Іспит для влади: головні підсумки парламентських виборів у Польщі

18.10.2023

Консервативна партія Ярослава Качинського «Право і Солідарність», яка перебуває при владі у Польщі з 2015 року, знову набрала на парламентських виборах найбільшу кількість голосів — понад 36 відсотків.

 

Їхня головна опонентка, «Громадська коаліція» («ГК»), посіла лише друге місце з результатом 31,6 відсотка.


Після оголошення даних екзитполів обидві політичні сили заявили про свою перемогу, оскільки суто теоретично дійсно мають на це повне право.

 

«ПіС», попри сумні прогнози аналітиків, усе ж таки виборола першість. А «ГК», отримавши почесне «срібло», має шанс сформувати з іншими опозиційними партіями більшість у Сеймі.


Коментуючи цю ситуацію, експрем’єр-міністр Польщі Дональд Туск, який очолює «Громадську коаліцію», не приховував радості від тріумфу.

 

«Сьогодні ми можемо сказати: це кінець поганого часу для Польщі, — запевнив він. — Ми виграли демократію. Цей день увійде в історію Польщі як світлий день, день відродження нашої республіки».


Зі спеціальною заявою виступив і Ярослав Качинський. «Незалежно від того, чи ми будемо при владі, чи в опозиції, — сказав він, — ми продовжимо реалізацію нашого проєкту та не дамо зрадити Польщу».

 

Аналітики вже назвали це звернення до виборців сенсаційним, оскільки лідер «ПіС» фактично вперше публічно припустив, що його партія може поповнити лави опозиціонерів. Досі представники чинної влади впевнено переконували виборців у тому, що неодмінно отримають більшість.


До парламенту країни, за попередніми даними, увійдуть також центристський блок «Третій шлях» (13%), «Коаліція лівих партій» (8,6%) та ультраправа «Конфедерація» (6,2%).

 

З першими двома політичними силами Дональд Туск планує сформувати у Сеймі більшість, оскільки разом вони, очевидно, наберуть 248 мандатів при мінімальній кількості 230.

 

Втім політологи не виключають, що аналогічний союз із «дрібнішими» переможцями може укласти і «ПіС», що заведе до парламенту 200 депутатів. Резерв, найвірогідніше, шукатимуть серед партій, які входять до об’єднання лівих.


«Наразі наша перемога очевидна, і ми доведемо її до кінця, сформувавши уряд, — похвалився голова фракції «ПіС» Ришард Терлецький. — Я оптиміст за натурою, а тому думаю, що в нас усе вийде».


Загалом цікавість поляків до парламентських перегонів виявилася рекордно високою — явка становила понад 72 відсотки. На деяких дільницях вишикувалися настільки довгі черги, що було прийнято рішення подовжити час їхньої роботи.


Для України результат виборів аналітики вже назвали досить позитивним. Чотири партії, що пройшли до Сейму, виступають за продовження підтримки Києва в його боротьбі з російським агресором.

 

Прокремлівська «Конфедерація», що активно виступала проти «українізації Польщі», хоч і завоювала певну симпатію виборців, проте не отримала результату, який їй пророкували московські лобісти. На щастя, від грошей путіна і пропаганди скабєєвих у ЄС божеволіють не всі.