Про невісток і монстрів

19.07.2005
Про невісток і монстрів

      З 14 липня на екрани кінотеатрів України виходить ще одна американська комедія — «Якщо свекруха — монстр». Наш рецепт перегляду: весь тиждень перед походом у кінотеатр дивитесь випуски новин і запам'ятовуєте точну кількість трупів після кожного з них, працюєте без кондиціонера та обідньої перерви, потім приходите, купуєте великий поп-корн, закладаєте ногу на ногу, вдихаєте-видихаєте і розслабляєтесь... Утім фільм повинен сподобатися не тільки любителям легкого жанру: коли в анотації з'являється дует Дженніфер Лопес (сама тричі заміжня) та Джейн Фонда, яка в кіно не знімалася 13 років, а зараз, у свої 67, на екрані виглядає чудово і підтягнуто, стає зрозумілим, чому в Штатах (станом на 12 червня) прокат уже приніс прибуток — витрачено 60 мільйонів бюджетних доларів, а отримали уже 77.

      Отож дівчина на ім'я «Чарлі, повністю Шарлотта» (Джей Ло) закінчила художню школу, але малює для душі, натомість зарбляє на життя, працюючи за тимчасовим наймом: офіціанткою на вечірках, вигулюючи кагал чужих собак, на лікарняному рецепшені. Кевін (Майкл Вартан) переїхав у район Чарлі, він — хірург, бігає на пляжі, де Чарлі вигулює псів, та організовує вечірку, на якій та розносить тарталетки. Віола (Джейн Фонда) полюбляє випити, щойно вийшла з психушки, перед тим вчепилася в прямому ефірі в коси уявної поп-зірки, ду-у-уже схожої на Брітні Спірс. А ще перед тим — її звільнили. Словом, справи печальні і в цьому вся проблема.

      Більше, ніж про дійові особи, розповідати, зрештою, нічого — сюжет зрозумілий i так. «Вона зустріла ідеального чоловіка. А згодом вона зустріла його маму. Він подарував їй обручку. Його мама показала їй середній палець». Абсолютно передбачливими виявляються і дрібні зав'язки на заразок, хто зловить вінок нареченої і чи вийде вона все ж таки заміж, бо, як мінімум, подвійне вбивство пильними глядачами передбачається у фінальній частині, на самому весіллі.

      Акторська майстерність Лопес, звичайно, відчутно програє у порівнянні з важкою артилерією Фонди, може, Фонда вибрала саме цю картину (а вибирала ж для свого зіркового повернення з багатьох), щоб контраст проглядався чітко? І чому хтось вирішив, що для наповнення кишень краще заповнити діри в сценарії спецефектами? Кілька жартів, кілька зірок, кілька романтичних штампів — і масовий прокат забезпечений. І не тільки це, а й розмірковування «за життя» теж: сидять дві подруги на сусідніх кріслах, незаміжня дивиться на Віолу і думає: «Ну невже і мені отаке чудовисько може трапитися?». А заміжня спостерігає за Чарлі й розмірковує: «Невже і в мене така невістка буде?». Та навіть якщо, не приведи Господи, і так, то фінал усе одно буде хеппі!