Червона кров у Червоному морі

26.07.2005
Червона кров у Червоному морі

Готель «Газала гарден», чотири зiрки й пара вибухiв. (Фото РЕЙТЕР.)

      Один із терактів останніх днів напряму стосується тисяч українських громадян, адже був скоєний у Єгипті, а конкретніше, — на курорті Шарм-ель-Шейх, який став улюбленим місцем відпочинку багатьох наших співвітчизників, представників так званого нового середнього класу. В ніч на суботу тут вибухнули як мінімум три заміновані автомобілі. Станом на вчора кількість загиблих сягнула 88 осіб, більше двохсот отримали поранення, багато хто з них перебуває у тяжкому стані. Черговими жертвами терористичного акту стали щонайбільше араби-єгиптяни, представники обслуговуючого персоналу, але також і туристи з Великої Британії, Франції, Іспанії, Голландії, Чехії, Саудівської Аравії, Катару, Кувейту; по одному пораненому «дали» Росія й Україна. Наша співвітчизниця перебуває у стані середньої тяжкості, повідомляють із МЗС.

      Відповідальність за напад взяли на себе одразу дві боївки — так звана «Організація «Аль-Каїди» у Леванті і Єгипті» (Левант — історична назва східного Середземномор'я), або ж «Бригада Абдалли аль-Азама», та «Моджахеди Єгипту». Принаймні дві їхні заяви відповідного змісту з'явилася на різних ісламістських інтернет-сайтах. «Моджахеди», зокрема, відзвітували про удар по «лігві сіонізму» в їхній країні і «відвели» євреям та християнам 60 днів, аби повністю «очистити» мусульманський Єгипет.

 

Хто винен — пакистанці чи бедуїни?

      Шарм-ель-Шейх — суто курортне містечко у зручних затоках Червоного моря, в азіатській частині Єгипту — на південному березі Синайського пів-острова. За деякими даними, в Шармі, де зараз ще не зовсім «сезон» (бо спека сягає понад 40 градусів при майже відсутній вологості), перебуває 3-4 тисячі відпочивальників із Росії й понад тисячу — з України.

      Терористи почали атаки чомусь надто пізно — о першій годині ночі за місцевим (і київським) часом, зате обрали для нападів найулюбленіші місця нічного відпочинку іноземних туристів. Один смертник атакував готель «Газала гарденз», розташований у центральній прогулянковій частині курорту — Наама-Бей; ще одне авто з вибухівкою злетіло в повітря через дорогу, на паркуванні біля готелю «Мовенпік джолі вілль»; третя «пекельна машина» спрацювала за 8 км — в іншій частині міста, так званому «Олд маркеті» («Старому ринку»). Цю бомбу підірвали на стоянці маршрутних таксі поблизу торгового центру «Тіран» і заповненої людьми кав'ярні. Пізніше з'ясувалося, що й третє авто призначалося для одного з готелів у Наамі, але через затори підірвалося на півдорозі. Найбільше постраждав готель «Газала гарденз» — тут убито близько тридцяти осіб, а фронтальна частина будівлі, що виходить на головну вулицю Наами-Бей, зруйнована майже повністю.

      Такого не могли очікувати ані єгипетські власті, для яких туризм є однією з основних статей наповнення держбюджету, ані відпочивальники. Тривалий час теракти обходили країну фараонів стороною, але те, що сталося 23 липня, — найбільша терористична акція в новітній історії Єгипту.

      Туристична галузь країни, яка успішно поєднує унікальні історичні пам'ятки та море, тепле впродовж цілого року, вже давно оговталася від кривавого розстрілу 8-річної давнини. Тоді, у 1997-му, на сходах храму цариці Хатшепсут у древньому Луксорі місцеві мусульманські екстремісти застрелили 58 мандрівників з-за кордону і чотирьох єгиптян. Аби попередити подібні загрози, озброєні «калашниковими» представники так званої туристичної й античної поліції Єгипту відтоді пантрують ледь не кожного іноземного туриста. У Шарм-ель-Шейху заходи безпеки ще більші, адже цей курорт називають «Містом миру» — саме тут відбувалися два саміти з близькосхідного врегулювання за участю лідерів багатьох країн регіону, а також президента США. Але, як з'ясувалося, спокійно не можна почуватися й тут.

