Не просто везучі

10.06.2005
Не просто везучі

Грецiя — Україна — 0:1. Сиртакi танцюємо ми! (РЕЙТЕР.)

       Мода на прагматизм у футбольній Європі не просто залишається, а одержує нове — українське — продовження. Збірна України обіграла греків у такому ж стилі, як греки ставали чемпіонами Європи, — гра від оборони, акцент на руйнування чужих атак, а не створення своїх. Хай там як, а «синьо-жовті», обігравши кращу команду континенту, стали таким чином лідерами у європейському відбірковому циклі ЧС-2006, адже набрали найбільший відсоток — 85,18 — очок.
      І дуже символічно, що наставник українців Олег Блохін перейняв титул законодавця футбольної моди у тренера греків Отто Рехагеля саме на тому пірейському стадіоні «Георгіос Караїскакіс», де свого часу його — Блохіна — носили на руках за виграш «Олімпіакосом» Кубка Греції. Мабуть, у здійсненні української мрії — оформленні путівки на «мундіаль» — є й заслуга Греції, яка свого часу створювала всі умови для становлення Блохіна-тренера. Тепер Україна може стати першим офіційним учасником чемпіонату світу-2006 від Європи (окрім господарів-німців), обігравши грузинів уже в наступному матчі. Власне, нам достатньо набрати навіть два очки в трьох останніх відбіркових іграх загалом, але саме в Тбілісі цілком доречним був би вихід на сцену Тамари Гвердцетелі з «рімейком» відомої пісні «Віват, король, віват...»
      А завершити жартівливий символізм можна тим фактом, що Греція віддала «компенсацію» українським футболістам за перемогу грекині Гелени Папарізу на «Євробаченні» у Києві...

      Що ж стосується самого матчу Україна — Греція, ключового для боротьби в 2-й групі, то його учасникам було не до жартів. Хоча б тому, що чистому протистоянню тренерських стратегій могли завадити виконавці. У Рехагеля ніби проблем із цим не передбачалося. Так, дискваліфікація важливої постаті оборонного плану — Костаса Кацураніса, який був кращим у грі з турками, — це проблема. Але ж її повністю компенсувало повернення «мотора» команди і MVP Євро-2004 Тео Загоракіса. У Блохіна був напоготові склад для гри «другим номером», але його якість викликала сумніви. Справді, хто міг передбачити, як зіграють у напруженому поєдинку Гусин і Федоров, котрі не можуть похвалитися стабільною ігровою практикою? Як Шевченко і Воронін будуть взаємодіяти з дніпропетровцями, яким після тривалого «простою» довелося грати два матчі за п’ять днів?

      «Інфарктний» матч повністю підтвердив наші побоювання, адже за змістом протистояння важко стверджувати, що тактика гостей спрацювала «на всі сто». Підозрюю, що в передматчевих висловлюваннях Отто Рехагеля про те, що він знає, як обіграти українців, не було бравади, а існував прагматичний розрахунок на «особливості» техніки відбору м'яча нашими гравцями. Чи варто нагадувати, скільки ми страждали через брудні підкати у виконанні своїх футболістів. Тому, за задумом німця, фоли гостей і прихильність господарів до «стандартів» повинні були вилитися в загальний успіх для греків. За цим планом гра й розгорталася — вже до середини другого тайму за удари по ногах «із тилу» одержали «гірчичники» Федоров, Несмачний і Гусин. Щоправда, штрафні нам «ставили» досить далеко від володінь Шовковського і до прямих ударів не доходило.

      Чи можемо ми назвати тактику гостей успішною, якщо в контргрі більше двох точних передач у підопічних Блохіна не виходило? При цьому біля наших воріт вини-кло більше небезпечних моментів, ніж у всіх попередніх матчах. Фіссас, Врізас і особливо Капсіс чомусь регулярно вигравали «повітря» в українських захисників. Не настільки, щоб завдати влучний удар, але все ж. Крім того, Зісісу Врізасу дали можливість пробити з трьох метрів, але наш голкіпер грамотно закрив ближній кут і відбив м'яч ногами. Стіліанос Яннакопулос регулярно створював небезпеку з правого флангу і небезпечно виконував більшість стандартних положень. А як не згадати «слалом» Карагуніса помiж 3—4 наших гравців і невлучний удар із 13 метрів...

      Саме в цьому місці час перейти до однієї з головних характеристик нинішньої збірної України, якою «синьо-жовтих» нагороджують уболівальники, — фантастичне везіння. Так, без «фарту» у футболі важко. І Блохіну та його підопічним справді неймовірно щастить. Але чи не здається вам, що шість (!) перемог поспіль із «нулем» у графі «пропущені м'ячі» — це вже закономірність? Нашим не забивають уже 548(!) хвилин, а востаннє українці пропускали від цих самих греків (конкретно — Цартаса) ще 9 жовтня минулого року. І не треба до поняття «щастить» підмішувати реакцію Шовковського не лише на удар упритул, а й на рикошет від Тимощука в «дев'ятку». Йдеться про високу майстерність голкіпера, як і епізоди з його виходами на верхові м'ячі та введення м'яча у гру рукою на далеку відстань. Те ж саме можна сказати й про два не зарахованих голи у ворота СаШо: там були чисті офсайди — результат уже колективної майстерності захисників.

