Ковалець зібрав друзів навіть із відпусток

30.06.2005
Ковалець зібрав друзів навіть із відпусток

      Кажуть, якщо запалюються зірки, це комусь потрібно. Якщо вони гаснуть – значить, настав час. Минулих вихідних за сприяння ПФЛ, УТ-1 і клубу «Поділля» у Хмельницькому відбувся ще один зірковий матч, присвячений вітчизняному футболісту. «Сергій Ковалець збирає друзів» — саме так назвали цю подію на Поділлі, бо вживати слово «прощальний» до матчу на честь земляка, який не уявляє себе без футболу, було б недоречним. Та й про яке завершення кар'єри казати, якщо 36-річний плеймейкер залишається «у грі» як тренер? І дуже символічно, що перші кроки в команді майстрів Ковалець зробив у «Поділлі» під керівництвом Мирона Маркевича, а в ці дні дебютує вже як помічник Маркевича в «Металісті».

      Після гри кореспондент «УМ» запитав жартома Мирона Богдановича, кого він пригледів тут для підсилення харківської команди. На що досвідчений тренер цілком серйозно відповів: «Думаю, що з цих двох команд можна було б зібрати одну, яка боролася б за призові місця у вищій лізі». А щодо прогнозування тренерської кар'єри Ковальця, то Маркевич також цілком серйозно зауважив, що Сергій уже є готовим тренером. Ще б пак, адже вихованець подільського футболу в усіх восьми клубах, за які виступав, «западав» у серце вболівальників завдяки вмінню вишукано «читати» гру і робити гросмейстерські ходи.

      Утім замість епітетів щодо людських якостей Ковальця достатньо подивитися на список його друзів, запрошених на суботній матч. Зауважимо, що з різних причин у Хмельницький не «доїхали» Сергій Ребров, Юрій Калитвинцев, Ахрік Цвейба та Віктор Скрипник. Натомість глядачі з радістю та ностальгією вітали володаря Кубка кубків-86 Івана Яремчука, кращого бомбардира ЧС-1994 Олега Саленка, «центровиків» динамівського захисту 90-х — Владислава Ващука та Олександра Головка. До речі, останні двоє, як і захисник національної збірної Володимир Єзерський, оборонець «Таврії» Олександр Чижевський та ще кілька гравців, перервали свої нетривалі відпустки, щоб віддати належне колишньому партнерові. До всього, матч у Хмельницькому був благодійним, адже всі кошти від нього були переведені на рахунок дитячого будинку в Хмельницькому та київській дівчинці Софійці на лікування.

      Чому зірка національної збірної та київського «Динамо» обрала для бенефісу оновлений стадіон «Поділля»? Бо, за словами Сергія Ковальця, він захотів зробити свято футболу в місті, яке дало йому путівку у великий футбол. Удома ж в «іменинника» завжди зберігатиметься касета, на якій цей самий переповнений стадіон проводжає земляка в «Динамо»...

      І цього разу емоцій на трибунах вистачало, адже і «збірники» під керівництвом Мирона Маркевича, і «Динамо» 90-х під наглядом Олега Базилевича подарували глядачам неабияке видовище. А під шлягер «Команда молодости нашей» він й скупу чоловічу сльозу пустив. Це було наприкінці, а до цього друзі Ковальця подарували глядачам вісім голів, при цьому, як і в старі добрі часи, Паляниця і Муравський забивали з філігранних передач Сергія, відзначився і він сам, але вже у другому таймі, коли зі «збірника» перетворився на «динамівця». Там же дебютував і Кирило Ковалець — 11-річний син подільського розігрувача відзначився двома голами. І якщо пенальті Кирило забивав у стилі шоу, то другий гол Ковальця-молодшого показав, що з вибором позиції і постановою удару в нього все гаразд. Надалі все залежатиме від витримки молодого таланту, бо, як полюбляє казати Ковалець-старший, «Бог терпів і нам велів».

      Наприкінці хотілося б із сумом констатувати, що подібних матчів у нас досі було мало, а в майбутньому може не бути взагалі. Скажімо, кого збиратиме у «збірні» «Динамо» чи «Шахтаря» 2000-х наступний іменинник — легіонерів із Бразилії, Балкан та Африки?..

 

ТАБЛО

«Динамо» 90-х років — збірна клубів України 90-х років – 4:4

      Голи: Коновалов, 37; С.Ковалець, 55; К.Ковалець, 75 (пен.), 78 — Паляниця, 22; Муравський, 34; Нагорняк, 36; Сак, 70.

      За «Динамо» грали: Кутепов, Циткін, В.Мороз, Мізін, Леженцев, Ващук, Головко, Коновалов, Кардаш, Косовський, Максимов, Шкапенко, Яремчук, Шаран, Саленко, Призетко, С. Заєць, С. Ковалець, К. Ковалець.

      Збірна клубів України: Стронцицький, Гюменюк, Єзерський, Чижевський, Беньо, Євтушок, Сак, Демченко, Микитин, Зотов, Матвеєв, Дірявка, Полунін, Орбу, Пилипчук, Муравський, Нагорняк, Паляниця, Петров, Ратій, Ємельянчик, Анісімов, С. Ковалець.

 

ДОВІДКА «УМ»

      Сергій Ковалець народився 5 вересня 1968 року в Красилові на Хмельниччині.

      Футбольна кар'єра: «Случ» (Красилів), «Поділля» (Хмельницький), «Динамо» . (1990—1994), «Дніпро» (1995—1996, 1997), «Чорноморець» (1996), «Твенте» (Голландія, 1997), «Карпати» (1997—2000), «Металург» (Запоріжжя, 2000—2002), «Оболонь» (2002—2003), «Волинь» (2003—2004), «Борисфен» (2004).

      Титули: чемпіон і володар Кубка СРСР 1990 р., чемпіон України 1993, 1994 рр., володар Кубка України 1993 р..

      Вища ліга СРСР — 34 матчі, 7 голів; вища ліга України — 257 матчів, 28 голів; національна збірна України — 10 матчів.