«Трактирниця» зведе «Мости сердечні»,

12.08.2005
«Трактирниця» зведе «Мости сердечні»,

Емiлiя Спiвак та Остап Ступка.

      Жила-була компанія «Респект-фильм», яка займалася відео- та телевиробництвом. Якось вона зрозуміла, що вже стала дорослою і навіть готова знімати власне кіно. Тоді головний режисер і технічний директор Лев Карпов та головний редактор телевізійних проектів, автор програми «Планета здоров'я» на телеканалі «Інтер» Олена Зуєва написали сценарій повнометражної стрiчки. А оскільки фільм для «Респект-фільму» перший, то знімають його в парі з дружньою кінокомпанією «Паноптикум». Вирішили також довго не мудрувати, все нове — добре забуте старе, тому в січні наступного року на екрани вийде осучаснений рімейк «Трактирниці» Карло Гольдоні, лірична комедія під назвою «Мости сердечні, або Любов, любов...». Творча група говорить, що стрічка повинна бути актуальною ще й тому, що писав Гольдоні п'єсу в часи становлення буржуазії в Італії...

      Але якщо «Трактирниця» відома деяким зі шкільної лави чи з театральної сцени, то її сучасний варіант потребує роз'яснень. Отож місце дії — невелике мальовниче містечко, де тiсно переплiтаються сучасність та минуле, поєднані всі релігії, тут є напіврозвалений замок, а залишки фортечних мурів межують з новобудовами. Словом, зрозуміло, що йдеться про Кам'янець-Подільський.

      Продюсери говорять, що зніматимуть у реальному готелі, власниця якого свого часу, як і головна героїня фільму, купила хату-мазанку, де залишала на ніч туристів, а з часом змогла вимурувати справжній замок із вежами. «Трактирницю» у фільмі зватимуть Ксенією, а з того часу, як у неї з'явився готельчик, — Мірандоліною, а в житті — Емілею Співак.

      Марина Журавська, один з продюсерів фільму, представник «Респект-фільму», говорить, що, коли роль Ксенії вже майже була затверджена, на екрани вийшов «Статський радник» — це поки що єдина повнометражка для Співак, яка до того знімалася в серіалах («Таємниці слідства» (2001—2005) та «Повторення пройденого» (2004) і грала в театрі: «Коли ми побачили її у ролі Есфір, то вже не було сумнівів, хто ж буде нашою господинею — роль наче під неї писана». Сама ж Співак, яка до Києва приїхала фактично вперше («минулого разу ми були з гастролями і я нічого не встигла побачити»), не може оминути відповіді на запитання про зйомки з Меншиковим, що її, як і всіх, кого про це питають, вибиває зі звичного тону розмови. А взагалі, «мабуть, кожна акторка мріє про роль такого плану! Таку легку, таку життєствердну... Що ще мене приваблює, так це хороший сценарій», — говорить вона.

      Окрім Емілії, жінок у фільмі буде ще двоє — це дві відомі телеведучі: самих себе гратимуть Світлана Леонтьєва та Сніжана Єгорова. І якщо остання вже має досвід гри перед камерою — знімалася в серіалі «Подруга особливого призначення», то ведуча новин на телеканалі «Інтер» навіть просить, щоб їй влаштували проби після затвердження ролі: «Я з тих людей, які хочуть усе спробувати. Якось коротко я вже знімалася — зі спини, з фразою «Їсти подано», в нашому «ньюзрумі», куди я випадково забігла на три хвилини, в цей момент там саме відбувалися зйомки фільму...». Олена Зуєва говорить, що ніяких проб Світлані не влаштує, це Олена запросила її на зйомки, тому що: «Вона коли звідкись приїздить — це ураган, шквал емоцій. Зовсім інша Світлана, ніж та, яку ми бачимо на екрані. Мені захотілося показати її в зміненому амплуа».

      А решта героїв мають не імена, а ніки. По-перше, це Маркіз. Він двічі Герой Соціалістичної Праці, відомий колись, але не затребуваний сьогодні письменник, який живе в готелі з милості господині. По-друге, це Граф, «новий» росіянин, точніше, старий «новий» росіянин, зважаючи на його вік. Одного разу він їхав на лімузині повз готель і зупинився тут на ніч, так і залишився. Є ще Кавалер (щоправда, це його справжнє прізвище, зате пасує до попередніх вигаданих). Його життя, його любов і дуже впливова сума з його і так немалого бюджету — це його мотоцикл-байк. Ну і ще є Фабріціо, який в готелі працює, але так давно, що Ксенія перестала приймати його як об'єкт пристрасті. Тому що інших кавалерів-графів-маркізів, зрозуміло, їй доведеться втихомирювати в конфліктах через ревнощі. Так як же звати того щасливця?.. Скажемо тільки справжні імена акторів, неважко здогадатися, хто кого гратиме: Олександр Данильченко («Вантаж 300», «Больовий удар»), Володимир Скворцов (телесеріал «Золото»), Богдан Ступка («Водій для Віри», «Свої», «Вогнем та мечем»), Остап Ступка («Щасливі люди»). Це також перша співпраця батька та сина Ступок саме в кіно, адже до того вони зустрічалися на театральній сцені — на такий тандем багато хто чекає з нетерпінням. «Мені аж самому цікаво попрацювати з батьком у кіно», — говорить Остап. Спеціально для «Першого мільйона», який він веде, стилісти каналу «1+1» пофарбували його волосся в чорний колір, але якщо треба, каже він, перефарбуємо. Того ж дня Остап був у автомобільному салоні, дивилися мотоцикли, на якомусь із них він гасатиме весь фільм, каже: «Річ заразна, хочеться спробувати».

      Напівжартома режисер говорить, що в Емілії з українською проблем бути не повинно: її дідусь та бабуся живуть у Чернівцях. А тому писатимуть одразу дві версії: українську та російську, бо плани в команди наполеонівські, фільм хочуть експортувати майже в усі країни СНД.