Блохін ще не сказав «ні» «Динамо»

16.08.2005

      У суботу, коли журналісти прибули в Кончу-Заспу, сподівалися, що розмова з головним тренером національної збірної вийде за рамки турніру пам'яті Лобановського. Утім нардеп Олег Блохін жорстко заявив, що його основна (!?) робота — це збірна, і запитання щодо тренерства в «Динамо» просив адресувати Анатолію Дем’яненку та Ігорю Суркісу.

      Олег Володимирович непрямо все ж висловив негативне ставлення до суміщення роботи в клубі й збірній: «Не треба мене порівнювати з Лобановським. Я — Блохін і як тренер обрав свій шлях. У Лобановського було своє бачення, у мене — своє. Щодо сумісництва, то раніше було все просто. У збірній грало 13 гравців «Динамо» і тренер переносив клубну гру в збірну, нічого не змінюючи».

      Звичайно, Блохіну, якщо Суркіс усе ж умовить його очолити «Динамо», подібна перспектива не світить. Братися за «потрійне» сумісництво — Верховна Рада, збірна, київське «Динамо» — він не бажає, очевидно, через те, що національна команда — це вже сам по собі великий тягар, надто ж перед чемпіонатом світу, і навіщо його посилювати купою динамівських проблем?

      Учора ввечері Україна грала з Ізраїлем півфінальний матч Меморіалу Лобановського, а ще в суботу в розпорядженні Блохіна було лише 13 гравців. Не відпустив своїх гравців «Шахтар», «Динамо» і «Дніпро» пішли на це частково. Наші ж зіркові легіонери грали в уїк-енд відповідальні матчі: Андрій Воронін за «Байєр» проти «Баварії», а Андрій Шевченко з «Міланом» протистояв «Ювентусу». Олег Блохін підкреслив, що більшість гравців збірної провели останнім часом по три поєдинки за п'ять днів, тому він гарантовано не зможе виставити оптимальний склад у грі з ізраїльтянами. Щодо Шевченка, то тренер заявив, що приїзд цього форварда ще не означає його участі в турнірі — Андрій може просто віддати належне пам'яті Лобановського. «Хоча завдання виграти цей турнір ніхто не скасовував, я його сприймаю лише як можливість провести два контрольних матчі. Найголовніше — вивести команду на чемпіонат світу, взяти три очки в Грузії, а решта — побічні явища», — повідомив тренер журналістам.

      Попри те, що всі вже вважають збірну України учасником ЧС-2006, Блохін до цього питання ставиться обережно, бо має певний досвід стану «за крок до мети». «Тиск ми, звичайно, відчуваємо. Коли підбираєшся до вершини Евересту, то збираєшся з силами для останнього кроку, який за тебе ніхто не зробить. Знаю це по собі, коли забив 199 голів і ніяк не міг відзначитися 200-й раз. Це дуже тисне. Наше завдання — позбавити гравців цього пресу і вдало зіграти в Грузії, щоб достроково позбутися тягаря відповідальності», — зазначив наставник збірної.