БАСКЕТБОЛЬНА МОЗАЇКА

19.07.2005

Збірні України

      Нападаючий клубу НБА «Лос-Анджелес лейкерз» Станіслав Медведенко заявив, що готовий зіграти за збірну України на чемпіонаті Європи, який відбудеться у вересні у Сербії і Чорногорії. У цьому випадку Стас стане першим гравцем Національної баскетбольної асоціації у синьо-жовтій українській майці. Раніше 26-річний вихованець київського баскетболу в національній команді з'являвся, але було це ще до того, як Медведенко перебрався за океан.

      Тим часом головний тренер збірної Геннадій Защук заявив, що інший українець з НБА — форвард «Сіетла» Віталій Потапенко — до лав «синьо-жовтих» не приєднається, бо «боїться приїхати із США до України». Не допоможе нашій команді і Григорій Хижняк, який, за словами Защука, «втік зі збірної до клубу» («Динамо (Санкт-Петербург). — Ред). І взагалі, каже наставник, у Григорія вже є російський паспорт.

      З 18 по 31 липня кандидати до головної команди країни тренуватимуться у Південному, а з 1 по 10 серпня — у Києві.

Наші

      Центровий збірної України Сергій Ліщук випробовує свої сили у тренувальному таборі НБА. У першому матчі за «Мемфіс грізліс» форвард «Хіміка» зіграв три хвилини, зробив підбір, один невлучний кидок і отримав фол. У другій зустрічі українець за 15 хвилин відзначився 9 очками і трьома підборами. Третя гра Ліщука у майці «Грізліс» стала повторенням першої.

Молодіжка

      На молодіжному чемпіонаті Європи (U-20) у підмосковному місті Чехові збірна України опинилася лише на 15-й позиції серед 16 учасників. У суботу незвично заплутаний регламент турніру знову звів підопічних Юрія Шаповалова з командою Німеччини — тієї самою, в якої «синьо-жовті» виграли у першому груповому турнірі. Тепер наші програли — 65:81. У неділю українці вдруге за турнір здолали чехів — 76:50, однак усе одно залишають вищий дивізіон. Медалі першості завоювали збірні Росії, Литви, Сербії і Чорногорії.

* * *

      На європейському чемпіонаті другого дивізіону серед 18-річних у словацькому місті Ружомберок збірна України у чотирьох матчах групового турніру зазнала однієї поразки (від голландців — 46:49) і тричі святкувала перемоги (над Ірландією — 78:53, Люксембургом — 76:60, Англією — 86:55).

Трансфери

      Новим гравцем маріупольського «Азовмашу» став литовський форвард Міндаугас Бурнейка, який останні два роки виступав у Росії за «Спартак» (Санкт-Петербург).