентам тепер уже колишнього лідера.

      Усім, у тому числі й новому керівникові Південної залізниці Юрієві Бойку, який обіцяв допомогу своєму (!) клубу «у міру можливостей», потрібно зрозуміти, що в «Локомотиві» ще з часів покійного Леоніда Ліхна було закладено досить серйозний організаційний і методичний базис, який і приносив успіхи. Різка, а не запланована зміна складу та ставлення до клубу загалом призведуть до таких самих невтішних наслідків, як свого часу в Донецьку, Одесі та Києві, де щезли волейбольні команди рівня суперліги чи навіть будь-якого рівня.

      Але сталося те, що сталося. І тепер відмова залізничників від участі в елітній єврокубковій лізі виглядає як далекоглядний крок. Не дивно, що після такого удару в спину, якого зазнав «Локо» у рідній Слобожанщині, на арену вийдуть нові лідери.

      Фаворитом вважається «Маркохім», який тренує Віктор Михальчук, хоча й у Маріуполі не змогли утримати всіх гравців. Також боротьбу за медалі поведуть «Азот», бо зберіг основу, та дніпропетровський «Локомотив», який прогресує вже кілька років. Очікується, що навіть «Кримсода» й «Зарево», які підсилилися за рахунок лідерів, зможуть втрутитися в боротьбу, якщо швидко «зіграють» нових виконавців. Враховуючи, що дві харківські команди — «Локомотив» та «Юракадемія» — мають «школу», чоловічий чемпіонат у нас може перетворитися на зразок заокеанських ліг, де кожен може виграти у кожного.

      Те, що в нашого чемпіонату може з'явитися новий потяг — дніпропетровський, підтвердив перший етап Кубка України, на якому «Локо» з Харкова вибув з боротьби після матчів удома, поступившись саме дніпрянам.

      Куди «летить наш паровоз», можна уявити з того, що конгрес Федерації волейболу України відбувся тишком-нишком і до корінних змін, яких потребує (ні — благає) цей вид спорту, не призвів. Глибина аналізу причин невдач наших збірних на міжнародній арені в керівництва ФВУ ну дуже «глибока» — на кшталт «комплект форми був неповним»...

      Відтак є думка, що на нас чекає найслабший волейбольний сезон за роки незалежності. І це при тому, що в попередні роки ми впритул підійшли до того, щоб увірватися в європейську еліту, місця серед якої вітчизняний волейбол заслуговує.

 

ТАБЛО

      Чоловіча суперліга. 1-й тур: «Маркохім» (Маріуполь) — «Зарево» (Макіївка) — 3:0, 3:0; «Локомотив» (Дніпропетровськ) — «Юракадемія» (Харків) — 1:3, 3:1; «Локомотив» (Харків) — «Юракадемія-2» — 3:1, 3:1; «Азот-Спартак» (Черкаси) — «Кримсода» (Красноперекопськ) — 3:2, 3:0.

      Жіноча суперліга. 1-й тур: «Галичанка-Галекспорт» (Тернопіль) — «Іскра-Педуніверситет» (Луганськ) — 3:1, 1:3; «Круг» (Черкаси) — «Керкінітида» (Євпаторія) — 3:1, 3:0; «Дженестра» (Одеса) — «Орбіта» (Запоріжжя) — 3:0, 3:2; «Хімволокно» (Черкаси) — «Сіверськодончанка» (Сіверськодонецьк) — 3:1, 1:3.