Як педалі не крути, швидшим за Ленса не будеш

19.07.2005
Як педалі не крути, швидшим за Ленса не будеш

Ярослав Попович білу майку віддавати не збирається.

      Ще до початку нинішньої «Великої петлі» багато хто пророкував сьому поспіль перемогу Ленса Армстронга. Коли ж фахівці й суперники побачили, у якій чудовій формі перебуває американець і як злагоджено та самовіддано працює на нього команда «Діскавері ченнел», сумніви у підсумковому тріумфі Ленса почали відпадати самі собою. Нині хіба що диво може завадити спортсменові, який переміг рак, піти на пенсію у ранзі короля найпопулярнішої професійної велобагатоденки.

      У п'ятницю на 13-му етапі «Тур де Франс» (174 км) третю перемогу фінішним ривком у Монпельє здобув австралієць Роббі Маківен. Із часом переможця приїхали аж сто гонщиків, у тому числі й українці — Юрій Кривцов (23-тє місце) і Ярослав Попович (34-те). А на суботньому етапі, вже в Піренеях (221 км), ніхто не завадив уперше перемогти «вискочці» з Австрії — Георгу Точигу. На 56 секунд пізніше фініш перетнув Армстронг, третім — італієць Бассо. Німець Ян Ульріх, якого пророкували у конкуренти Ленсу, був четвертим, як і в загальному заліку. Через проблеми зі здоров'ям уже не стартував у останніх двох гонках німець Фойгт, який нещодавно очолював класифікацію; через травму знявся зі змагань ще один із лідерів — іспанець Вальверде. Наш Попович гірський етап подолав шістнадцятим (+4.18), Андрій Гривко — двадцять другим (+6.40).

      Недільний відрізок у горах протяжністю 203 км фахівці називають етапом Королеви. Тут ніхто не зумів витримати темп ще одного «янкі» з команди «Діскавері ченнел» — Джорджа Хінкепі. Армстронг фінішував сьомим (+5.04), Ульріх — дев'ятим, Ярослав Попович — 18-м (+9.32).

      Відтак у загальному заліку Бассо відстає від власника жовтої майки Ленса Армстронга на 2 хв. 46 сек., данець Расмуссен — на 3.09, Ульріх — на 5.58. Ярослав Попович покращив своє становище, піднявшись на 12-те місце (+14.27). При цьому галичанин продовжує їхати у білій майці кращого молодого гонщика, випереджаючи представника Казахстану Андрія Кашечкіна на 6 хв. 8 сек. У командній класифікації німецька «Те-мобайл» суттєво випереджає «Діскавері ченнел» і Сі-Ес-Сі.

      Учора гонка відпочивала, а разом із сьогоднішнім відрізком до Парижа лишилося шість етапів.