Ярмарок вiдпочинку

19.07.2005
Ярмарок вiдпочинку

(РЕЙТЕР.)

      Вітчизняний туризм нині працює за принципом : «Якщо не маєте грошей на відпочинок у Криму — їдьте у Туреччину». Ціни на туристичному ринку України свідчать: на батьківщині можна провести літню відпустку або за дуже скромну суму (це, до речі, зовсім не значить , що погано) або ж більш ніж за «кругленьку» (що знову ж таки не обіцяє вам повного «фаршу»). «УМ» з'ясовувала, де і за скільки українці можуть провести літо, які найдешевші та найдорожчі пропозиції. І як можна «відтягнутися» по-скромному, але не аскетично.

 

Хостел, бараки й намети...

      Звісно, найдешевший відпочинок — це організовані походи на природу з наметами до лісу чи річки, у гори чи до моря. Від вас вимагається лише сам намет, спальник, гроші на проїзд та сяку-таку їжу. Такий відпочинок підійде молодим і не надто заможним людям. Однак і вони можуть собі дозволити дах над головою, якщо забажають. В усьому світі нині гарно розвиваються молодіжні готелі — так звані хостели. Відмінність їх від звичайних готелів полягає у недорогому проживанні та демократичній атмосфері з боку працівників. Відтепер такі «студентські» нічліжки існують і в Україні — в Києві, Львові, Ужгороді, Одесі. Існують хостели і поблизу моря. Так, у Балаклаві є «студентський» готель, де двомісну кімнату в «найгарячіший» сезон можна знімати за 33 гривні. Хостел «Валок», що розташований за 50 кілометрів від Генічеська у південній частині Арабатської Стрілки на чудовому піщаному пляжі, прийме вас у двомісному номері за 5 доларів, двомісному — менш ніж за сім. А напівлюкс (зі зручностями у номері) потягне на 18 «зелених».

      Якщо ви не боїтеся вирушати «дикуном», то наступна інформація для вас: найдешевші хостели в Туреччині (там можна переночувати за 4—6 доларiв за добу), найдорожчі — у Японії, США, Амстердамі і Лондоні (біля 50 доларів двомісний номер за добу). Середня ж ціна в Європі — 10—15 євро. За цю суму вам запропонують мінімально необхідний набір послуг: пральня, поштова скринька, камера схову, сейф для зберiгання особистих речей, iнтернет, комп'ютер, факс, обладнана кухня. Якщо ви твердо вирішили під час подорожі зупинятися тільки в хостелах, є сенс придбати дисконтну картку Міжнародної хостел-федерації. Вона продається в кожному молодіжному готелі і коштує 12 доларів. Придбавши її, ви витратите коштів на 30 відсотків менше. І ще. Замовляти місце в хостелі слід заздалегідь, особливо у великих містах. До речі, для проживання в таких готелях не обов'язково бути студентом. Іноді там зупиняються навіть бабусі і дідусі, які люблять подорожувати та бажають зекономити на проживанні. Більш ніж у 60 країнах світу діє понад 4 500 тисяч хостелів, і щороку тут зупиняються до 35 мільйонів мандрівників.

      Наступна можливість відпочити дешево біля моря в Україні — це «зарезервувати» собі місце у недорогому пансіонаті. Звісно, найдешевший варіант — це узбережжя Азовського й деякі шматки берега Чорного моря. Традиційно популярними тут є невеличкі дерев'яні будиночки без зручностей у численних приморських селах, що почасти схожі на звичайні бараки чи вагончики для заробітчан. Скажімо, у селах поблизу Євпаторії можна знайти бази відпочинку з дерев'яними будиночками без зручностей, але з триразовим харчуванням за 55—65 гривень на добу. У Скадовську приблизно такий же «набір» обійдеться у 70—80 гривень. У Коблево можна оселитися за 60 гривень із триразовим харчуванням. У Лазурному, що в Херсонській області, винаймати «хатинку» з харчуванням вийде за 40—50 гривень. Тут можна, звісно, мешкати у більш цивілізованих умовах, скажімо, у якомусь пристойному санаторії: кімната на двох зі зручностями та харчуванням у тому ж таки Лазурному обійдеться за 60—100 гривень. От тільки одна неприємність: усі путівки у відносно недорогих та пристойних пансіонатах викуплені ще у травні.