      Для ознайомлення з ситуацією до міста прибули керівники силових структур, а також президент Єгипту Хосні Мубарак (він, до речі, любить відпочивати на віллі іншого корпусу «Мовенпік», неподалік Наами-Бей). Єгипетський лідер, який керує країною ще з 1981 року, зустрівся зі свідками та жертвами терактів і заявив, що «ці події лише зміцнили рішучість влади викорінити тероризм». «Ми не піддамося їхньому шантажу і не будемо шукати миру з ними», — підкреслив Мубарак. Тим часом єгипетська поліція, що проводить рейди на Синайському півострові в зв'язку з вибухами, вже затримала понад 70 чоловік, переважно місцевих бедуїнів, яких вважає підозрюваними в причетності до терактів. Тривають допити, однак нікому конкретних обвинувачень ще не висунуто.

      За повідомленням «Ассошіейтед пресс», місцеві правоохоронці схильні пов'язувати атаку на Шарм-ель-Шейх із вибухами в іншому курортному місті Синаю — Таба — у жовтні минулого року, коли загинули загалом 34 особи. Поліція вважає, що обидві акції організували одні й ті самі люди, причетні до міжнародного тероризму. Звісно, логічно вважати теракт у Шармі наступним вибуховим ланцюгом «Аль-Каїди» після Лондона. Є підстави приписувати суботню акцію й місцевим, єгипетським, радикальним структурам, адже саме 23 липня в країні відзначають національне свято — день «оксамитової» революції 1952 року, коли до влади після скинення короля Фарука прийшли військові. Також світові агенції інформують про підозрювання шести конкретних пакистанців, які жили в одному з готелів до суботи й зникли з міста одразу після вибухів.

Поранена українка — у військовому шпиталі

      Автор цих рядків неодноразово відпочивав у готелях Наами-Бей і загалом вважає єгипетські курорти найцікавішими та найприйнятнішими за такими показниками, як ціна, якість, умови. Такою ж логікою керувалася дедалі більша кількість відпочивальників з усього світу, в результаті — за останній рік Єгипет відвідало 8 мільйонів туристів. Профільне міністерство цієї країни розраховувало найближчим часом подвоїти кількість гостей, однак, вочевидь, тепер про туристичний бум у країні пірамід і коралів Червоного моря можна забути. У наступні дні після теракту туристи із західних країн намагаються завчасу повернутися додому, призначені десятки «евакуаційних» чартерів. А, скажімо, Голландія й Чехія припинили продаж нових турів у Єгипет.

      На відміну від Росії й України. З цих двох країн додаткових літаків, аби забрати численних переляканих співгромадян, до Шарму не прислали. Відпочивальники очікуватимуть терміну завершення своїх турів у «накрученому» стані, але додому не рвуться.

      «Відмовитися від поїздок у Єгипет — значить, зіграти на руку терористам», — цитує помічника керівника Ростуризму Сергія Синицина сайт Lenta.ru. Подібною риторикою росіяни користуються і в оцінках «чеченських» терактів у себе на батьківщині. А ось в українського МЗС позиція щодо відпочинку в Єгипті така: «сприйняли зі скорботою», «ці трагічні події ще раз засвідчили, що тероризм не має кордонів, а його жертвами стають мирні люди, незалежно від їх національності чи релігійної приналежності», «Україна рішуче засуджує скоєну злочинну акцію та висловлює свою солідарність з урядом і народом Єгипту в цю важку хвилину», «висловлюємо співчуття всім рідним та близьким постраждалих і підтверджуємо рішучість нашої держави разом із світовою спільнотою й надалі активно протидіяти будь-яким проявам міжнародного тероризму». Як бачимо, про відмовляння від поїздок у Єгипет також не йдеться.

