Місто-ярмарок запрошує

14.06.2005

      Як відомо, в Україні тривають дні Європи. Цією нагодою скористалися представники Німеччини і провели презентацію свого міста та відомого Лейпцизького ярмарку в Українському домі.

      Що ми знаємо про Лейпциг? Те, що на території колишньої НДР це друге за величиною місто після Берліна. А ще про мирну революцію 1989 року, коли сотні мешканців Лейпцига вийшли на вулиці, започаткувавши тим самим в країні активний рух у боротьбі з комунізмом. Демократичні перетворення поклали початок тому розвитку, який швидко охопив усі сфери життя. А ще знаємо Лейпциг, як «місто книги». У давнину тут активно розвивалося книгодрукування, а тепер — відбуваються одні з найбільших у світі книжкових ярмаркiв. У 2003 році, приміром, тут презентували свій «Подвійний удар» і брати Клички.

      Мер міста пан Ченсе зазначає, що сьогодні Лейпциг володіє інфраструктурою, яка не поступається будь-якому великому місту Європи. Завдяки Лейпцизькому ярмарку місто стрімко розбудовується. Зокрема, в аеропорту «Лейпциг-Галле» збудовано злітну смугу завдовжки 3600 метрів. Тепер аеропорт працює цілодобово. Він дав притулок найбільшому транспортному лайнеру у світі — «Русланові». Гігант із науково-технічного авіаційного комплексу імені Антонова на замовлення НАТО виконує перевезення за далекими маршрутами. Протягом останніх п'яти років у місті створено ультрасучасну територію для проведення виставок та конгресів для найстарішого ярмарку світу. А всього упродовж п'ятнадцяти років у інфраструктуру Лейпцига інвестовано майже 25 мільярдів євро. Зокрема «Порше» i «БМВ», провідні компанії німецької автомобільної промисловості, інвестують мільярди євро.

      Чим же займається Лейпцизький ярмарок? У першу чергу — представленням продукції європейського ринку. Основна тематика Лейпцизького ярмарку — книга і книгодрукування, будівництво і ремесло, комп'ютерні ігри і електронні розваги, автомобільна промисловість і постачання запчастин та комплектуючих, екологія і енергетика, хобі і спорт, медицина і здоров'я, мода, подарункові вироби, художнє ремесло, текстильні товари для дому, прикраси.

      Приміром, найближча виставка, яка відбудеться з 21 по 23 червня у Лейпцигу, збере виробників комплектуючих виробів для машинобудування та автомобільної промисловості. На виставці очікується 450 учасників. Особливий інтерес викликає ця виставка в постачальників комплектуючих виробів із Центральної і Східної Європи, що відкривають для себе нові ринки збуту. На жаль, Україна не буде представлена на цій виставці. Однак Деліан Требер, керівник напрямку фірми «Лейпцизький ярмарок», зазначає, що їхні представники мають намір звернутися до українських виробників, щоб на наступній виставці вони змогли себе представити. За словами головного директора «Лейпцизького ярмарку» Вольфганга Марціна, наразі готуються так звані пакети з пільгами для учасників, які вперше представлені на цьому ярмарку (це і менші кошти на проживання у готелях, і за місце на експозиції).

      Однак уже на Games Convention — єдиному ярмарку в Європі, присвяченому інтерактивним розвагам, інформації і поєднанню розваги і освіти, що відбудеться з 17 по 21 серпня 2005 року — вперше буде брати участь представник з України. Наша фірма UkrGamesExport продемонструє там різні ігрові проекти і винаходи. Як зазначив Максим Бахматов, генеральний директор фірми UkrGamesExport, ярмарок — чудова нагода зав'язати контакти з іншими винахідниками, знайти нових партнерів.

ДОВIДКА «УМ»

      Лейпцизький ярмарок (Leipzig Messe) вважається однією з найцікавіших і найстаріших виставок Європи («Лейпциг Мессе» виповнилося понад 830 років). У часи НДР у Лейпцигу двічі на рік, навесні та восени, проводилися універсальні виставки для учасників із соцкраїн. Після об'єднання Німеччини, перевагу почали віддавати спеціалізованим виставкам. Останнім часом Лейпцизький ярмарок набуває значення міжнародного центру, що вигідно розміщується на перетині шляхів Схід—Захід.