      Можна водночас погодитися, що за гіршого судді й результат міг бути гіршим. А так — Фортуна посміхнулася нам, призначивши арбітром на принциповий матч двометрового голландця Рене Теммінка. Саме він «приносив» нам перемоги раніше: у 2003 році, Україна — Греція — 2:0, у 2004-му, «Шахтар» — «Селтік» — 3:0. Залишається подякувати також УЄФА, чиновники якого перепризначили Теммінка замість англійця Грема Пола (кажуть, не без участі ФФУ). І Теммінк абсолютно справедливо не «повівся» на два голи з офсайду, «падіння на пенальті» Загоракіса й Цартаса та апеляції греків щодо гри українців рукою.

      Але, загалом, «синьо-жовті» обіграли «еталон прагматизму» не через це. А тому, що Олег Блохін багато чому навчив своїх гравців. І через «діалоги» із зірками — Шевченком та Вороніним — щодо їхнього місця в команді, і через однакову довіру до ветерана Гусина та молодих Русола, Ротаня й Беліка. Саме командний дух допоміг українцям витримати 70 хвилин штурму у виконанні чемпіонів Європи — на більше господарів не вистачило. А коли наш наставник помітив це, то зробив вирішальний «хід конем». Скільки б не нарікали на «дерев'яність» Воробея, але Андрій своєю швидкістю втомив опонентів і «підготував» їх для виходу на поле технічного і «зрячого» Ротаня. Руслан уже виконав роль «джокера» в Алмати, коли забив переможний гол у ворота казахів, а тепер показав себе «професором пасу». Першу таку його передачу на Федорова (!) прочитав голкіпер греків, вибігши далеко з воріт, а вже другий несподіваний набіг нашого гравця оборонного плану став для господарів катастрофою. Нога Андрія Гусина виявилася довшою, ніж у Басінаса, який не дотягнувся до м'яча, і «легіонер» із самарських «Крильев советов» вийшов сам на сам із Нікополідісом. При цьому екс-динамівець навіть не відразу повірив, що вирішувати долю матчу треба йому (навіть двічі озирнувся, шукаючи за звичкою Шевченка), але потім згадав свою молодість у ролі форварда «Карпат» і з олімпійським спокоєм відправив м'яч у ворота над сивим греком. Це вже третій (!) гол Гусина в цьому відборі.

      І спробуйте тепер сказати, що в успіхах збірної України є щось незакономірне. А якщо хтось все ж зациклився на «везінні», то ми заслужили це і за арбітраж Педерсеном матчу проти хорватів, і за гол словенця Ачимовича із 40 метрів, і за безліч інших рикошетів та суддівських помилок...

      Утім на тлі масової ейфорії від того, що нам залишилося для повної гарантії поїздки в Німеччину набрати лише два очки в трьох матчах, хотілося б закликати всіх причетних до футболу людей до концентрації уваги. Щоб часом наш футболіст не з'їв «випадково» допінг десь у Дніпропетровську чи Леверкузені, Москві, Самарі або Києві. Щоб уболівальники, федерація та політики — усі разом — не дали інших підстав для дискваліфікації збірної, яка практично здійснила мрію цілого покоління українців.

      До речі, квитки на матчі групової стадії у Німеччині коштують від 35 євро, і їх ще можна замовити.

А ТИМ ЧАСОМ...

Результати інших матчів у групі 2:

Казахстан — Туреччина — 0:6

      Голи: Фатіх, 13, 80; Ібрагім, 15; X. Алтинтоп, 88; Тунджай, 38, 90.

Данія — Албанія — 3:1

      Голи: Ларсен, 4, 46; Йоргенсен, 54 — Богдані, 72.

      Турки тепер стали основними «теоретичними» переслідувачами українців, розвінчавши міф про «мінуси» далекого перельоту в Казахстан. І навіть втома від попередньої гри з греками не завадила «бронзовим» призерам ЧС-2002 дати класичний «майстер-клас» в Алмати. Підопічні Сергія Тимофєєва виявили повну неспроможність захищатися під час флангових навісних передач, після яких їм було забито всі шість м'ячів, та «тримати удар». Звичайно, казахи, можливо, і спробували б допомогти українцям, яким вони симпатизують, якби не перші два швидких голи, що влетіли у ворота Новікова після розіграшу кутових. Єдине, чим «підтвердили» свій статус господарі, — ударом у стійку воріт нашого екс-співвітчизника Олександра Крохмаля.

      Також швидкий гол дозволив одержати легку перемогу і данцям, які повернулися за втраченими очками у трійку співшукачів другого місця. Відзначимо також, що у складі господарів двома забитими голами відзначив свій дебют у збірній Сорен Ларсен. Загалом, збірна Данії завдяки наявності в неї шансів може стати тією командою, яка сприятиме достроковій перемозі українців у групі.

