Криве дзеркало реальності: навіщо рашистські пропагандисти знову «захоплюють» Харків

13.03.2024
Криве дзеркало реальності: навіщо рашистські пропагандисти знову «захоплюють» Харків

Російська блогерка використала відео українського журналіста для реклами криптовалютника. Скриншот Юлії Напольської.

Рашистські пропагандисти в телевізорі знову «захоплювали» Харків.
 
Сюжет традиційно вразив видовищним розмахом. На великому екрані за спиною скабєєвої летіло та вибухало все, що здатне пересуватися повітрям, а сама ведуча парадно-урочистим тоном направляла смертоносні потоки у бік залізобетонного міста-героя. Мовляв, цього разу східний форпост уже точно не витримає наступу росіян і неодмінно впаде. 
 
Для доказу трансляторка фейків навела два факти — харків’яни бояться бути «визволеними» москалями і масово продають квартири за безцінь. Це по-перше.
 
А по-друге, місцева влада теж не готова зустрічати їх з короваєм, тому поспіхом прокладає нову дорогу, аби при стрімкій втечі колеса автівок не буксували у глибоких вибоїнах.
 
Схоже, проріджене військо кацапів неспроможне взяти нескорений Харків боєм, тому намагається розігнати містян постійними прильотами дронів і брехнею з телевізора.
 
Міф про «спасітєлєй» у результаті здувається з іще більшою швидкістю.
 

Квартири без буму

Лютневу атаку на Харків рашисти організували одразу з трьох напрямків. Тобто пішли бригадами на Куп’янськ, почали засипати дронами та ракетами з Бєлгорода і запустили масоване ІПСО з усіх доступних медіаресурсів.
 
Пропагандисти повідомляли, що обласний центр орки ось-ось візьмуть у кільце, тому налякані харків’яни тікають світ за очі, поставивши рекорд зі збування нерухомості.
 
Для доказу фейкарі посилалися на дані нібито дуже відомого, але утаємниченого ріелтора, який підпільно видав інсайд. Із суттєвим доважком йшла інформація про те, що Харків висвічується у Google першим, якщо ввести запит на продаж квартир. 
 
Вітчизняний Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки відреагував на чергову брехню досить оперативно.
 
«Місто не перебуває ні в оточенні, ні в напівоточенні в російських окупантів, тому заява фейкоробів про «місто в кільці» не відповідає дійсності, — повідомили аналітики відомства. — Актуальні дані на карті Deep State це підтверджують. Крім цього, Харків — навіть не в топ-3 з видачі результатів за запитом «продам квартиру». Поширюючи такі фейки, пропаганда кремля намагається посіяти паніку і залякати цивільних українців». 
 
 Вартість житла у Харкові сьогодні — дійсно одна з найнижчих в Україні. За даними порталу нерухомості ЛУН, однокімнатну квартиру тут можна придбати в середньому за 25 тисяч доларів. Дешевше наразі лише у Запоріжжі (22 тисячі) й Миколаєві (21 тисяча).
 
Причому в жовтні, коли москалі тільки почали свій повторний вояж на Куп’янськ, ціни в обласному центрі на тисячу доларів були навіть нижчі, ніж зараз. Говорити ж про те, що харків’яни масово позбуваються свого житла за копійки і тікають від потенційного нашестя головорізів, узагалі не доводиться.
 
Набагато більше їх сьогодні турбують часті прильоти з Бєлгорода, які нищать житлові будинки і міську інфраструктуру. Втім цей підлий геноцид не має нічого спільного з нібито переможним наступом окупантів. 
 
Ба більше, за даними голови Координаційної ради Європейської Бізнес Асоціації Ігоря Балаки, ринок нерухомості в Харкові переживає не сплеск пропозицій, а серйозний застій. Причому в місті й далі мешкає приблизно те саме число людей, але довоєнні 1,3 мільйона тримаються завдяки чималій кількості приїжджих.
 
«Житло купують переселенці, які їдуть із тих міст, де ситуація ще гірша, — Куп’янська, Ізюма, — повідомив він виданню «Дзеркало тижня». — Друга категорія — військові. Причому це люди з центральних та західних областей України, які тут воювали або лікувалися у шпиталях. Вони оцінюють рівень медицини як високий, бачать комфортні парки, інфраструктуру, тому розраховують після війни перевезти сім’ї й реально тут жити. І третя категорія покупців — сім’ї, які отримали «гробові». Вони намагаються кудись вкласти гроші, що знецінюються».
 
До речі, моторошні руйнування цивільних об’єктів після обстрілу наприкінці січня швидко облетіли світові ЗМІ. Кількість жертв і видовищні кадри змусили західних партнерів заговорити про більш суттєву підтримку України.
 
І тоді окупанти миттєво вигадали нову байку. Мовляв, житлові будинки були обстріляні тому, що в ЗСУ їх використовували для власних потреб, а в одному з них узагалі розквартирувалися «іноземні найманці». Жодного доказу озвученій інформації пропагандисти традиційно не навели.
 

Вічний біль росії — дурні й дороги

Ще один сплеск фантазії у кремлівських пропагандистів викликав цілком рядовий ремонт дороги в районі міста Люботин і селища Коротич.
 
«Керівництво Харкова явно готується тікати з міста, — пояснили рашистські пабліки появу там будівельної техніки. — Місцеві чиновники розуміють, що місто здадуть, тому готують шляхи для відступу. По розбитій дорозі можна ж і не встигнути». 
 
Для доказу цієї версії фейкороби навели той факт, що згаданий ремонт не входив до фінансових планів мерії. А заодно вказали на західний напрямок самої траси, яка прокладена у протилежний від росії бік.
 
