Крила Батьківщини в Ле Бурже

14.06.2005
Крила Батьківщини в Ле Бурже

У передмiстi Парижа виставлено «Боiнги», але не «Аннушки». (РЕЙТЕР.)

      Учора у французькому містечку Ле Бурже відкрився 46-й авіакосмічний салон. Одна з найпрестижніших міжнародних авіаційних виставок триватиме до 19 червня.
Родзинкою, як вважається, цьогоріч стане перший показовий політ аеробуса А-380. А от українські літаки в Ле Бурже не полетіли, а... поїхали — у вигляді макетів. Чому так сталося, що потужна авіадержава повезла на виставку муляжi замiсть конкретної продукції?

      «Україна відмовилася від демонстрації літаків на авіасалоні в Ле Бурже, боячись, що їх арештують», — таким шокуючим висновком поділився з інформагенцією «Українські новини» керівник прес-служби української експозиції в Ле Бурже Олександр Ляшко. Спершу, каже він, Україна планувала привезти цього року на авіасалон п'ять машин: Ан-225 «Мрія», Ан-124 «Руслан», Ан-148, Ан-140, транспортник Ан-70. Три з них — «Мрія», «Руслан» та «сімдесятка» — мусили взяти участь у демонстраційних польотах. Однак за якийсь час Київ відмовився від цієї грандіозної і комерційно привабливої ідеї. Проблеми з власністю на такі наші літаки не дозволили. Тут можна згадати й епопею з арештованим у Канаді «Русланом», й «Руслан», який стоїть два роки в Брюсселі, арештований за позовом кіпрського фонду держмайна. «Аби уникнути арешту літаків Україна навіть просила Азербайджан направити для демонстраційних польотів раніше куплений ними наш Ан-140, але азербайджанці попрохали навзамін надати їм інший літак, аби не порушити графік перевезень», — розповів «Українським новинам» пан Ляшко. У підсумку, до Франції полетіли «болванки», себто макети. Отож і площа нашої експозиції — 350 кв.метрів — у Ле Бурже «гулятиме». На «просторах Батьківщини», що розкинулися в Ле Бурже, розмістяться тільки представники двох десятків вітчизняних підприємств, які займаються авіаційною технікою.

      А ще напівпорожнiм українським павільйоном гулятимуть наші чиновники. До Франції вчора відбули глава уряду Юлія Тимошенко та міністр оборони Анатолій Гриценко. Учора, під час відкриття авіасалону, планувалася неформальна розмова Юлії Тимошенко з французьким президентом Жаком Шираком, який, за традицією, щороку відкриває виставку в Ле Бурже. Як зазначає «Українська правда», тет-а-тет нашої Прем'єрки з Шираком заплановано на 26 хвилин, включаючи переклад.

      Проте Юлія ще матиме нагоду довше поспілкуватися, адже з виставки у Ле Бурже почався її загалом триденний візит до Франції. Напередодні Прем'єр-міністр заявляла, що під час зустрічей у Парижі говоритиме про необхідність сприяння Україні в її європрагненнях. «Ми не розглядаємо сказане французами «ні» (маються на увазі результати референдуму щодо Конституції ЄС — Ред.) як беззастережну відмову від подальшого розширення ЄС, — цитуємо фрагмент з інтерв'ю Тимошенко французькій газеті «Ле круа». — Опитування, проведені в країнах Євросоюзу, свідчать про підтримку вступу України в ЄС. Отже, я думаю, моя країна має шанси».

      «Помаранчева» Прем'єр-міністр вирішила, що її візит стане проривом загалом у франко-українських вiдносинах. Принаймні так випливає з її вищезгаданого інтерв'ю: «Цей візит допоможе ознаменувати новий етап у відносинах між Францією й Україною в галузях економіки, освіти, культури».

      Щодо економіки, то Тимошенко запланувала переговори з керівниками енергетичних гігантів Франції — «Газ де Франс» та «Електрісіте де Франс». І натякнула: «Стосовно атомної енергетики, в України і Франції — багаті перспективи... Україна завжди відчуває дуже серйозну залежність від Росії».

      Слід згадати, що вчора, згідно з програмою візиту, вже відбулася зустріч Юлії Тимошенко з Домініком де Вільпеном, головою французького уряду, та робочий сніданок з головою Сенату паном Понселе. А в цілому iз сенаторами буде інша нагода поговорити. Адже заплановано виступ леді Ю. у верхній палаті французького парламенту.

      Одним крилом візит Юлії Тимошенко торкнеться україністики — глава уряду відвідає церкву Св.Володимира, побіля якої встановлено погруддя Тараса Шевченка. Також, як задумувалося раніше, Юлія побуває на відкритті пам'ятника Анні Ярославні, королеві Франції, доньці Ярослава Мудрого.

      А світською родзинкою стане зустріч із президентом компанії «Луї Віттон» Івом Карселем. РIч у тім, що Тимошенко має у своєму багатому гардеробі одяг і сумочку цієї фірми. І саме в сукні від Луї Віттона вона знімалася на першій шпальті журналу «Елль». Та, звісно, «первым делом, первым делом — самолеты, ну а сумочки, а сумочки — потом».

ДО РЕЧІ

      Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко прийняла запрошення голови уряду Російської Федерації Михайла Фрадкова відвідати Росію, і зараз узгоджуються терміни цієї поїздки, повідомляє «5-й канал». Нагадаємо, що візит до Москви планувався 15-16 квітня, однак за кілька днів до дати генпрокурор РФ Володимир Устинов заявив, що кримінальну справу проти Тимошенко у Росії не закрито, а сама українська Прем'єрка перебуває у розшуку російського Інтерполу. Відтак візит Тимошенко до Москви було перенесено.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>