НОВИНИ «СОЦІАЛКИ»

19.07.2005

Про статус ветеранів війни та їхні пенсії

      Президент України Віктор Ющенко наклав вето на змiни до закону, який встановлює порядок визначення розмiру пенсiй учасникам та iнвалiдам Великої Вiтчизняної вiйни. Глава держави натомість направив до парламенту свої пропозицiї до цього документа, де зазначає, що закон встановлює новий порядок розрахунку пiдвищення пенсiй цієї категорiї громадян, однак в iнших чинних нормативних актах зберiгається старий принцип розрахунку пiдвищення пенсiй, виходячи з розмiру мiнiмальної пенсiї за вiком. На думку Президента, це створює ситуацiю, коли однi й тi самi вiдносини регулюватимуться по-рiзному рiзними законами. Крiм того, Президент указав на те, що, за розрахунками Кабiнету Мiнiстрiв, реалiзацiя цього закону вимагатиме додаткових видаткiв з державного бюджету в сумi не менше 1,7 мільярда гривень. Президент пропонує нову редакцiю однiєї зi статей закону, повідомляє Інтерфакс-Україна. Згiдно з нею, членам сiмей, а також дружинам (чоловiкам) померлих iнвалiдiв Великої Вiтчизняної вiйни, якi не одружувалися удруге, пенсiї, або щомiсячне довiчне грошове утримання, або державна соцiальна допомога пiдвищуються на 25 відсотків вiд прожиткового мiнiмуму непрацездатних осiб. Дружинам (чоловiкам) померлих учасникiв вiйни i бойових дiй, партизанiв i пiдпiльникiв, визнаних за життя iнвалiдами вiд загального захворювання, трудового калiцтва та з iнших причин, i якi не одружувався удруге, пенсiї, або щомiсячне довiчне грошове утримання, або державна соцiальна допомога пiдвищуються на 10 відсотків вiд прожиткового мiнiмуму непрацездатних осiб. Президент пропонує, щоб закон набрав чинностi з 1 сiчня 2006 року, за винятком деяких статей, якi вступатимуть у дiю з 1 липня 2006 року i з 1 сiчня 2007 року.

Про допомогу чорнобильцям

      Кабінет Міністрів прийняв рішення про підвищення щорічної допомоги на оздоровлення громадян, що постраждали під час чорнобильської катастрофи. Так, інваліди першої та другої групи будуть отримувати щороку 120 гривень допомоги, учасники ліквідації наслідків аварії —100 гривень, інваліди третьої групи та діти-інваліди — 90 гривень, повідомляє «Форум». Ліквідатори третьої категорії та діти, якi втратили внаслідок Чорнобильської катастрофи одного з батьків, а також евакуйовані із зони відчуження у 1986 році, — по 75 гривень. Нагадаємо, до сьогодні ці виплати складали від 15 до 26 гривень.

Про мільйон робочих місць

      Президент України Віктор Ющенко своїм Указом «Про вдосконалення державного регулювання у сфері зайнятості населення та ринку праці в Україні» від 11 липня доручив Кабінету Міністрів України, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським держадміністраціям протягом 2006—2009 років створити щороку не менше мільйона робочих місць. Їх мають створювати, йдеться в указі, передусім у сфері інноваційного та високотехнологічного виробництва, у сільському господарстві, соціальній сфері у сільській місцевості, у сфері послуг та туризму. А держава має усіляко підтримувати підприємців, надавати кредити та виробничі площі, дбати про працевлаштування осіб з обмеженими фізичними можливостями та перекваліфікування працівників.