Влада від народу не втекла

31.05.2005

      День Києва вже 13-й рік поспіль розпочинається з «Пробігу під каштанами» — спортивно-благодійної акції, кошти від якої ідуть у Центр дитячої кардіохірургії МОЗ України. Перед стартом «мама» пробігу, директор рекламної агенції «Діала» Ірина Кузнєцова, яка започаткувала цю традицію, чомусь виглядала не надто радісною. На запитання кореспондента «УМ» Ірина Вікторівна пояснила: її непокоїть, що кількість учасників буде значно меншою, ніж рекордний показник минулого року (1850). А все через те, що цього разу «під каштанами» не бігала команда Utel, яка раніше виставляла на старт до 600 «спортсменів».

      Однак, як з'ясувалося вже незабаром, організатори дарма перехвилювалися. Завдяки юніорам зі спортшкіл заповітний рубіж у 1800 бігунів пробіг підкорив. А головним, хоча й очікуваним сюрпризом стала участь у 5-кілометровому кросі гарячим асфальтом «чудової сімки»: віце-прем'єра з гуманітарних питань Миколи Томенка, міністра молоді та спорту Юрія Павленка, олімпійських чемпіонів Сергія Бубки, Олександра Волкова та Катерини Серебрянської, чи не найуславленішого українського тенісиста Андрія Медведєва і колишньої дружини голкіпера «Динамо», а нині — відомої спортивної журналістки Власти Шовковської. До речі, автографи цієї дружної команди, яка всю дистанцію пробігла, тримаючись за руки, стали для всіх охочих «бігунів» непоганим додатковим призом.

      Як одразу відзначили журналісти, які оточили «зіркову» команду на фініші, «гуманітарний» віце-прем'єр перебуває у чудовій формі, бо швидко відновив дихання й легко відповідав на будь-які запитання. Зокрема, Томенко зазначив, що благодійна допомога дітям — це, звісно, добре, але обов'язково треба передбачити нову статтю у бюджеті. А на запитання про те, чому з ними не бігла відома своїми ранковими пробіжками Юлія Тимошенко, спорторг Кабміну хитро зауважив, що Прем'єр-міністрові було ризиковано брати участь у 13-му за ліком забігу, тому Юлія Володимирівна ще потренується й вийде на дистанцію наступного року.

      Інші знамениті спортсмени зізналися, що бігти було важко, й пообіцяли, попри завантаженість кабінетною роботою, більше тренуватися. А Юрій Павленко «по секрету» зізнався кореспондентові «УМ», що до неділі востаннє бігав 5 км ще в університеті. Та й проведена напередодні зустріч шкільних випускників спортивної форми не додала... Але піонер, тобто «молодіжний» міністр, — всім дітям приклад, і вже увечері бадьорий і «свіженький» Павленко вручав «Динамо» Кубок України. За словами міністра, і в цьому випадку уряд пішов назустріч дітям: «У VIP-ложі стадіону не буде олігархів чи можновладців, адже ми запросили туди понад 100 дітей з інтернатів та дитячих будинків сімейного типу, які будуть вдягнені у футболки «Шахтаря» та «Динамо».

      Словом, «Пробігом під каштанами» були задоволені всі. Микола Томенко, одержуючи приз для своєї «сімки», весело по-військовому відрапортував: «Служу спорту України». А найбільше оплесків на фініші зірвала група маленьких пацієнтів, кожен з яких свого часу був прооперований у дитячому кардіологічному центрі.

      Окрім першої в історії «Пробігу» участі владної команди, цьогорічним нововведенням стало залучення спортсменів на роликових ковзанах. Перемога в цій «номінації» дісталася гостю з Москви Геннадію Богопольському (серед чоловіків) та житомирянці Наталці Лищук. А серед «нормальних» бігунів із новим рекордом траси — 14.09 хв. — переміг представник Білої Церкви Дмитро Баранівський, який відомий прихильникам спорту за участю в останній Олімпіаді. Серед жінок першою була також його землячка Юлія Рубан, яка успішно виступає на багатьох міжнародних марафонах, а до Києва приїхала просто з Криму, де взяла «бронзу» Кубка України на 5-кілометровій дистанції.

 

ТАБЛО

Пробіг під каштанами

Призери:

      Чоловіки: Дмитро Баранівський (Біла Церква) — 14.09, Олександр Кузин (Дніпропетровськ) — 14.24, Віктор Роговий (Київ) — 14.25

      Жінки: Юлія Рубан (Біла Церква) — 16.14, Тетяна Булищенко (Запоріжжя) — 16.20, Ольга Козел (Запоріжжя) — 16.33.