Для більшої переконливості акцент на західному векторі автори ІПСО зробили кілька разів поспіль, аби головний посил гарантовано закарбувався у довірливих головах.
 
Насправді ж у цій новині достовірним є лише сам факт ремонту. Решта — з явним душком, оскільки дорогою займається не мерія, а регіональна Служба відновлення та розвитку інфраструктури. Та й чиновники наразі нікуди не їдуть.
 
«Усім давно відомо, що в росії існують дві великі проблеми: дурні та дороги, — написав міський голова Ігор Терехов у соцмережах. — І найгірше стає, коли перші починають замислюватись над другими».
Інструктаж для нібито бойових пенсіонерів. 
Фото 113-ї бригади ТРО. 
 
Але переселення жителів Харківщини у безпечні місця рашисти таки влаштовують. Правда, йдеться не про чиновників мерії, не про жителів обласного центру і не через великий наступ орків.
 
Днями Рада оборони регіону ухвалила рішення про оголошення примусової евакуації ще з двох громад Куп’янського району — Вільхуватської та Великобурлуцької.
 
Рішення стосується 18 населених пунктів, звідки військові адміністрації і волонтери мусять вивезти 161 дитину з їхніми батьками. За словами голови ХОВА Олега Синєгубова, евакуйовувати людей доводиться з тієї причини, що рашисти продовжують нещадно обстрілювати прикордоння Харківщини з усієї наявної у них зброї.
 
Без житла щодня залишаються десятки мирних жителів. Проте цю новину кремлівські пропагандисти у своїх пабліках не поширюють.
 

Є фото? Історію напишуть!

Російська блогерка з інстаграмним ніком Lola_gotovit розмістила у себе на сторінці фото подружжя, що сумно спостерігає за тим, як догорає їхній будинок після прильоту вибухівки. Світлину супроводжує історія про безвихідь, але з натяком на спасіння. 
 
Словом, за версією цієї жіночки, бідолашна пара мешкала у селищі Нова Таволжанка Бєлгородської області. Глава сімейства Антон П. працював механізатором, його дружина доглядала двох малолітніх дітей.
 
Коли від їхнього помешкання залишилися самі руїни, чиновники їм нібито запропонували муніципальну квартиру в райцентрі. Прибувши за вказаною адресою, родина зіткнулася зі справжніми реаліями життя на болотах.
 
Як з’ясувалося, води і газу в помешканні не було, проте повсюди бігали таргани впереміш із гігантськими пацюками.
 
Везти сюди дітей вони не ризикнули, тому прийняли пропозицію друзів пожити в них у Бєлгороді. Антон П. за 30 тисяч рублів змінив трактор на кермо тролейбуса, і, здається, все потроху пішло на лад. Але ненадовго.
 
Вже за кілька місяців гостинність друзів добігла кінця, і вони попросили звільнити надані «апартаменти». Куди бідолахам іти — невідомо, адже все, що держава їм могла надати у тій ситуації, вже надала. 
 
Чесно кажучи, вже з першого абзацу цієї історії було відчуття, що Lola, яка «готовіт» не лише щі з кислою капустою, а й добірні фейки, посадить механізатора на танк, аби і гроші на нову хату заробив, і украм помстився. Але ні.
 
За порадою колеги з іншого тролейбусного маршруту вона відправила його до криптоблогера, який обіцяє навчити збільшувати кошти без значних капіталовкладень і при цьому не мордуватиме продажем власних курсів.
 
Словом, «не халявщик, а інвестор» Льоня Голубков з МММ помер, а механізатор Антон П. з біткоїном воскрес. У мокшанців з’явилася можливість не пропити останні копійки з горя, а виступити в ролі новітніх фінансових ділків.
 
Але як усе було насправді? Виявляється, ракета прилетіла не з Харкова до бєлгородського селища Нова Таволжанка, а з Бєлгорода до Харкова. І влучила вона не в хату тракториста Антона П., а в багатоповерхівку, в якій мешкала відома волонтерка Анастасія Овчаренко. Власне, на тій світлині саме вона зі своїм чоловіком спостерігає за тим, як вогонь нищить їхню квартиру, а не механізатор зі своєю дружиною. 
 
Автором відео, що швидко стало вірусним, був журналіст місцевої медіагрупи «Накипіло» Павло Пахоменко. Він прибув на місце трагедії і зафільмував родину в один з найстрашніших у їхньому житті момент.
 
Пізніше пані Анастасія розповіла журналістам, що їй із сім’єю вдалося розминутися з російською ракетою, яка зруйнувала її житло, буквально на дві хвилини.
 
Жінка також опублікувала в соцмережах фото, де її донька тримає в руках на тлі зруйнованого будинку ключі від квартири, якої більше немає. Також популярності набуло фото з «унітазом незламності» на руїнах 5-го поверху — єдине, що залишилось від майна цієї родини. 
 
Донька Анастасії спробувала домогтися видалення допису з соціальних мереж. «Мама побачила в інстаграмі, переслала мені один з дописів, — розповіла Марія. — Я вирішила почати боротися, нагнала своїх підписників з канала «Будиночок тітоньки Дарк». Потім виявилося, що це реклама одного чувака, який просто заробляє гроші. А на цьому відео — мої батьки».
 
Ще одне повідомлення, яке активно поширюють зараз кремлівські пабліки, стосується мобілізації пенсіонерів. Для цього пропагандисти взяли справжнє фото, на якому дійсно є і військові, і цивільні, але забули уточнити, що це світлина із занять, які проводили інструктори 113-ї бригади ТРО для керівників навчальних закладів. У своїх же коментарях до світлини фейкарі запевняють, що у бій сьогодні з рашистами йдуть навіть старі.