Пролонгації не буде — так вирішив Лонг

18.06.2005
Пролонгації не буде — так вирішив Лонг

«Вовки» таки «вигризли» у маріупольців «золото». (Фото УНІАН.)

      Лідери вітчизняного баскетболу завдяки своїм наставникам і легіонерам зробили чоловічу суперлігу колоритнішою. Дуже часто в цьому сезоні їх протистояння називали «гідним НБА», і це часто не було перебільшенням — згадайте хоча б перемоги БК «Київ» над «Азовмашем» — 123:118 та 104:102. Звичайно, від фінальної серії у виконанні грандів теж чекали чогось надзвичайного та інтригуючого. Та, на жаль, третій поєдинок у Маріуполі виявився останнім. У чемпіонській серії до трьох перемог «вовки» не віддали азовцям жодного матчу.

      Усі погодяться: коли маріупольський центровий Арт Лонг «в ударі», то здатний сам обіграти будь-кого. Те саме можна сказати і про дует плеймейкерів Ейвері—Любін. Якщо ж лідери «випадають», «аргументів» для серйозної суперечки в Рімаса Гірскіса різко меншає. А проблема Лонга насправді виявилася «довгою» (так перекладається прізвище американця), адже його агресивність у ставленні до суддів, суперників і вболівальників прогресувала з матчу в матч і у фіналі практично стала стабільним замінником ігрових «плюсів».

      Після двох поразок у Києві вдома «Азовмаш» — на той час ще чинний дворазовий чемпіон країни — був налаштований дати бій. Гравці обіцяли своїм уболівальникам зрівняти рахунок і, як наслідок, — вирішальну, п'яту, гру в столиці. Але у команди Олександра Волкова були свої думки з цього приводу. Скажімо, наставник киян Ренато Паскуале неодноразово нарікав на цей «чудовий, але надто тривалий сезон», тому волів свій перший титул як головний тренер здобути чимшвидше. У Маріуполі «вовки» вийшли грати у свою гру, бо вона їм приносить успіх, тому нічого й не змінювали. А ось Гірскіс підготував сюрприз у вигляді Андрія Ботичева, який вийшов замість Арта Лонга, домінував під обома щитами і наприкінці першої чверті приніс 6 очок поспіль, які дозволили господарям піти на перерву з гандикапом «плюс 5». На початку другої 10-хвилинки знову ж Ботичев робить рахунок ще переконливішим — 31:21. Після цього Паскуале бере тайм-аут, і гості виграють наступний відрізок матчу — 10:0. Литовський тренер «Азовмашу» відповідає також «продуктивним» тайм-аутом — його ставка на українців Гуртового й Скутельника дає результат — «плюс 7». А що ж Лонг? Артур, складалося враження, «виправився», набравши 28 (!) очок трохи більше як за півтори

10-хвилинки, а всі позитивні враження від своєї гри зламав, як завжди, несподівано. Перед великою перервою американець не закинув вірний м'яч у кошик із-під щита та так рознервувався, що заробив необов'язковий фол, який став для нього четвертим. Як визнав після гри наставник «Азовмаша», це й зробило гру команди, оскільки Лонг не мав надалі можливості ефективно грати в захисті. Як наслідок — переконливий виграш гостями третьої чверті (26:12) і злам у грі. Хоча господарі спорткомплексу, відчуваючи підтримку 2 200 глядачів, «пручалися» на «морально-вольових» і ледь не перевели гру в овертайм. За 9 секунд до завершення основного часу і за рахунку 85:87 маріупольці вивели на триочковий кидок Арнаса Казлаускаса, той за мить до сирени кинув, і... м'яч, покружлявши по кільцю, вивалився на зовнішній бік.

      Баскетбольний «Київ» відбирає титул у Донеччини на противагу футбольній рокіровці.

 

TАБЛО

Чемпіонат України.

Чоловіча суперліга.

Фінальна серія

(до 3 перемог)

«Азовмаш» — БК «Київ» — 85:87

(23:18, 21519, 12:26, 29:24)

      «А»: Лонг — 28 + 14 підборів, Ейвері — 20 + 7 передач + 5 підборів, Ботичев — 17 + 4 підбори, Скутельник — 13

      «К»: Нікола – 19, Яннуліс – 18, Грір – 17, Лончар – 12 + 6 підборів

 

А ТИМ ЧАСОМ В НБА...

      Фінальна серія «плей-оф»

(до 4 перемог). «Детройт» — «Сан-Антоніо» — 102:71 (Біллапс (17), Хантер (17), Р.Уоллас (14) — Данкан (16 + 16 підборів); рахунок у серії – 2:2).