Турецькі іспити українців

16.08.2005

      Від минулого четверга в турецькому Ізмірі тривають ігри XXIII літньої універсіади. Ясна річ, далеко не всі найсильніші атлети світу беруть участь у студентських змаганнях. Дехто не вважає за потрібне мати вищу освіту, дехто не проходить за віком, а декого подібні форуми не приваблюють через їхній посередній рівень або малі суми призових. Ті ж, хто таки раз на два роки приїздить на універсіади, мають свої задуми.

      Наприклад, чоловіча збірна України з баскетболу готується до вересневого чемпіонату Європи у Сербії і Чорногорії. Підопічні Геннадія Защука у трьох матчах попереднього етапу склали залік на «відмінно». У п'ятницю вони переграли греків з рахунком 88:73 (30 очками відзначився Андрій Лебедєв, котрого бажають бачити у своїх лавах «Черкаські мавпи»). У суботній зустрічі з командою Естонії (78:53) найбільше «настріляли» молодий київський центровий Печеров та сумчанин Ігор Кривич — по 14 пунктів. Дещо несподівано в «синьо-жовтих» виникли проблеми з мексиканцями, яких наші подолали скромно — 79:75 (Печеров (14)). Утім головний тренер не ставить за мету результат, а намагається награвати склад на Євро-2005. Защук розподіляє ігровий час між хлопцями більш-менш рівномірно, дає можливість показати свої здібності всім. Але при цьому наставник не забуває нагадати гравцям, що за медалі на універсіаді вони отримають звання майстрів спорту міжнародного класу, так що стимул вигравати є. На другому етапі турніру українці сьогодні протистоятимуть збірній Австралії, а завтра — Литві.

      Для декого старти в Туреччині дають можливість реваншуватися за невдачі на більш престижних змаганнях. Зокрема, нездійсненна надія Олімпійських ігор-2004 і чемпіонату світу-2005 — плавець із Броварів Олег Лісогор — у Ізмірі здобув-таки «золото» на дистанції 100 м брасом. Підсолодити собі пігулку четвертого місця на легкоатлетичній першості світу у Фінляндії збирається й бігун на 1500 м Іван Гешко.

      А ось Олена Федорова відзначилася як на недавній першості світу в Монреалі, ставши третьою у синхронних стрибках у воду, так і по той бік Чорного моря. Вона піднялася на другу сходинку п'єдесталу пошани у стрибках з метрового трампліна. Першу ж медаль — бронзову — приніс Україні у п'ятницю фехтувальник на шпагах Дмитро Чумак. У суботу нагородою вищої проби відзначили у вільній боротьбі Олега Кушніра (категорія до 84 кг). Таким чином, на змаганнях, що триватимуть до 21 серпня, наші співвітчизники завоювали вже чотири медалі (2+1+1).