Героїня «Плейбоя» і державний інтерес

14.06.2005
Героїня «Плейбоя» і державний інтерес

Юлiю Тимошенко у Варшавi зустрiчали квiтами, посмiшками й почесною вартою.

Перший виїзд Тимошенко-Прем'єра в Європу — робочий візит до Польщі 10 червня — не обійшовся без скандалу. Йдеться про «подарунок» її однопартійців зі Львова: як уже розповідала «УМ», фракція «Батьківщини» в міській раді Львова напередодні візиту заблокувала рішення про відкриття польського військового цвинтаря Орлят, що на Личакові. Поляки, для яких це питання впродовж трирічної епопеї навколо меморіалу було особливо дражливим, не могли не вплести голосування у Львівській міськраді у котекст візиту Юлії Тимошенко.

      Пані Юлія, потрапила в доволі неприємну ситуацію. Конфуз підсилювався тим, що за тиждень до Прем'єра у Варшаві побував держсекретар Олександр Зінченко, який про все домовився і все залагодив. Так, 6 червня Зінченко разом із польським колегою Єжи Баром підписали протокол реалізації Угоди між урядами України і Польщі про збереження пам'яті жертв війни та політичних репресій, датований, між іншим, ще 21 березня 1994 року, і узгодили дату урочистого відкриття (а радше, повторного відкриття, адже меморіал існував, але був частково поруйнований совєтами у 1939 році) та освячення цвинтаря Орлят і могил воїнів Української галицької армії, що поруч, на Личаківському кладовищі. Акт примирення на цвинтарі було призначено на 24 червня за участі президентів Віктора Ющенка й Александра Кваснєвського. Після демаршу львівської «Батьківщини» скидалося на те, що буцімто люди Тимошенко хочуть поставити підніжку іншим впливовим особам з оточення Президента. І як би у Варшаві тепер Юлія Володимирівна не запевняла поляків у своїй особистій зацікавленості у відкритті цвинтаря Орлят, тамтешня преса їй не вельми вірила. «Я особисто і члени моєї партії всім серцем підтримують відкриття цвинтаря», — сказала Прем'єр-міністр на прес-конференції у Варшаві, пообіцявши вплинути на львівських депутатів.

      Їй повірили. Хоча неприємний осад і залишився.

      Тим часом Київ вирішив таки «розрулити» ситуацію у Львівській міськраді. Упродовж вихідних із депутатами було проведено сувору кулуарну роботу, яка, судячи з їхніх настроїв, таки мусила вплинути. Учора о третій годині було зібрано спеціальне засідання міськради — для того, аби ще раз повернутися до ухвали стосовно цвинтаря Орлят. Депутати дискутували майже двi години i таки проголосували за вiдкриття меморiалу.

      А Юлія Тимошенко у Варшаві потрапила в іще одну «веселу історію». Замиловані чарівливістю нашої полум'яної Юлі поляки піднесли їй сюрприз — польський журнал «Плейбой» визнав її людиною місяця. Аргументація редакції така: «Найпрекрасніша жінка-політик світу потішила наші плейбойські серця визнанням, від якого і у вас може запаморочитися голова». Нечасто жінки -політики стають героїнями «Плейбоя», а як стають, то в зовсім інших, пікантніших ситуаціях. Отож подібне визнання виглядає, м'яко кажучи, двозначно. На Батьківщині, мабуть, і не довідалися б про місячний рейтинг Юлі в польському «Плейбої», коли б не жваві коментарі українських політиків. З майстерністю іроніста заступник держсекретаря Маркіян Лубківський на брифінгу відзначив: «У зарубіжжі політики завжди з'являються на сторінках преси, я б сказав, у різних ракурсах... Саме такий ракурс (в якому з'явилася Тимошенко у польському журналі. — Ред.) відповідає її красі й тому позитивному іміджу, який є у неї і в Україні, і за її межами». Словом, «секретаріат Президента України вітає визнання Тимошенко людиною місяця польським журналом «Плейбой». Такий заголовок у новинній стрічці агенції УНІАН — щось середнє між політичним анекдотом і дрібною помстою.

      Тим часом сама «лавреатка» «плейбоя», подумавши: «Нам — своє робить», вважає візит до Варшави досить успішним. У коментарях Юлії Тимошенко після повернення до Києва — і впевненість, що як Польща, так і вся Вишеградська група ефективно сприятимуть входженню України в Євросоюз, і готовність підтримати на урядовому рівні всі ініціативи українсько-польського бізнес-форуму, і нові амбітні домовленості щодо швидшої реалізації проекту «Одеса—Броди».

      Щодо останнього, то пані Тимошенко, як передає УНІАН, заявила, що чеські видобувні компанії, котрі працюють у Казахстані, долучаються до переговорів про наповнення нафтою трубогону «Одеса—Броди». Вона також не виключила, що в розвитку проекту «Одеса—Броди» візьме участь і Словаччина. Польський прем'єр Марек Бєлька після зустрічі з Юлією Тимошенко сказав журналістам, що «останнім часом відбулося кілька подій, які наблизили реалізацію цього проекту». І хоч ЄС тільки невдовзі надасть кошти на дослідження ефективності добудови нафтопроводу «Одеса—Броди» до Плоцька, обидві сторони — і Україна, і Польща — зацікавлені в цьому.

Анна ІРИНІНА,

Антін БОРКОВСЬКИЙ.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>