Фаворити свого не віддають

24.05.2005
Фаворити свого не віддають

«Кривбасбаскет» «Києву» ще не конкурент. (Фото з сайту БК «Київ».)

Україна

      Перші матчі чвертьфінальних серій «плей-оф» чоловічої суперліги несподіванок не принесли. Команди, які за підсумками двох етапів регулярного чемпіонату склали перший квартет, на своїх майданчиках не надали суперникам жодного шансу на успіх. Причому столичний «Будівельник» викинув білий прапор заздалегідь, погодившись провести всі матчі чвертьфіналу на території «Азовмашу».

      БК «Київ» — «Кривбас-баскет» — 115:86 (Печеров (20), Роберсон (19), Яннуліс (17) — Матюкевич (23), Кондратовець (21))

      «Азовмаш» — «Будівельник» — 95:68 (Москаленко, Казлаускас, Лонг (по 14) — Рижов (15))

      «Хімік» — МБК «Миколаїв» — 94:73 (Фітч (20), Ліщук (14) — Раєвський (22))

      «Сумихімпром» — МБК «Одеса» — 95:76

      Уже вчора ввечері в Одесі, Маріуполі й Кривому Розі відбулися другі матчі серій. А трохи раніше, ще на старті «плей-оф», президент «беків» Олександр Волков констатував: «Цей регулярний чемпіонат був найцікавішим в історії України. Крім лідерів — БК «Київ» та «Азовмаша» — приємно здивували «Хімік» та особливо «Сумихімпром». Сумчани стрімко увірвалися в еліту вітчизняного баскетболу і сьогодні вже реально претендують на медалі. Були й такі моменти, які розчарували. Йдеться про фінансові проблеми МБК «Миколаїв», який раніше був зразком стабільності. Можна також пригадати і «розгойдування» МБК «Одеса».

      Як віце-президент Федерації баскетболу України Волков зазначив, що в наступному сезоні у суперлізі, можливо, гратиме 14 команд (зараз — 13). «За правилами ФБУ, команда може перерахувати певний внесок і увійти в суперлігу. Знаю, що одна команда так і планує зробити, крім того, очевидно, вийдуть із вищої ліги «Черкаські мавпи». З іншого боку, я дуже жалкую, що автоматично з еліти «вилітає» «Львівська політехніка» — це команда з традиціями, та й місто мені подобається. Якщо в галицьких «політехніків» буде бажання залишитися у суперлізі, ми спробуємо вигадати певну формулу, щоб піти їм назустріч», — сказав Олександр Анатолійович.

Європа

      Тим часом у Барселоні відбулося засідання Асамблеї союзу європейських баскетбольних ліг (УЛЄБ), яка конкурує у Старому світі з Міжнародною федерацією баскетболу (ФІБА). УЛЄБ і ФІБА впродовж останніх років не можуть дійти згоди стосовно царювання в європейському баскетболі, внаслідок чого страждають переважно клуби зі Східної Європи. Під егідою УЛЄБ у Євролізі й Кубку цієї організації виступають більш авторитетні команди, ніж у таких самих турнірах ФІБА. У п'ятницю в Іспанії були затверджені квоти для країн-учасниць Кубка УЛЄБ.

      За словами Олександра Волкова, Україна розраховувала принаймі на одне місце в цьому змаганні, але знову до еліти не потрапила. «Очікували, що структура турнірів УЛЄЕБ і ФІБА стане спільною й буде рейтинговою, але сторони не змогли владнати конфлікт. УЛЄБ не визнає рейтинги й підбирає склад учасників, виходячи з контрактних зобов'язань та політичних міркувань. А Україна, між іншим, у рейтинг-листі ФІБА перебуває на третій позиції», — відзначив глава БК «Київ».

Америка

      Останнім учасником півфіналів у «плей-оф» НБА став «Фінікс», який у виснажливому шостому поєдинку серії здолав «Даллас» лише в овертаймі — 130:126 (загальний рахунок протистояння — 4:2). «Санс» уже встигли розпочати й фінал Західної конференції — з «Сан-Антоніо». Перемогу у Фініксі здобули гості — 121:114 (Паркер (29), Данкан (28) — Студмайєр (41), Неш (29)). У дуелі на Сході з'ясовувати стосунки в серії до чотирьох перемог починають «Детройт» і «Маямі».