Чехія не визнає нелегітимний виборчий фарс Кремля

00:54, 18.03.2024
Чехія не визнає нелегітимний виборчий фарс Кремля

Офіційна Прага не визнає проведення нелегітимного виборчого фарсу Кремля на території України. (mzv.gov.cz)

МЗС Чехії заявляє, що офіційна Прага не визнає "вибори" президента рф, проведені не прозоро, тим більше на тимчасово окупованих територіях України.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у заяві МЗС Чехії в ніч на понеділок.

 

"Міністерство закордонних справ Чехії наполягає на тому, що президентські вибори, які відбулися в росії з 15 по 17 березня 2024 року, не були проведені прозоро та демократично", - йдеться у заяві.

 

Зазначається, що так звані вибори відбувалися під час загарбницької війни проти України та в контексті систематичного придушення російського громадянського суспільства, незалежних ЗМІ та будь-якої видимості опозиції.

 

Оскільки кількох кандидатів у президенти, зокрема тих, хто виступає проти агресії проти України, не допустили до виборів, громадяни росії не мали доступу до повної та незалежної інформації, а також не мали змоги проголосувати за кандидатів, які виступають проти нинішнього режиму, зазначають у МЗС Чехії.

 

Дипломати додають, що російська влада знову не допустила місію спостерігачів Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) спостерігати за процесом голосування.

 

«Також росія організувала голосування на окупованих територіях України. Чехія не визнає проведення цього нелегітимного виборчого фарсу в Автономній Республіці Крим і в місті Севастополі та частині Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України.

 

Окупація вищезазначених територій є порушенням незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України відповідно до Статуту ООН та принципів міжнародного права. Метою росії є знову легалізація результатів її агресивної політики щодо України. При цьому вона неодноразово порушує міжнародне право, посягаючи на суверенітет іноземних держав", - наголошують у дипломатичному відомстві.

 

Як повідомляла «УМ», президент Зеленський вважає, що так звані президентські вибори в рф є лише черговою імітацією для диктатора, який хоче правити довічно.

 

На його думку, у даному випадку не йдеться про легітимність, а путін має завершити свій шлях на лаві підсудних у Гаазі.