У порівнянні з минулим роком Крим подорожчав на 50 відсотків

      Фахівці туристичного бізнесу засвідчують: їхні послуги суттєво подорожчали. Закордонні поїздки зросли у ціні на 30 відсотків, а Крим і того більше — відсотків на 50. Однак кримські здравниці традиційно користуються популярністю. Фахівці турбізнесу пояснюють це тим, що наш «брат» ще не зовсім привчений до сервісу й відвиклий від «совку», а тому віддає перевагу чомусь близькому й зрозумілому. Тим часом Туреччина є суттєво дешевшою, аніж Південний берег Криму, і сервіс там кращий. «Ось минулого тижня у нас був тур у Туреччину за 220 доларів на 5 ночей, — розповідає «УМ» Тетяна Квашна, фахівець однієї зі столичних агенцій, — це «економ-пакет», де включено і проживання у нормальному тризірковому готелі, і харчування, і переліт. За такі гроші в Україні гарно не відпочинеш».

      За висновками опитування фахівців турбізнесу, яке провела «УМ», лідером цьогорічного літнього відпочинку є та сама Туреччина. Вона, власне, є найбільш доступною для «середнього» українця. Так, тиждень у сусідній країні обійдеться на одну особу у 250—400 доларів. Далі йде, звісно ж, Південний берег Криму (який варто вже відносити до дорогого відпочинку). У Болгарії можна відпочити за 150 євро (це якщо їхати на автобусі) або ж за 250 (якщо літаком). У Чорногорії — за 400 доларів. У Єгипті — від 250 доларів. Доба ж у всім відомому санаторії «Ай-Петрі» в Криму обійдеться вам у 60 доларів з носа. Така ж приблизно ціна за відпочинок у Гурзуфі.

Віллу з джакузі в Туреччині чи дачу в Кончі-Заспі?   

       Непоганий попит, як кажуть фахівці, нині спостерігається і на дорогі тури. Ось є, наприклад, низка агенцій, що спеціалізуються на турах в Африку та Азію. Найдорожчий відпочинок в африканському напрямку, до слова, — в Південно-Африканській Республіці. Тиждень у п'ятизірковому готелі цієї країни обійдеться вам у понад 5 тисяч доларів. Зате ви побуваєте у національному заповіднику та в пустелі Калахарі. Кенія, де можна відвідати заповідник Масаі Мара й піднятися на вулкан Кіліманджаро, коштуватиме тисячі три зелених. А сафарі на слонах у Зімбабве, екскурсії на повітряній кулі у тій же країні «потягнуть» на три з половиною.

      Цікавить українських туристів і Азія. Незважаючи на нещодавнє цунамі, Малайзія користується шаленою популярністю. Тиждень у чотиризірковому готелі тут коштуватиме вам 2 тисячі «баксів». «Особливою популярністю користуються індійські Гімалаї, — розповідає «УМ» туристичний фахівець у напрямку Південно-Східної Азії Аліна Піскарьова, — незабутні дев'ять днів у цій країні коштують близько 2 тисяч доларів. Це з урахуванням проживання, харчування, перельоту, екскурсій і пересування в країні».

      Полюбляють заможні українці відпочивати окремо від простих смертних. Тому особливо популярними є вілли, чи то пак дачі. «Королівську» хатинку у тій же Туреччині з усіма казковими вигодами на тиждень можна зняти за 10 тисяч доларів. Однак і тим, хто не збирається їхати за кордон, сумувати не доводиться. Ріелтори відзначають: дачі під Києвом користуються шаленою популярністю. Ціни у столиці на чужі будинки коливаються від 200 до 15 тисяч доларів за місяць. Можна знайти невеличку халупку, а якщо дозволяють кошти, то й зняти котедж із басейном, сауною, охороною. Найдешевшими з точки зору оренди вважаються Бровари, а найдорожчою — Конча-Заспа.

