«Пауер» Пауелла

16.06.2005
«Пауер» Пауелла

Тепер найшвидша людина планети — Асафа Пауелл. (Фото РЕЙТЕР.)

      Позавчорашні змагання серії ІААФ «Супер-Гран-прі» у столиці Греції ризикують увійти в історію легкої атлетики — на Олімпійському стадіоні Афін побито світовий рекорд у бігу 100 м серед чоловіків. Автором нового досягнення в найпрестижнішій легкоатлетичній дисципліні став 22-річний бігун із Ямайки Асафа Пауелл, результат якого — 9,77 сек. Це на одну соту краще за час американця Тіма Монтгомері, показаний у вересні 2002 року в Парижі.

      На фініші рекордного забігу Пауелл аж на три метри випередив найближчого переслідувача — Азіза Закарі, сфотографувався біля табло з суперцифрами, однак фраз на кшталт «Досі не вірю, що на таке спромігся» у розмові з журналістами не вживав. «Я дуже щасливий, — заявив Асафа. — Щасливий, що зміг установити рекорд на тій самій доріжці, де колись Морін Грін зробив те саме. Я знав, що можу побити найкраще досягнення. Це доводить, що ніхто не знає, наскільки швидко може бігти людина».

      Виходить, у роду людського ще є ресурси, аби бити рекорди швидкості. Щодо підозрювання Пауелла у вживанні допінгу абощо, то зауважмо: він не впав із неба, а цього року на рідному острові вже встановлював кращий результат сезону в світі (9,84), до того ж минулого тижня на турнірі в Чехії пробіг стометрівку за 9,85 сек.

      Приємно, що на жіночій стометрівці відзначилася представниця України — Жанна Блок, яку дехто вже поспішив списати на пенсію. На одній зі своїх улюблених арен наша найкраща спринтерка здобула «срібло» афінського турніру, показавши результат 11,19 сек. (це її найшвидший час у сезоні). А першою тут, як і в чоловіків, була спортсменка з Ямайки — Шерон Сімпсон; вона обігнала Жанну на 0,04 сек.

      Ще дві медалі з грецького «Супер-Гран-прі» вивезли для України наші чоловіки: у бігу на 110 м з бар’єрами Сергій Демидюк посів друге місце (13,38 сек.), а Іван Гешко здобув «золото» на дистанції на 1500 м.

      Четвертою в метанні диска серед жінок стала Олена Антонова (63,27 м), Наталя Фокіна тут шоста (60,92). Сьоме місце на жіночій 1500-метрівці посіла наша Неля Непорадна, причому час 4:03.73 став її персональним рекордом та десятим результатом сезону в світі. Також сьомим виявився Андрій Соколовський у стрибках у висоту (2,42 м), а Тетяна Терещук-Антипова була на фініші 400-метрівки шостою, хоча 55,67 сек. — найкращий її показник у поточному сезоні. Микола Саволайнен у потрійному стрибку «залетів» на 9-те місце; у секторі метальниць списа Тетяна Ляхович показала останній, 12-й, результат, а Денис Юрченко поміж жердинників став 11-м, узявши лише висоту 5 м 42 см.