      Ім'я громадянки України, яка була поранена вибухом, МЗС знає, але не називає з міркувань конфіденційності. За інформацією зовнішньополітичного відомства, родичі жінки знають, що їй уже нічого не загрожує. Наша співвітчизниця перебуває у військовому шпиталі Шарм-ель-Шейху, де їй зробили хірургічну операцію.

Чим більше терактів, тим нашим туристам краще?

      Багатьох цікавить, чи будуть нинішній переляк і сотні жертв антирекламою Єгипту? Тут ми маємо справу з іншим боком медалі. Справа в тім, що за останні два роки тури в країну фараонів значно подорожчали — в середньому на 200 доларів. Турагенції пояснюють таке підвищення цін тим, що раніше єгиптяни працювали ледь не на збиток собі, просуваючи туристичний «продукт» на ринок, а тепер нарешті встановили реальну вартість і отримують прибутки. Тим часом багато хто з наших співгромадян терактів не боїться, а натомість розраховує на значне здешевлення підірваного Шарм-ель-Шейху.

      Як повідомили «УМ» у фірмі «Вояж-Київ» — одному з основних туроператорів єгипетського напрямку в Україні, після терактів попит на престижний єгипетський курорт не знизився. Хоча дехто з туристів у розмовах із менеджерами турфірми й порушує питання про ступінь безпеки в Шармі, однак після суботи була ануляція лише однієї путівки. Достроково повернутися на Батьківщину з Єгипту наші люди теж не прагнуть. У «Вояжі» мають дані про завчасну евакуацію лише трьох росіян і нікого — з українців.

      За даними «Вояжу», в день теракту конкретно у двох найбільш постраждалих готелях ніхто з українців не жив. Ці дві резиденції взагалі вважають не надто популярними серед наших співвітчизників. Водночас цікаво, що й зараз на сайті «Вояжу» залишається в силі маса пропозицій щодо турів і в «Мовенпік», і в «Газалу» — вартістю від 600 до 700 доларів за тиждень, з одноразовим харчуванням (сніданком) у першому, 5-зірковому, готелі і дворазовим — у другому, 4-зірковому. Однак, за словами працівників київського офісу «Вояжу», їхати в розбомблені готелі вони не радять. Та й охочі навряд чи знайдуться.

      Узагалі ж, кажуть фахівці, справді можна очікувати певного зниження цін на відпочинок у Єгипті й конкретно Шарм-ель-Шейху. Але це залежить передусім від приймаючої сторони, тобто єгиптян, а поки що вони розцінок не переглядали — в силі залишається попередньо укладений «прейскурант».

* * *

      Зараз у Наамі-Бей із її численними ресторанами, сувенірними крамничками, духанами-кальянами, нічними клубами та дискотеками вже не так весело, як до суботи. За свідченнями очевидців, навіть у морі (температура якого — 30 градусів) купається значно менше народу. Люди налякані й остерігаються нових вибухів. І літаків із Європи у міжнародному аеропорту Шарму сідає не так багато. Натомість борти з Росії та України прилітають майже повні.

      Нових відпочивальників у Наамі та «Олд маркеті» зустрічають задрапіровані руїни «Газали», «Мовенпіка» та «Тіран сентру». Тротуари вже відмиті від крові. Туристи не мають бачити слідів терактів. Зате бачать зовсім нетипове для Єгипту явище — демонстрацію й мітинги місцевих мешканців, які зацікавлені у збереженні робочих місць у туристичній галузі й протестують проти атак ісламістів.

      Який курорт вибухне наступним?

 

СПІВЧУТТЯ

      Президент України Віктор Ющенко висловив співчуття єгипетському колезі Мохаммеду Хосні Мубараку в зв'язку з трагедією, що сталася на курорті Шарм-ель-Шейх. Український лідер розділяє горе рідних і близьких невинно вбитих і бажає пораненим якнайшвидшого одужання. «Впевнений, що усі країни світу мають об'єднати свої зусилля з метою перемоги над тероризмом заради безпеки і прогресу», — зазначив Ющенко в коментарі своїй прес-службі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>