Неофіти біля підніжжя міні-Давоса

16.06.2005

 

      Досі надавалося багато різних рецептів того, як піднести нашу економіку і забезпечити Україні гідне місце серед провідних держав світу. Окрім міркувань про технологічний прорив, якого потребує економіка, не раз намагалися підійти до цієї проблеми з іншого, «людського», боку — виплекати ідею конкурентоспроможності країни, піднісши її на «передній край» національної свідомості. Ця Сизіфова праця триває. Зроблено ще одну спробу викотити той камінь на непокірну вершину. Група знаних в країні людей за ініціативою виконавчого директора Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) вiд України Юрія Полунєєва оголосила про своє прагнення створити неурядову неприбуткову громадську організацію «Рада конкурентоспроможності України».

      Коли нагадаємо, що з-поміж цих людей є академік Іван Дзюба і президент Києво-Могилянської Академії В'ячеслав Брюховецький, стане багато що зрозуміло. Справа в тому, що патріотично налаштована українська інтелігенція, зокрема письменник, засновник Народного Руху Володимир Яворівський, вже давно дійшли думки: національна ідея сьогодні лежить у площині економічного прориву України. Такого громадського руху країна досі не знала. Тепер, коли вона накопичила енерг

етику помаранчевої революції, їй вдасться це зробити. Принаймні з цих міркувань американський інвестиційний фонд Western NIS Enterprise Fund (WNISEF), представництво якого очолює українка за походженням Наталя Яресько, підтримав пана Полунєєва. До ініціативної групи також входить головний редактор щотижневика «Дзеркало тижня» Володимир Мостовий.

      Прагнучи зробити свою країну конкурентоспроможною, нам слід брати приклад із США, Великобританії, Швеції, Сингапуру, Малайзії, вважає виконавчий директор ЄБРР. Україна не повністю використовує свій людський капітал, а проте саме інтелект нації є її найбільшим багатством — таку думку висловили ініціатори створення «Ради» на прес-конференції, скликаній в агентстві «Укрінформ». З-поміж найближчих сусідів за приклад ставилися Фінляндія та Естонія, які спромоглися інтегруватися у світову економіку. «Вам буде дивно це чути, — наголосив Іван Дзюба, — але при тому, що на адресу Академії Наук нині лунає стільки критики, саме наука є найбільш конкурентоспроможною з-поміж інших сфер діяльності в нашій країні». Він звернув увагу, що лідерами в питаннях інновацій є наші фахівці в галузях кібернетики та ядерної енергетики, і висловив жаль, що відкриття українських вчених часто не знаходять застосування на батьківщині.

      Зрештою, мета групи, очолюваної Полунєєвим, — дати поштовх суспільству, аби воно спромоглося відповісти собі на низку запитань. Перше: у чому Україна є конкурентоспроможною вже тепер? Друге: за рахунок чого формуватиметься конкурентоспроможність країни та її компаній завтра, в умовах, коли економіка провідних країн стає чимдалі «економікою знання»? Третє: якими мають бути пріоритети економічної політики для досягнення високих показників конкурентоспроможності? Втома української еліти від тривалого борсання країни в лабетах всіляких кланів є зрозумілою. Нетерпіння серця, якому вже бачиться успіх України на світовій арені, може зіграти злий жарт із виснаженими боротьбою з попереднім режимом інтелігентами. Тому палкі пропозиції «групи Полунєєва» викликали досить обережне схвалення запрошеної журналістської аудиторії. Обережної — тому що кому як не їй знати, яких зусиль коштує уряду Юлії Тимошенко гасити пожежу, розпалену попереднім керівництвом країни.

      Сьогодні в Києві відкривається міжнародний економічний форум — так званий міні-Давос, що само по собі є безпрецедентною подією. Зазвичай ці зустрічі відбуваються у Швейцарії. Таким чином світовий аналітичний центр, який складається з провідних бізнесменів, економістів та фінансистів, перемістився на кілька днів до України. Юрій Полунєєв вбачає у цій неординарній події ознаку того, що Україна стане центром інвестиційних інтересів світового капіталу, і очікує, що під час міні-Давосу відбудеться діалог бізнесу і влади. Світ змінюється щодня. Чи встигатиме разом із ним змінюватися Україна — можливо, покаже сьогоднішній форум. За умови, якщо відповідь буде позитивна, «Рада конкурентоспроможності» матиме шанс закотити той Сизіфів камінь на вершину.