Йдеш до податкової — вимий руки

14.06.2005

      Харківські податківці мають намір уже найближчим часом опублікувати в пресі список двадцяти фірм, які, отримуючи великі прибутки, ігнорують державну скарбницю. Заступник начальника обласного підрозділу ПАУ Євген Шевченко лідером серед так званих «мінімізаторів» назвав фірму «Інколтелм». Остання минулого року, за даними податкової служби, заробила більше 3 мільярдів гривень, не сплативши при цьому до бюджету жодної копійки. Обійти двері грізного відомства підприємцям допомогли документи на пільги, отримані ними незаконно. Вищезгадану фірму податківці вже перепровірили, начисливши їм до сплати більше мільярда гривень.

      Євген Шевченко говорить, що податкова наразі проводить перевірку ще двох підприємств, які подібно до «Інколтелму» займалися постачанням російської нафти на українські переробні заводи. І оскільки усі три структури діяли за дуже схожою схемою, у податківців є підозра, що вони належать одному господарю чи об'єднанню.

      До речі, проблема чистих рук існує сьогодні й у самій податковій службі. Скажімо, згідно з циркуляром оновленої ПАУ, кількість заступників голови регіонального підрозділу має бути скорочена з одинадцяти до п'яти. Але сьогодні навіть у «переполовиненому» штатному розкладі є три вакантних місця. Тобто новопризначений голова зміг підібрати собі лише двох помічників. Решта кандидатів намагається пройти через сувору систему відбору.

      Кадрові пертурбації у Харкові тривають так довго з цілком поважної причини. Керівникам обласної служби дуже важко підібрати до своєї команди людей, які поєднували б у собі одразу дві якості — високий професіоналізм і чисті руки. Невідповідність кадровому еталону, з одного боку, і бажання утриматися на посаді — з іншого — стали причиною масової втечі харківських податківців на лікарняний. Виступаючи на нараді з участю держсекретаря Олександра Зінченка, шеф обласної служби Євген Кузькін поскаржився на те, що сьогодні його співробітники можуть місяцями не з'являтися на роботі, посилаючись на слабке здоров'я, у зв'язку з чим кадрова політика поволі заходить у глухий кут.

      Реакція столичного гостя на це повідомлення була досить радикальною. Він порадив провести у кожному конкретному випадку службове розслідування. І якщо виникне потреба, покарати не лише симулянтів, а й медиків, які їх підтримують «липовими» довідками.