«З такими хлопцями можна йти в розвідку»

24.05.2005
«З такими хлопцями можна йти в розвідку»

      Є в місті Переяславі-Хмельницькому, що на Київщині, звичайна загальноосвітня школа №2 — таких в Україні тисячі. Однак навчаються тут учні, які доводять своїми вчинками — майбутнє України в надійних руках.

      Одинадцятикласники Олексій Шеліх та Олександр Макаренко одного березневого ранку йшли до школи і раптом почули відчайдушний крик. У тому місці, де річка Трубіж різко змінює напрямок, з останніх сил чіплялася за залишки криги літня жінка. Глибина річки в цьому місці сягає трьох метрів, і стрімка течія затягувала стареньку на середину річки. Швидко зорієнтувавшись на місці, вони врятували бабусю Марію. На урок вони, звісно, запізнилися. Поясненням, що рятували з води людину, ніхто не повірив. Вчителька зробила зауваження, однокласники посміялися. І тільки через декілька тижнів у школі всі дізнались про героїчний вчинок Олександра і Олексія. А днями до школи прибули поважні рятувальники, міський голова Переяслав-Хмельницького, аби подякувати мужнім юнакам. Хлопці отримали цінні подарунки та грошову винагороду. А ще молодих рятувальників запросили на навчання до вищих навчальних закладів МінНС України (мовляв, «із такими хлопцями можна йти в розвідку»), і школярі погодились.

      За збігом обставин, у тій же переяславській школі навчається ще одна героїня — учениця 4-го класу, Ольга Калинович. На Всеукраїнській виставці дитячого малюнка, яку проводило Міністерство з надзвичайних ситуацій у рамках спеціалізованої виставки «Пожежна та техногенна безпека-2005», вона зайняла друге місце. Конкурс проводився протягом року в усіх областях нашої країни, і серед тисячі малюнків прискіпливе журі виділило малюнок цієї десятирічної дівчинки. Як повідомили в прес-службі Управління з питань надзвичайних ситуацій в Київській області, Оля отримала від МінНС України грошову премію, сертифікат на проведення власного Дня народження разом з 10 друзями в будь-якому з ресторанів Mac Donalds, путівку для відпочинку в дитячому оздоровчому таборі та привітання особисто від імені міністра Давіда Жванії.

Переяславські герої. (Фото прес-служби Управління МінНс у Київській області.)