Становище команд у групі 2:

                            І     В     Н     П     М     О

1. Україна           9     7     2     0     15—3  23

2. Туреччина      9     4     4     1     19—7  16

3. Греція             9     4     3     2     12—7  15

4. Данія               8     3     3     2     13—8  12

5. Албанія           9     3     0     6     7—16  9

6. Грузія              7     1     2     4     10—16 5

7. Казахстан       7     0     0     7     2—21  0

      Розклад матчів, що залишилися:

17 серпня: Казахстан — Грузія

3 вересня: Грузія — Україна, Туреччина — Данія, Албанія — Казахстан

7 вересня: Україна — Туреччина, Данія — Грузія, Казахстан — Греція

8 жовтня: Данія — Греція, Україна — Албанія, Грузія — Казахстан

12 жовтня: Греція — Грузія, Казахстан — Данія, Албанія — Туреччина

ТАБЛО

Греція — Україна — 0:1

8 червня. Пірей. Стадіон «Георгіс Караїскакіс». 35 000 глядачів

Арбітр — Рене Теммінк (Голландія)

      Греція: Нікополідіс, Басінас, Капсіс (Вінтра, 57), Гумас (Пападопулос, 85), Сейцтарідіс, Фіссас, Загоракіс, Карагуніс (Цартас, 35), Яннакопулос, Врізас, Харістеас

      Україна: Шовковський, Несмачний, Федоров, Тимощук, Єзерський, Русол, Шевченко (Белік, 90+2), Гусєв, Воронін (Шелаєв, 90), Воробей (Ротань, 56), Гусин

      Гол: Гусин, 82

      Попередження:  Вiнтра,85—Федоров, 3; Несмачний, 25; Гусин, 33; Гусєв, 90

ХУЛІГАНСТВО

Час вiдзначати успіх і... збирати каміння, кинуте в нас греками

      Як повідомив «Інтерфакс», після матчу в Піреї розлючені грецькі хулігани закидали камінням та обрізками металевих труб автобус з українськими вболівальниками. Потерпілих серед наших фанів немає, декілька з них мають незначні порізи від битого скла. Найбільшу травму отримав водій-грек, який спробував вийти й утихомирити гарячих співвітчизників, — йому розбили голову до крові. На місце інциденту прибула поліція й карета швидкої допомоги.

ПІСЛЯМОВА

Олег Блохін,
головний тренер збірної України:

      — Ми розуміли, що греки не мають права на інший результат, ніж перемога, бо ми їх випереджали на 5 очок. Але не зважаючи на це, перед грою не було навіть розмов із гравцями про нічию.

      Сьогодні в нас було просте завдання — не дати забити грекам на перших хвилинах, особливо зі стандартних положень. Другий тайм у нас вийшов кращим, ніж перший, але я не можу сказати, що сьогодні була найкраща гра збірної України. Причина— не можна так хвилюватися під час матчу. Утім гравців можна зрозуміти — ми все ж грали з чемпіонами Європи, та ще й за такої підтримки уболівальників.

      Хочу всіх привітати з великою перемогою, бо після цього ми з імовірністю 99,9 відсотка уже на чемпіонаті світу в Німеччині. Хотів би пару слів сказати скептикам, які після програшу у товариській зустрічі збірній Англії (0:3) питали мене: «І ось ця команда буде грати?». На що я відповів: «Так, ця команда буде грати, і буде грати добре».

      Я хочу побажати збірній Греції, щоб вона впоралася із завданням — посісти друге місце в групі, оскільки я тривалий час працював у цій країні, і забути таке неможливо.

      ...Якщо гравці прибули у збірну не в кращому стані, то я зараз перебуваю у найгіршому стані — у мене температура, мене тіпає й колотить. Відзначу, що завдяки роботі тренерського штабу нам вдалося витягти команду якщо не на 100, то на 80 відсотків готовності.

      ...У мене в команді шестеро Андріїв. Коли я кричу «Андрій», повертається шість гравців. А щодо Гусина, то хлопці після матчу його лише запитали: «Як ти туди добіг?» Жарти жартами, але Гусин уже в першому таймі так «наївся» футболом, що ми думали в перерві про його заміну. Але ким — Шелаєвим, який практично «на одній нозі»? Тому робота тренера — вміти шукати і знаходити потрібні слова для гравця. Треба вміти терпіти й  вірити в цих людей.

Отто Рехагель,
головний тренер збірної Греції:

      — Ми добре сьогодні діяли з перших хвилин, але єдине, що нам не вистачило, — це забитого голу. Наш суперник дуже сильно зіграв у захисті. Збірна України має у своєму складі двох гарних форвардів. Після того, як поле залишив травмований Капсіс, вони створили дуже небагато нагод, щоб забити гол, і одну з них використали. Наш суперник досяг перемоги, зігравши дуже розумно.

      Чи може щось завадити збірній України потрапити на чемпіонат світу? Ні, вони вже вийшли на ЧС-2006! А я після гри сказав своїм гравцям, що у нас є можливість посісти друге місце в групі.