 

Жанна Дудник,

заступник директора інформаційно-довідкової служби з туризму «Туристичний компас»

      «Найбільшим попитом у нас нині користується Туреччина, Крим та затока біля Одеси. Туреччина — завдяки сервісу, Крим славиться лікувальними властивостями, а Одеса приваблює, перш за все, ціною — від 45 гривень за добу (з проживанням і харчуванням). Тури в порівнянні з минулим роком таки подорожчали, однак люди все одно їдуть. Цікавляться і дорогими варіантами. Щоправда, як на мене, культура відпочинку в наших громадян ще не зовсім сформована. Більшість вважає, що елітний відпочинок — це який-небудь шикарний готель у Туреччині. А на мою думку, найкращий відпочинок — це інформаційно-розважально-пізнавальні тури. Ось як, наприклад, морські круїзи, під час яких можна побачити багато країн. Ми пропонуємо такі послуги. Вони, щоправда, дорогі. Ними часто цікавляться, але замовляють вкрай рідко. Круїз на тиждень Середземномор'ям коштує, приміром, 3,5 тисячі доларів. Є й тур навколо світу — він триває близько трьох місяців і коштує аж 18 тисяч доларів». 

 

Наталя Воробйова,

туристична агенція «TIS»

        «Найбільше наші клієнти надають перевагу Туреччині та Іспанії, хоча ці країни у порівнянні з минулим роком подорожчали у середньому доларів на 100. Пов'язано це, перш за все, з підвищенням вартості авіаперельотів, курсом валют».

  • Святе мiсце порожнiм не буває

    Перше, що вражає того, кому пощастить поспiлкуватися з панi Есрою Шакар — її пристойне володiння українською мовою. Усе стане зрозумiлим, якщо скажу, що панi Шакар вiсiм рокiв працювала в посольствi Туреччини в Українi i офiцiйна її посада — аташе з питань культури, туризму та iнформацiї посольства Турецької Республiки в Українi. >>

  • Підкорення Сванетії

    Туризм поєднує в собі і пізнання світу, і спорт, і відпочинок. Отже, може задовольнити смаки й уподобання кожного небайдужого до мандрів. Зважаючи на ветеранський вік більшості учасників нашої подорожі-керівнику групи Володимиру Дімітрюку майже 63, дещо менше Володимиру Грипасю й Олегу Дубині, і лише Михайла Квартюка та Ольгу Давидову можна вважати молодими, — ми мали б обрати останнє. >>

  • Від руїн — до візитки

    Мандрівники, які найбільше цікавляться давніми фортецями та палацами, серед найпривабливіших для себе регіонів однозначно назвуть Тернопілля. Адже за кількістю старовинних замків ця область займає перше місце в державі (тут зосереджено більше третини всіх українських оборонних споруд або їх руїн — 34). >>

  • «У нас таких «туристів» пів-Донбасу!»

    Відомий російський мандрівник, засновник туристичного «Форуму Вінського» Сергій Вінський отримав відмову при спробі в’їхати в Україну. Скандал? Не без того. Формальною причиною видворення Вінського одразу по прибуттю із Москви в аеропорт «Жуляни» стала «не підтверджена мета перебування на території України». >>

  • «Wizz Air Україна» пішла не остаточно?

    Після того, як припинила роботу авіакомпанія «Wizz Air Україна», у наших мандрівників помітно звузилося поле для маневру — вже не так просто знайти дешеві варіанти мандрівок у Європу. Доводиться або платити більше, або пересідати на автобуси, або шукати точки вильоту в сусідніх країнах — Польщі, Словаччині, Молдові тощо. Але, як виявилося, припинення діяльності «Wizz Air Україна» не є остаточним. >>

  • «Олл інклюзив» для терориста

    Красиво жити хочуть терористи не лише «ДНР». У другому за кількістю населення місті Іраку — Мосул, яке торік перейшло під контроль джихадистів із терористичного угруповання «Ісламська держава Іраку та Леванту», на початку травня відкрився після реконструкції розкішний готель Waritheen (стара назва — Ninawa International Hotel). >>