Повернення в «Юність»

16.07.2005
Повернення в «Юність»

Прихильники Януковича зустрiли Президента передвиборчою символiкою свого улюбленця. (Фото УНІАН.)

      Учора відбулася довгоочікувана поїздка Президента Віктора Ющенка в таку складну для нової влади Донецьку область. Ще напередодні, назвавши візит свого політичного лідера святом, обласний осередок «Народного союзу «Наша Україна» відмовився від акцій з вимогою відставки голови Донецької облдержадмінiстрації Вадима Чупруна. Мабуть, з урахуванням того, що охочих помітингувати і попікетувати цього дня було й так предостатньо. Приміром, ще в четвер надвечір до аеропорту почали підтягуватися активісти молодіжних громадських організацій «Ми» та «За Україну без Ющенка». Юнаки, розбивши у скверику намети, стали тут табором, але правоохоронці внесли корективи в їхні протестні плани. Спершу конфіскували колючий дріт та протитанкові їжаки, які хлопці обіцяли використовувати тільки «в мирних цілях». А потім, у відповідності до рішення Київського районного суду Донецька, ліквідували й сам наметовий «хутірець».

      Певної пікантності нинішньому візиту додавала та обставина, що глава держави знову повернувся у «Юність». Тобто його зустріч із керівниками області, представниками місцевих органів влади й громадськості запланували провести у Палаці молоді, стіни якого досі пам'ятають антиющенківський шабаш, влаштований тут у останній день жовтня 2003 року. Отож Віктор Ющенко, попри тодішнє шалене протистояння донецьких керівних недругів, таки повернувся сюди вже в ранзі Президента України і хоч тепер отримав можливість виступити тут перед донеччанами.

      Хоча, звісно, опоненти й зараз не сиділи склавши руки й стуливши пельки. «Юність» знову нагадала про себе охочими помітингувати — таким бажанням загорілися з дюжину політичних партій та організацій, більшість із яких висловлює протест проти «політичних репресій» та вимагає свободи затриманому голові Донецької облради Борису Колесникову. Окрім них, прийшли зустрічати Президента й гірники з уже традиційними вимогами стосовно погашення заборгованості із зарплат. Стосовно вугільників, то вони приїзду Ющенка та очікуваних змін у багатостраждальній галузі виглядали чи не найбільше. Тим паче що напередодні з'явилися припущення про «сенсаційні рішення» для розв'язання проблем вуглепрому, які, мовляв, будуть озвучені Президентом у Донецьку. А от самі шахтарі нітрохи не сумніваються: варто нинішній владі почати робити те, що колись обіцяли ще попередники, — це й буде справжньою сенсацією.

      До речі, про роботу. Оскільки її непочатий край не тільки у вугільній галузі, представники громадської організації «Пора» взялися трохи посприяти керівникам Донецької облдержадміністрації. Тобто, аби ті трудилися не голіруч, вирішили їм вручити... лопати. Разом із прадавньою гірняцькою порадою «бери побільше, кидай подалі...».

      Президентський літак у Донецькому аеропорту зустрічали голова Донецької облдержадміністрації Вадим Чупрун, мер міста Олександр Лук'янченко, народні депутати з опозиційної фракції «Регіонів» Юхим Звягільський, Валентин Ландик, Тетяна Бахтєєва, а ще — пару тисяч його шанувальників. Після спілкування з «помаранчевими» автомобільний кортеж, у якому Віктор Ющенко сам вмостився за кермо «Мерседеса», нарешті вирушив до міста. Разом із ним до Донецька прибули державний секретар Олександр Зінченко, перший віце-прем'єр Анатолій Кінах, секретар РНБО Петро Порошенко, міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко, ще чимало міністрів, а також... опозиційна депутатка з тих самих «Регіонів», голова фракції Раїса Богатирьова.

      Уже на самому початку поїздку Донецьком столичних гостей супроводжував не тільки великий почет, а й цікава гра кольорів. У аеропорту Тетяна Бахтєєва подарувала Президентові букет білих троянд, запевнивши: «Ми кого любимо, тому даруємо тільки білі троянди». А біля Палацу «Юність», де зібрався багатолюдний натовп під різнокольоровими прапорами, окремі аборигени нагадали й про ставлення до помаранчевого кольору. На тутешньому «подіумі» вигулькнули «моделі» у футболках з надписом «Я ненавиджу оранжевий колір!».

      З мешканцями міста Ющенко зустрічався і біля каплиці святої Варвари, де поклав квіти на знак вшанування загиблих на виробництві.

      Загалом, щирість і протест учора в Донецьку йшли поруч. Рекламна фірма «Плазма», яка у 2003 році на бігбордах порівнювала Ющенка з фашистом (за що після рішення суду повинна була вибачатися), цього разу виправилася. У центрі Донецька, а також у районі Палацу молоді «Юність» з'явилися синьо-жовті бігборди, на яких написано: «Плазма» щиро вітає Президента України». Під «Юністю» на главу держави чекали не лише «нашоукраїнці» з помаранчевими прапорами, а й — у більшості — «регіонали», представники комуністичних, слов'янських і тому подібних рухів, які скандували «Геть Ющенка і Тимошенко!» й тримали відповідні плакати. Попри розмаїття демонстрантів, обійшлося майже без сутичок (якщо не рахувати незначного конфлікту між представниками ПСПУ та НСНУ).

      Реагуючи на «теплу» зустріч своїх опонентів, Віктор Ющенко вже в ході наради, що розпочалася в палаці, насамперед закликав донеччан до порозуміння, консолідації та єдності. Бо тільки в цьому, на його тверде переконання, стратегія успіху України. «Хочу нагадати, що я Президент всіх українців. Тобто тих людей, які голосували за мене, і тих, які не голосували. Тих, які мене розуміють і не розуміють. Я Президент і киян, і галичан, і донеччан», — заявив Ющенко-миротворець.

      Укотре звернувши увагу на особливу роль регіону, глава держави не уник аксіоми: «Все, що вигідно Донбасу, вигідно Україні. І все, що вигідно Україні, повинно бути вигідно Донбасу». Ющенко вважає, що опозиційні партії повинні зробити свій внесок у розвиток і відродження Донбасу. «Я впевнений, що в суспільстві повинна існувати свобода. От стоїть Наталя Вітренко зі своїми силами — нехай стоїть... Такі, як Вітренко, повинні бути... Комусь вона потрібна...» — сказав Президент.

      Віктор Ющенко запевнив присутніх у готовності до діалогу та чесної розмови задля спільного пошуку шляхів розв'язання тих проблем, що сьогодні найбільше хвилюють Донеччину: «Разом ми спроможні зробити багато корисної праці. І тільки слухаючи один одного, зможемо стати нацією переможців».

      Діалог розпочався із звітної доповіді голови Донецької облдержадміністрації Вадима Чупруна.

      Детальніше про візит Президента України на Донеччину читайте в наступному номері «УМ».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>